Ce fac șefii de poliție demiși după asasinatul de la Onești. Unul din ei, pus pe o funcție similară în Mehedinți

Marti, 07 Septembrie 2021, ora 21:50
7721 citiri
Ce fac șefii de poliție demiși după asasinatul de la Onești. Unul din ei, pus pe o funcție similară în Mehedinți
Chestorul Vasile Oprișan, fost șef IPJ Bacău, a ajuns șef al IPJ Mehedinți FOTO Ziare.com

Au trecut șase luni de la crima odioasă de la Onești care a îngrozit o țară întreagă, unde doi muncitori au fost sechestrați și omorâți într-un apartament de un bărbat cu antecedente penale care a negociat cinci ore cu poliția iar ancheta care-i vizează pe oamenii legii bate pasul pe loc.

Dacă în ceea ce-l privește pe criminal, acesta a fost trimis relativ repede în judecată și așteaptă din spatele gratiilor, împreună cu soția sa, o pedeapsă grea, conform faptelor sale, în dosarul în care sunt cercetați mai mulți polițiști pentru lipsa de reacție la evenimentul sângeros lucrurile sunt departe de o soluție.

La vremea respectivă, ministrul de Interne i-a demis pe chestorul de poliţie Vasile Oprisan, şeful IPJ Bacău, comisarul şef Adrian Claudiu Tuluc, adjunctul împuternicit al IPJ Bacău, comisar şef Cristinel Andrieş, şeful Poliţiei Oneşti, și adjunctul Iuri Mereșan, tot comisar şef, vinovați în opinia ministrului pentru că au minimalizat evenimentul şi nu au acţionat corespunzător.

Pentru chestorul Vasile Oprișan, demiterea a însemnat de fapt mutarea sa pe un post de consilier în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române iar de luni, 6 septembrie, acesta a fost numit inspector șef la Inspectoratul de Poliției Județean Mehedinți.

„Da, este adevărat, am fost delegat la conducerea IPJ Mehedinți. Este vorba despre o delegare pe perioadă determinată, de doar două luni. Nu vă pot comenta ce se va întâmpla după această perioadă”, a declarat chestorul Oprișan pentru Ziarul de Bacău.

Într-o poziție la fel de bună se află comisarul șef Adrian Claudiu Tuluc, care era adjunct al IPJ Bacău în momentul producerii crimei fără precedent. El a revenit în funcția de șef al Poliției Municipiului Bacău, unde era de altfel titular.

Intervenție eșuată

Date din ancheta în care sunt vizați oamenii legii arată clar modul defectuos în care a decurs intervenția. Polițiștii audiați au explicat că nu au avut un lunetist care să-l anihileze pe criminal, starea precară a instituției din punct de vedere logistic, fapt care a dus la imposibilitatea de a preveni un asasinat.

Mai mult, polițiștii spun că au avut informații că va veni un elicopter cu luptători SIAS, pe care l-au așteptat până la ora 16.00, dar acesta nu a mai venit.

De altfel, Poliţia Romană a recunoscut oficial problemele grave de la acţiunea care ar fi trebuit să ducă la salvarea celor doi bărbaţi, cerându-şi chiar scuze pentru modul cum a gestionat intervenţia.

"Ca o primă concluzie, în cadrul gestionarii sesizării din data de 1 martie, poliţiştii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existenţa antecedentelor penale (...) şi ameninţările transmise anterior ", se arată în raportul IGPR făcut imediat după evenimente.

Din verificări a reieşit faptul că modul relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 112 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de criminal.

Mai mult decât atât, datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere.

În total, 14 poliţişti sunt cercetaţi disciplinar pentru bâlbâielile de la Oneşti.

Cum s-a produs tragedia

Silviu Istoan, de 36 de ani şi Dan Pataru, de 52 de ani, angajați ai unei societăți din Onești care au fost trimiși să lucreze într-un apartament al firmei au fost ucişi în data de 1 martie de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat.

Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat şi legat pe cei doi în balconul locuinţei. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore.

Agresorul, Gheorghe Moroşan, avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuţitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Gheorghe Moroşan a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de omor calificat, iar soția sa, pentru complicitate.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Manifestaţiile studenţeşti propalestiniene care au avut loc la New York, în noaptea de luni spre marţi, 23 aprilie, în faţa sediilor prestigioasei universităţi NYU, s-au încheiat cu peste...
#crima onesti, #politie, #ancheta, #asasinat , #stiri juridice