Ministerul Sanatatii: Nu exista riscul unei epidemii cu West Nile. Cazurile din Romania sunt sporadice

Joi, 09 August 2018, ora 15:45
1895 citiri
Ministerul Sanatatii: Nu exista riscul unei epidemii cu West Nile. Cazurile din Romania sunt sporadice
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii spune ca persoana care a murit din cauza infectiei cu virus West Nile este un barbat de 79 de ani care avea comorbiditati si precizeaza ca in prezent nu exista riscul unei epidemii in tara nostra, cazurile de meningite si meningo-encefalite cu virus West Nile fiind sporadice.

De asemenea, Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile, transmis prin intepatura de tantar.

"Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate si inregistrate in Romania sunt sporadice si in momentul de fata nu exista riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, de la inceputul supravegherii, in data de 2 mai 2018 si pana in prezent, au fost inregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infectiei cu virus West Nile si un deces, in cazul unui pacient in varsta de 79 de ani care avea comorbiditati", a transmis Ministerul Sanatatii.

Ministerul recomanda autoritatilor locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

Specialistii mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar in cazul in care apar febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi si eruptii cutanate se recomanda vizita la medic.

In cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tantari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tintarilor; limitarea deplasarilor in zonele cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.), asigurarea masurilor de desecare a baltilor cu apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.

#epidemie west nile, #mort West Nile , #tantari