Urșii catalogați drept "periculoși" vor putea fi omorâți și în afara orașelor. Noua lege aprobată în Parlamentul României

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 12:51
2021 citiri
Urșii catalogați drept "periculoși" vor putea fi omorâți și în afara orașelor. Noua lege aprobată în Parlamentul României
Urs care urmează să fie capturat FOTO Facebook/ Agent Green

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 15 decembrie, o ordonanţă prin care se stabilesc condiţiile în care pot fi omorâţi urşii considerați periculoşi.

Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor, parlamentarii justificând această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice.

Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra şi 23 abţineri.

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptată de Senat şi a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor în luna septembrie, de atunci fiind blocată în comisii.

Prin proiectul de Ordonanţă, se reglementa modul de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.

Ministerul preciza că situaţia actuală impune intervenţia imediată în incidentele provocate de exemplarele de urs brun, în intravilanul localităţilor, fiind necesară crearea unui cadru legal care să permită înlăturarea de îndată a riscurilor cauzate de atacul acestor animale.

În comisia raportoare, s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly, de profesie medic veterinar, a intervenit prin telefon, în cadrul dezbaterii din plen, el declarând că problema urşilor necesită o rezolvare imediată.

El a precizat că ştie din profesia pe care o are, ce înseamnă când ursul apare în zonele locuite, în staţiuni turistice, în cartiere aglomerate, afirmând că ”atunci apare prăpădul”.

”Ştiu că în oraşele mari cu zece etaje ursul pare un animal drăgălaş, frumuşel şi este asemănat cu ursuleţul de pluş de pe canapea, însă realitatea este total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate, unde cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor”, a spus el. Potrivit deputatului, Constituţia reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor.

”Din acest motiv am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan, şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti", a subliniat deputatul UDMR.

Judeţul Mureş este una dintre aceste regiuni, unde numai în vara anului corect doi concetăţeni au fost ucişi şi altele mutilate, a explicat el.

Rusa Daniel Gheorghe din partea AUR a afirmat că este clar că prin această Ordonanţă se vrea ”un braconaj ascuns”.

”Atunci să nu mai lăsăm pe drumurile din România să se circule, pentru că în fiecare an mor zeci de mii de oameni. Haideţi să dăm o lege şi împotriva câinilor, pentru că un copil a murit zilele trecute”, a spus el.

Deputatul Konczei Csaba a arătat că subiectul suprapopulării urşilor a fost abandonat în 2016, iar de atunci mii de familii au fost afectate şi s-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc comunităţi întregi.

”Numărul judeţelor aflate în pericol privind atacurile urşilor, a crescut de la 8 judeţe la 13 judeţe, cele mai mari probleme sunt în Covasna, Mureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud”, a declarat parlamentarul, precizând că şi apelurile de urgenţă au crescut de peste 8 ori. OUG-ul permite intervenţia imediată în cazul atacurilor urşilor, şi în extravilan, pentru că aceste atacuri au loc şi în cantoane silvice sau la stâni, a mai spus el.

Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
#ursi romania, #periculosi, #omorat, #lege , #stiri juridice