Edilii Capitalei in alerta: Tantarii purtatori ai virusului West Nile ar putea veni in Bucuresti

Miercuri, 11 August 2010, ora 21:43
2709 citiri
Edilii Capitalei in alerta: Tantarii purtatori ai virusului West Nile ar putea veni in Bucuresti
Foto: monitorulbt.ro

Comisia interministeriala intrunita, miercuri, la sediul Directiei de Sanatate Publica a Capitalei, a solicitat municipalitatii sa supravegheze zona de sud a orasului, limitrofa judetului Ilfov, pe unde pot patrunde dinspre Bulgaria tantari purtatori ai virusului West Nile.

Cu acelasi prilej, comisia a concluzionat ca masurile adoptate la nivelul Primariei Capitalei, pentru prevenirea inmultirii populatiilor de tantari, sunt cele optime, spun reprezentantii municipalitatii.

Din cauza conditiilor meteo din aceasta vara, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dispus, in iulie, aplicarea unor masuri complementare in ceea ce priveste tratamentele contra tantarilor.

Astfel, au fost suplimentate tratamentele destinate spatiilor verzi si se monitorizeaza in permanenta densitatea populatiilor de tantari in zonele unde este preconizata aparitia in numar mare a acestora. Mai mult, s-a stabilit un interval de doua saptamani pentru tratamentele aplicate in parcuri, in cazul ploilor acestea fiind reluate imediat. Tratamentele sunt aplicate intre orele 19.00 si 24.00, acesta fiind considerat intervalul orar optim, precizeaza reprezentantii Primariei Capitalei.

Autoritatile sanitare din Romania au anuntat, marti, ca anul acesta nu s-a inregistrat deocamdata pe teritoriul tarii niciun caz de meningita West Nile - boala infectioasa care ajunge la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct de la om la om.

Specialistii sfatuiesc populatia sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice de indepartare a tantarilor. Totodata, se recomanda impiedicarea patrunderii tantarilor in locuinte utilizand mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substante chimice si indepartarea din jurul locuintelor a recipientelor cu apa statuta.

Oamenii sunt sfatuiti, de asemenea, sa se prezinte de urgenta la medic cand prezinta semne de boala: febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare.

In Grecia, cel putin 16 persoane au fost infectate in Grecia cu virusul West Nile, prezenta acestuia fiind semnalata si in Bulgaria.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#tantari masuri primarie virus, #West Nile tratamente Bulgaria , #tantari