Basescu: Dunarea trebuie sa devina o axa de transport europeana moderna

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 12:01
1299 citiri
Basescu: Dunarea trebuie sa devina o axa de transport europeana moderna

Presedintele Traian Basescu a vorbit, luni, la summit-ul Dunarii, despre importanta economica pe care fluviul o are atat pentru tara noastra, cat si pentru intreaga Europa.

"Cea mai importanta dimensiune economica a Dunarii este sectorul de transport naval. Indicatorii transportului pe Dunare indica o subutilizare, nu numai in comparatie cu Rhinul, dar si fata de alte rute navigabile mult mai mici. Dunarea trebuie sa devina o adevarata axa de transport europeana moderna", a spus Traian Basescu, in deschiderea summit-ului.

Seful statului a tinut sa le multumeasca si tuturor liderilor din institutiile europene care au contribuit la dezvoltarea acestui proiect.

"Romania si Austria au dat tonul in orchestra diversa, dar armonioasa, a spatiului dunarean. Am deschis un drum care astazi e aproape de finalizare. Multumesc colegilor pentru angajamentul politic si daruirea cu care au lucrat impreuna. Multumesc domnului presedinte Barroso pentru ca a inteles atat de bine importanta proiectului dunarean", a mai spus Basescu.

Barroso: Dunarea nu mai e asa de albastra cum o canta Strauss

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost urmatorul care a luat cuvantul dupa presedintele Traian Basescu.

El a atras atentia ca exista si probleme in regiunea fluviului, afirmand ca "Dunarea nu mai e asa de albastra cum o canta Johann Strauss. Daca ne uitam la deversarile din ultimii ani si la populatia de pesti in scadere, vedem ca avem si probleme".

Barroso a mai tinut sa-i asigure pe cei prezenti de intreg sprijinul Comisiei Europene: "Acest plan se poate aplica numai printr-o mai buna colaborare intre dumnevoastra si tarile din zona pe care le reprezentati. Comisia s-a angajat sa va sustina, 95 de miliarde de euro sunt pusi la dispozitie pentru regiunea dunareana".

Boc, cu gandul tot la criza economica

Si premierul Emil Boc a luat cuvantul. Daca a vorbit si de importanta proiectelor internationale, Boc a tinut sa aminteasca si de criza economica si efectele ei la care inca trebuie sa fim atenti.

"Principalul obstacol pentru Strategia Dunarii, pe termen lung, este de a mentine un interes ridicat si constant al autoritatilor si cetatenilor pentru aceste actiuni. Intre timp, trebuie sa ne concentram si pe efectele crizei financiare si economice si pe reconstructia economiei", a declarat Boc.

Premierul roman a subliniat ca este nevoie de proiecte concrete, precum realizarea unei retele de autostrazi, trenuri de mare viteza si curse aeriene.

"Uneori este mai usor sa ajungi de la Bucuresti la Paris, Londra sau Bruxelles decat sa ai o legatura directa cu Sofia, Zagreb sau Belgrad. Acest lucru trebuie schimbat", a spus Boc, in discursul sustinut, luni, la Summit-ul Dunarii, organizat la Bucuresti.

Un summit initiat de romani

Summit-ul Dunarii, organizat la initiativa Romaniei, a inceput luni la Bucuresti, iar primul-ministru Emil Boc si presedintele Traian Basescu au primit la Palatul Parlamentului delegatiile a 14 tari, dar si pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Evenimentul este menit sa reconfirme sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie a Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, prin Declaratia privind Regiunea Dunarii, care urmeaza sa fie adoptata la finalul reuniunii.

Evenimentul are loc in perspectiva Comunicarii si a Planului de Actiuni aferent pe care Comisia Europeana le va prezenta pe aceasta tema in luna decembrie, urmand ca forma finala a Strategiei sa fie aprobata la Consiliul European din iunie 2011.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...