CE: Riscul virusului West Nile, "destul de limitat" pentru europeni

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 16:35
1058 citiri

Comisia Europeana considera "limitat" riscul pe care l-ar putea presupune virusul West Nile pentru cetatenii europeni, dupa ce in Grecia s-au inregistrat 11 morti, iar in Romania doi in legatura cu boala transmisa de tantari, relateaza miercuri agentia spaniola de presa EFE.

"Riscul pentru cetatenii europeni este destul de limitat" pentru moment, a declarat pentru EFE purtatorul de cuvant al CE pe probleme de sanatate Frederic Vincent, care a asigurat ca virusul a fost localizat in "arii limitate".

Vincent a explicat ca Grecia a informat Bruxellesul despre circa 130 de cazuri si noua morti, iar Romania despre sapte cazuri si doi morti.

El a amintit, de asemenea, ca executivul comunitar a primit informatii despre un "posibil caz" inregistrat la sfarsitul lunii iulie in Portugalia.

In afara Uniunii Europene, s-au inregistrat cazuri in Turcia, Rusia si Maroc, potrivit purtatorului de cuvant.

Comisia a decis sa solicite Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) sa efectueze o evaluare a riscurilor atat in Grecia, cat si in Romania, adauga EFE.

"Tarile au pus in practica masurile oportune", a mai spus Frederic Vincent, care a adaugat ca executivul comunitar este in contact cu aceste doua state si "urmareste indeaproape" situatia.

Virusul West Nile, care se transmite prin intepaturi de tantar, cauzeaza encefalita si poate complica afectiunile anterioare ale persoanelor care il contracteaza, adauga EFE.

In Grecia, in regiunile in care s-au inregistrat infectii au fost interzise transfuziile si donarile de sange, potrivit sursei citate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#virus West Nile, #virus West Nile Europa, #tantari virus West Nile , #tantari