Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fost auditor de la Camera de Conturi Cluj, acuzat ca ar fi primit mita un ponton dupa un control la Primaria Turda

Vineri, 28 Mai 2021, ora 14:41
2487 citiri
Fost auditor de la Camera de Conturi Cluj, acuzat ca ar fi primit mita un ponton dupa un control la Primaria Turda
Inspector al Camerei de Conturi Cluj a primit mita dupa un control la Primaria Turda

Un fost auditor al Camerei de Conturi Cluj este acuzat de DNA de luare ca ar fi primit un ponton de la doi oameni de afaceri pentru a face un raport "mai bland" in urma unui control facut la Primaria Turda. Verificarile Camerei de Conturi vizau extinderea si reamenajarea parcului zoologic si de agrement.

Fostul auditor a fost trimis in judecata, iar in acelasi dosar a fost deferit justitiei si omul de afaceri, acuzat de instigare la dare de mita.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Gheorghe Isai, la data faptei auditor public extern la Camera de Conturi Cluj - Curtea de Conturi a Romaniei, pentru luare de mita, si a unei persoane fizice, om de afaceri, pentru instigare la dare de mita.

DNA arata, in rechizitoriu, ca Gheorghe Isai, in calitatea mentionata, a fost desemnat, in cursul anului 2013, sa faca un control la Primaria municipiului Turda, care a inclus printre obiective si executarea contractului "Extindere si reamenajare parc zoologic si de agrement Turda, judetul Cluj".

"In acest context, pentru a intocmi un raport de control mai << bland >> in sensul de a incadra diferitele nereguli constatate la executia proiectului respectiv doar la categoria abateri, in conditiile in care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizari penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori in cauza - subcontractori ai lucrarilor) cu titlu de mita un ponton in valoare de 28.000 lei", sustin procurorii DNA.

De exemplu, in raportul de control in care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat de 1.847.305 lei, se facea referire, printre altele, la decontarea unor articole inscrise in situatii de plata privind realizarea de cladiri la care lucrarile nici nu fusesera incepute, situatie care ar fi impus sesizarea organelor de urmarire penala.

"Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat in prezenta cauza care, la vremea respectiva, era administratorul unei societati comerciale, membra a asocierii care adjudecaseinitial realizarea obiectivului mentionat anterior", precizeaza DNA.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#mita, #Camera Conturi, #primaria, #Inspector, #control, #DNA , #stiri juridice