Cum l-a forțat secretara unei primării pe edil să-i plătească despăgubiri de 30.000 de lei pentru hărțuire

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 03:15
14252 citiri
Cum l-a forțat secretara unei primării pe edil să-i plătească despăgubiri de 30.000 de lei pentru hărțuire
Fostul primar Liviu Zaharia și secretarul Mihaela Burcioagă FOTO Facebook

Angajata unei primării din mediul rural a obținut în instanță despăgubiri morale de 30.000 de lei, după ce a fost hărțuită la locul de muncă chiar de șeful ei, primarul, care între timp, după alegerile locale de anul trecut, și-a pierdut mandatul.

S-a întâmplat în comuna Stănilești, Vaslui, acolo unde Liviu Zaharia a devenit primar, din partea PNL, în anul 2016. Edilul a intrat repede în conflict cu secretarul comunei, Mihaela Burcioagă, dar totul a culminat în anul 2018, când femeia a cerut suspendarea raporturilor de serviciu, pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

După doar câteva luni, secretara a cerut reluarea activității în primărie, conform legilor statului român.

Din acel moment a început calvarul Mihaelei, întrucât primarul nu și-a mai dorit-o în postul cel mai important dintr-o primărie, unde se asigură legalitatea actelor instituției.

Și a găsit de cuviință să pună presiune pe ea, supunând-o sistematic unor acțiuni de hărțuire, discriminare, intimidare, umilire, cu scopul de a o determina să demisioneze din funcție și să plece din instituție.

Nici prin cap nu i-a trecut primarului că demersul său nu va fi unul de succes, mai ales că era încurajat în acțiunea sa și de alți oameni din instituția pe care o păstorea.

Secretara s-a dovedit a fi însă o nucă tare și a apelat la justiție, punând la bătaie cunoștințele juridice.

Iar judecătorii i-au dat dreptate. Mai întâi, instanța a decis să desființeze dispoziția primarului prin care a împiedicat-o pe Mihaela Burcioagă să revină la muncă.

Mai mult decât atât, femeia a cerut și despăgubiri morale, pe baza OUG 137/2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Ridiculizată de primar

„În mod constant reclamanta a fost ridiculizată și desconsiderată în fața colegilor, domnul Zaharia Liviu glumind în permanență asupra unor aspecte legate strict de viața personală a reclamantei. În numeroase discuții, purtate inclusiv în fața colegilor, au fost făcute afirmații referitoare la statutul civil a reclamantei, că este nebună și soțul nu a plecat degeaba de acasă, că reacționează de parcă ar fi nebună sau poate este nesatisfăcută (exprimare ce nu poate fi redată)”, se arată în rechizitoriu.

Iar judecătorii au decis că nu doar edilul Liviu Zaharia este bun de plată, ci și Primăria Stănilești.

„Obligă pârâţii Zaharia Liviu şi UAT com. Stănileşti, în solidar, la plata sumei de 30.000 lei pentru actele de hărţuire morală a reclamantei la locul de muncă. Obligă pârâtul Zaharia Liviu să înceteze acţiunile de hărţuire morală la adresa reclamantei”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Vaslui.

Procesul a durat aproape trei ani, timp în care secretara s-a adresat și Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Astăzi, Mihaela Burcioagă este în continuare secretar al comunei Stănilești, iar Liviu Zaharia este un simplu consilier local.

Citește și:
Motivul pentru care Cristian Cioacă nu a fost liberat condiționat. Lungul șir de greșeli făcut de fostul polițist în spatele gratiilor: ”Putea să le obțină lunar”
Motivul pentru care Cristian Cioacă nu a fost liberat condiționat. Lungul șir de greșeli făcut de fostul polițist în spatele gratiilor: ”Putea să le obțină lunar”
Fotul polițist Cristian Cioacă rămâne în spatele gratiilor, au decis judecătorii din Pitești, care au respins solicitarea de liberarea condiționată a criminalului după doar 9 ani de...
Cântărețul Mircea Rusu a ajuns la închisoare. Neregulile grave făcute de autorul hitului ”Omul bun și pomul copt” când a fost primar
Cântărețul Mircea Rusu a ajuns la închisoare. Neregulile grave făcute de autorul hitului ”Omul bun și pomul copt” când a fost primar
Fostul primar al comunei Band, Mircea Rus, recunoscut ca artist drept Mircea Rusu Band, a fost încarcerat marți, 31 ianuarie, după ce a fost condamnat la 3 ani, o lună şi 10 zile de...