Ministrul Justiției, despre decizia Curții Constituționale: "A dat o lovitură luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate"

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 19:10
3952 citiri
Ministrul Justiției, despre decizia Curții Constituționale: "A dat o lovitură luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate"

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că magistrații Curții Constituţionale ai României au dat "o lovitură" luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, neţinând cont de opinia celor care "ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete".

CCR a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT, susţinând că vechimea necesară pentru accederea la una dintre cele două direcţii trebuie să fie cel puţin aceeaşi ca la Parchetul General.

"Curtea Constituţională a mai dat astăzi o lovitură DNA şi DIICOT, adică luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. CCR nu a ţinut cont de opinia celor care ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete şi a ignorat argumentele DNA şi DIICOT, susţinute, de asemenea, de mai multe asociaţii ale magistraţilor şi de Secţia de procurori a CSM", a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Deficit de personal în DIICOT și DNA

Potrivit acestuia, pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA şi DIICOT, decizia CCR "închide uşa" pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, "impusă de ministrul PSD Florin Iordache".

"A repara ceea ce a stricat PSD şi a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituţional. A face reformă în justiţie şi a le asigura unităţilor de parchet condiţiile şi personal pentru a-şi desfăşura activitatea în mod optim devine neconstituţional. Lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii tinde să devină neconstituţională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR", a adăugat ministrul Justiţiei.

Activitatea procurorilor nu trebuie afectată

El a subliniat că activitatea procurorilor care lucrează în prezent la DNA şi DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiţiei analizează soluţiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupţie şi criminalitatea organizată să fie întărite.

Stelian Ion a anunţat că, după motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiţiei va propune modificarea legislaţiei astfel încât aceste unităţi de parchet şi sistemul de justiţie în general să funcţioneze în mod optim. "Legile justiţiei aflate în lucru la Ministerul Justiţiei vor oferi soluţiile ca lupta anticorupţie să continue şi garanţiile de independenţă pentru judecători şi procurori", a declarat ministrul.

El a pledat pentru o reformă a Curţii Constituţionale. "CCR are nevoie de o reformă reală şi de judecători cu viziune europeană şi cu respect pentru funcţionarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun", a mai susţinut Stelian Ion.

Citeste si:
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Parlamentarii USR nu mai au posibilitatea de a face sesizări la Curtea Constituțională (CCR). După plecările în masă din USR, partidul a rămas fără numărul necesar de deputați și...
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...