Summit G20: Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 08:37
2934 citiri
Summit G20: Discutiile pe teme economice, eclipsate de tensiunile Rusia - Occident
Foto: Marketing Voice

Liderii celor mai importante puteri ale lumii incep, sambata, la Brisbane, reuniunile in cadrul summit-ului G20, discutiile pe teme economice riscand sa fie eclipsate de divergentele diplomatice dintre Rusia si Occident.

Vineri, cu o zi inainte de inceperea summitului, care va avea loc pe parcursul a doua zile, Marea Britanie si Australia au pregatit o primire ostila presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza AFP.

Premierul australian Tony Abbott l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca intentioneaza sa restaureze "gloria pierduta a tarismului sau a Uniunii Sovietice", in timp ce premierul britanic David Cameron a denuntat o Rusie care agreseaza tari mai mici decat ea, referindu-se la Ucraina.

NATO a confirmat in cursul acestei saptamani temerile autoritatilor de la Kiev, potrivit carora Rusia a mobilizat trupe si echipamente militare in estul Ucrainei, controlat de rebelii prorusi, acuzatii negate de Moscova.

Si Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) desfasurata in Ucraina ca sustine autoritatile de la Kiev in conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi. Potrivit Ministerului rus de Externe, Misiunea de observatori a OSCE "a lasat impresia ca toate eforturile (sale) vizeaza acordarea de ajutor si sustinere doar pentru una dintre partile conflictului, si anume pentru autoritatile de la Kiev".

Acesta este contextul in care cei mai importanti lideri ai lumii au sosit la Brisbane, un oras din estul Australiei unde Vladimir Putin a ajuns vineri seara, iar Barack Obama si Francois Hollande sambata dimineata.

Intrevedere Hollande-Putin

Franta intretine de asemenea relatii tensionate cu Rusia. Vineri, o sursa ruseasca "sus-plasata" citata de agentia RIA Novosti a afirmat ca Franta are termen pana la sfarsitul lui noiembrie sa livreze prima nava de razboi de tip Mistral Rusiei, daca nu vrea sa se expuna unor cereri "serioase" de compensatii.

Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seara ca Franta va lua decizii in mod suveran, "fara ca cineva sa-i dicteze pozitia" in privinta livrarii controversate a doua nave de tip Mistral Rusiei.

Hollande si Putin urmeaza sa aiba o intrevedere bilaterala sambata, la 08.00 GMT (10.00, ora Romaniei).

Sambata dimineata, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat pentru presa ca situatia din Ucraina ramane un subiect de "preocupare majora".

De asemenea, presedintele american Barack Obama va anunta intr-un discurs ca tara sa va oferi trei miliarde de dolari Fondului Verde al Natiunilor Unite menit ajutorarii tarilor sa lupte impotriva efectelor schimbarilor climatice.

Presedintele american a devenit tot mai insistent in problema problema schimbarilor climatice, la cateva zile dupa ce Statele Unite au anuntat un acord inedit cu China in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Includerea problemelor privind mediul in comunicatul final al G20 nu este dorita de tara gazda, Australia, reticenta pe aceasta tema. Australia vrea sa se concentreze pe cresterea PIB-ului mondial, problema infrastructurii, subiectul energetic si lupta impotriva optimizarii fiscale agresive a multinationalelor si evaziunii fiscale.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost acuzat de "conflict de interese" in contextul dezvaluirilor referitoare la existenta unui sistem de evaziune fiscala in timp ce era premier al Luxemburgului. Potrivit unor dezvaluiri, Luxemburgul a organizat un sistem de evaziune fiscala favorabil companiilor multinationale, scandalul fiind denumit "LuxLeaks" si scotand la iveala lucruri din perioada in care Jean-Claude Juncker era premier.

"Cred cu adevarat ca trebuie sa luptam la nivel international impotriva evaziunii fiscale", a raspuns Juncker, in contextul in care Australia a promis masuri foarte dure in acest dosar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#summit G20 Australia, #summit Brisbane, #summit tensiuni Rusia Occident , #summit