USR Tineret, mesaj de susținere pentru Cristian Dide. „DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 22:10
2007 citiri
USR Tineret, mesaj de susținere pentru Cristian Dide. „DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici”

Organizația de tineret a Uniunii Salvați România a transmis pe Facebook că instituțiile din România ar trebui să fie centrate pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră, după ce activistul Cristian Dide a fost arestat pentru că a trimis droguri la DIICOT.

„Lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră. În schimb, DIICOT Iași doar lasă aparența că ar lupta cu adevărat.

Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de "droguri de risc".

Fondatorul Evoluție În Instituție și Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) și a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura planta de canabis în România.

Plantele trimise către DIICOT au aceeași șansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameți.

Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iași a inițiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanțelor, materialelor audio & video și dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT.

Decizia procurorilor constituie încă un refuz sistematic de recunoaștere a naturii și amploarei reale a traficului de droguri, în timp ce DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană, în semn de protest.

Facem apel către structurile de forță să renunțe la abordările distrugătoare din cadrul politicilor antidrog care determină mai mult rău individual și social decât reușesc să prevină sau să combată.

Un stat responsabil înțelege că traficul de droguri poate fi învins mai întâi prin recunoașterea că nu activiștii civici, tinerii sau consumatorii de rând constituie inamicul, ci rețelele organizate care operează pe piața neagră. Cu siguranță nu indivizii care trimit colete cu cânepă către DIICOT”, a transmis USR Tineret.

Curtea de Apel Iași a decis vineri, 26 noiembrie, printr-o sentință definitivă, ca protestatarul Cristian Dide să rămână în arest preventiv în dosarul instrumentat de DIICOT Iași, potrivit portalului instanțelor.

Dide fusese reținut pe 23 noiembrie pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Iași, care l-au propus instanței pentru arestare preventivă.

Asociația fondată de către Dide, Evoluție în Instituție, a caracterizat arestarea acestuia ca fiind „nefondată, absurdă”.

„Cererea de eliberare a lui Cristian-Mihai Dide a fost respinsă de Curtea de Apel Iași.

Dide rămâne în arest pentru 30 de zile, care se pot prelungi până la 180 de zile.

Reamintim că arestarea lui Dide este nefondată, absurdă. Ca sa demonstreze ca legislația antidrog este aplicată discreționar, Dide a achiziționat produse legal comercializate cu concentrație infimă de THC, care nu pot fi considerate sub nici o formă ”droguri de risc”. Dide le-a trimis ulterior către DIICOT, care a reacționat arestându-l”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook.

Revoltă după arestarea protestatarului Cristian Dide

Activistul Cristian Dide a fost arestat preventiv zilele trecute pentru 30 de zile într-o speță dubioasă mediatizată unilateral până acum de DIICOT.

Dide a trimis la sediile direcției de investigare a criminalității organizate mai multe plicuri cu produse conținând doze foarte mici de THC (substanța activă din cannabis care produce efectul halucinogen). Dide a cumpărat produsele comercializate legal din România sau din străinătate și le-a expediat mai departe către DIICOT fără a le desface.

Potrivit protestatarului și apropiaților acestuia, a fost o acțiune de frondă prin care Dide a încercat să arate că instituțiile statului român sunt incapabile să lupte eficient împotriva traficului de droguri de mare risc.

Mai multe persoane din spațiul public scriu că arestarea lui Dide în această speță este disproporționată față de infracțiunea în sine și constituie un abuz periculos.

”Un abuz care ne va costa cândva pe fiecare dacă nu facem nimic.

Domnul ăla, Cristian Dide a fost până la urmă arestat pentru 30 de zile, la propunerea DIICOT, mai exact a procurorului Vasile Airinei.

Ce a făcut de fapt Dide: a cumpărat timp de doi ani produse legal comercializate de firme din România si din alte țări, produse cu un conținut foarte redus (sub 0,2%), deci total inofensiv, de THC (substanța activă din planta de cannabis care dă starea de high), și le-a trimis direct la DIICOT, fără ca măcar să le desfacă. Atât. Un gest ostentativ, care le-a oferit în schimb ”zeilor de două parale” de la DIICOT ocazia perfectă de a-și arăta mușchii justițiari”, a scris pe Facebook analistul politic Pavel Lucescu.

Acesta a punctat că circulă tone de droguri în România și că ”DIICOT doarme în papuci”, dar și că legile se aplică în funcție de om, oferind exemplul fiului lui Țiriac, care, deși a fost prins cu ani în urmă cu cocaină, nu a pățit nimic.

”Circulă tone de cocaină, heroină și alte droguri tari prin țară și DIICOT doarme în papuci. Dar acolo sunt implicate rețele mari de contrabandă, oameni cu protecție înaltă, inclusiv politică, interlopi periculoși, acolo DIICOT e mielușel, se cacă procurorii lor pe ei de frică, nu mișcă nimic.

Fiul lui Țiriac a fost prins acum mulți ani cu cocaină, n-a pățit nimic. În schimb dacă ești un Dide oarecare și le arăți printr-un gest provocator cât de slabi sunt, te arestează imediat. Ba o fac cu tot tamtam-ul de rigoare, cheamă presa după ei să-i filmeze, dau comunicate triumfaliste.

Pe Dide l-au reținut în plină noapte, l-au săltat dintr-un tren, l-au plimbat prin fața televiziunilor, l-au audiat timp de șase ore, după care l-au arestat. Au pus la cale tot acest circ grețos de PR ieftin, tipic pentru instituțiile noastre de forță incompetente, corupte, goale de conținut, pentru că nu se pot lăuda de fapt cu nimic. DIICOT are o istorie plină de eșecuri răsunătoare în combaterea adevăratului trafic de droguri de mare risc, de aia când dau de câte un amărât cu un pliculeț de ”iarbă” fac atâta tărăboi mediatic și cer pedepse absurde”, mai spune analistul politic.

Citeste si:
Cum aduceau mai mulți tineri etnobotanice din vestul Europei, pe care le vindeau în România. Rețeaua descoperită la Iași
Cum aduceau mai mulți tineri etnobotanice din vestul Europei, pe care le vindeau în România. Rețeaua descoperită la Iași
Şapte persoane au fost reţinute la Iaşi, pentru trafic de substanţe psihoactive. Produsele erau aduse din diverse ţări ale Europei, după care erau comercializate pe piaţa Iaşiului....
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...