Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romprest a făcut prăpăd și în alte locuri din țară. Prejudiciul adus unei importante primării din provincie

Luni, 09 August 2021, ora 22:10
20258 citiri
Romprest a făcut prăpăd și în alte locuri din țară. Prejudiciul adus unei importante primării din provincie
Firma Romprest, acuzată că și-a bătut joc de lucrarea de la Focșani

După problemele din Sectorul 1 al Capitalei, unde primarul acuză că firma Romprest a cauzat un prejudiciu de 50 de milioane de euro, aceeași societate a fost găsită bună de plată pentru dezastrul lăsat la Focșani.

Vorbim de un proiect vechi de un deceniu, încheiat acum cinci ani cu o mare țeapă. Totul a început în anul 2011, când firma Romprest, administrată la acea vreme de Florian Walter, a primit un contract substanțial de la primărie pentru reabilitarea spațiilor verzi din trei cartiere ale orașului.

Reabilitarea făcea parte dintre-un proiect cu fonduri europene, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, care a vizat și asfaltarea străzilor și construirea de trotuare noi.

Romprest s-a angajat prin contract că va monta 200.000 de metri pătraţi de gazon, 15.000 de metri pătraţi de gard viu şi 3.000 de arbori şi arbuşti.

Conform proiectului, contractul trebuia finalizat în decembrie 2013, dar în realitate acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu, pe 31 iunie 2016, cu alte cuvinte la o distanță de doi ani și jumătate și cu o penalizare de la Uniunea Europeană, pentru amânări succesive.

În luna iulie 2016, când s-a făcut recepția lucrărilor, organismele abilitate aveau să constate ceea ce locuitorii cartierelor sesizau deja de multă vreme. Și anume faptul că Romprest a umplut de buruieni orașul iar zona verde, care trebuia întreţinută de societatea contractantă, arăta ca o junglă.

360.000 de lei gaură în bugetul primăriei

Sute de copaci ornamentali aveau să se usuce, la fel și gardul viu montat în proximitatea blocurilor.

Tot în vara anului 2016 s-a schimbat și conducerea Primăriei Focșani iar noul edil a încercat să convingă firma, care luase toți banii pe contract, să vină să remedieze ceea ce stricase. Nu a fost chip de așa ceva, iar corectarea lucrărilor a fost dată în sarcina Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice (DDSP), instituţie subordonată Primăriei Focşani, care și-a folosit banii proprii pentru noi plantări de arbori, gazon și gard viu. Adică vreo 330.000 de lei, bani pe care ulterior Camera de Conturi i-a imputat municipalității.

„Neîndeplinirea obligațiilor de către firma Romprest în proiectul ”Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud – est” a dus la un prejudiciu de 359.728 lei, din care 330.416 lei reprezintă plăți nelegali, iar 29.312 lei majorări de întârziere”, a stabilit Camera de Conturi Vrancea.

În urma acestor concluzii, Primăria Focșani a acționat în judecată Romprest pentru recuperarea sumelor.

Din 2017, dosarul s-a aflat la Tribunalul Vrancea, care în anul 2019 a dat o soluție favorabilă Primăriei, obligând Romprest la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de lei și dobânda legală.

Romprest a făcut recurs iar judecătorii de la instanța de apel au decis că procesul trebuie să se reia cu efectuarea unor noi expertize, fiind dat termen abia la toamnă.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ROMPREST, #spatiu verde, #balarii, #Focsani , #stiri juridice