Parchetul Judecatoriei Giurgiu a solutionat din 2009 doar 13 dosare de violenta

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 23:16
5202 citiri
Parchetul Judecatoriei Giurgiu a solutionat din 2009 doar 13 dosare de violenta
Foto: Arhiva

Procurorii de la Parchetul Judecatoriei Giurgiu au solutionat, in perioada 2009-2011, 13 dosare privind fapte de violenta, dintre care doua au fost inaintate instantei, in restul cazurilor fiind dispuse alte solutii, in principal din motive procedurale.

Astfel, in urma controlului dispus de procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, au fost facute verificari la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu. Verificarile au fost efectuate de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu.

In urma verificarilor a reiesit ca in perioada 2009-2011 au fost solutionate de catre procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu 13 dosare vizand fapte cu violenta.

Dintre acestea, doua dosare au fost trimise in judecata in luna iunie 2010. Astfel, prin rechizitoriul din 14 iunie 2010 procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu au dispus trimiterea in judecata a lui Dan Galem, Cristian Pistol, Romeo Barbulescu, Gelu Dumitru, Viorel Stefan Grecu, Gabriel Simion, Daniel Daia si Paul Tanase.

De asemenea, prin rechizitoriul din 24 iunie 2010, au fost trimisi in judecata Romeo Barbulescu (fost Pistol), Petre Ursaru (fost Crevedeanu si Popa), Nicu Dinca (fost Paun), Catalin Nae, Gabriel Simion si Filian Zanfir (fost Constantin), pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice si incaierare. Cei cercetati in aceste dosare au fost initial cercetati in stare de arest preventiv, instanta de judecata dispunand ulterior punerea in libertate sub control judiciar.

Totodata, din acest dosar, ca urmare a disjungerii, s-a format o noua cauza instrumentata de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu, in care au fost cercetate si alte trei persoane, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice si incaierare, dar prin probele stranse nu s-a putut stabili participatia acestora, astfel incat s-a dispus o solutie de neurmarire penala.

De asemenea, in opt dosare de lovire si alte violente, amenintare si distrugere, deoarece ca persoanele vatamate nu au formulat plangere prealabila, si-au retras plangerile prealabile sau nu a fost indeplinita cerinta legii privind existenta unei vatamari corporale, care sa necesite pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, s-au dispus solutii de neurmarire penala.

Mai mult, potrivit verificarilor efectuate, a mai reiesit ca in trei dosare penale avand ca obiect infractiuni de loviri sau alte violente (cu ingrijiri medicale de 3-4 zile) si distrugere s-au dispus sanctiuni cu caracter administrativ, respectiv amenda administrativa.

Astfel, potrivit PICCJ, din verificarile efectuate a rezultat ca existenta unor impedimente de ordin procedural au impiedicat punerea in miscare a actiunii penale, respectiv existenta unor cauze de inlaturare a raspunderii penale (retragerea plangerii prealabile, lipsa plangerii prealabile, lipsa elementelor care sa confirme existenta faptei sesizate si lipsa conditiilor de fond si forma prevazuta de lege).

De asemenea, din verificari a rezultat ca nu au fost exercitate caile de atac prevazute de Codul de procedura penala, respectiv nu au fost formulate de catre persoanele interesate plangeri contra solutiilor de neurmarire penala sau sanctiunilor cu caracter administrativ aplicate.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a dispus, la inceputul lunii octombrie, verificari la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu in privinta cazurilor de violenta, ca urmare a unor informatii aparute in presa referitoare la modul de solutionare a altor dosare in care au fost implicate anumite persoane.

Potrivit unui comunicat remis de PICCJ, "ca urmare a suspiciunilor vehiculate in mass-media referitoare la modul de solutionare a unor dosare in care au fost implicate persoane suspectate ca ar avea legatura cu cazul sportivului de la CSS Giurgiu", procurorul general al Parchetului instantei supreme a dispus efectuarea de verificari, la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu, a cauzelor avand ca obiect infractiuni savarsite cu violenta.

Principalul suspect in cazul mortii baschetbalistului american Hardy Chauncey, Ionut Tanasoaia (in varsta de 25 de ani) este in arest preventiv pentru 29 de zile. Tanarul s-a predat la Politie, la doua zile dupa incident, si a fost retinut pentru 24 de ore.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#parchetul judecatoriei Giurgiu, #parchet rezolvare dosare violenta , #stiri juridice
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
S-ar părea că din procentele de câte 50% incorecţi şi incompetenţi