Primul caz de imbolnavire cu West Nile la Iasi

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 18:17
1144 citiri
Primul caz de imbolnavire cu West Nile la Iasi
Foto: healthline.com

Institutul Cantacuzino a confirmat, luni, prezenta virusului West Nile la un iesean in varsta de 32 de ani care s-a internat la sfarsitul lunii august in Clinica de Boli Infectioase Iasi, a anuntat conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi.

In momentul internarii, tanarul avea febra, cefalee si mialgii, iar in prezent evolutia acestuia sub terapia instituita este favorabila, au precizat medicii ieseni. Potrivit acestora, ieseanul va fi externat peste cateva zile.

"Punctia lombara a relevat modificarea constantelor biologice ale lichidului cefalo-rahidian evocatoare pentru meningita virala. Diagnosticul virusologic, comunicat de Institutul Cantacuzino in cursul zilei de 6.09.2010, a confirmat prezenta virusului West Nile, acesta fiind primul caz diagnosticat in judetul Iasi", se arata in comunicat de presa al DSP Iasi.

Pana vineri, numarul total de infectii cu virusul West Nile confirmate in Romania ajunsese la 15, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile si a rezultatului testelor de laborator de la Institutul Cantacuzino.

Ministerul preciza, vineri, ca cele 15 cazuri au fost confirmate in judetele Dolj, Alba, Buzau, Cluj, Ialomita, Galati, Sibiu, Bucuresti, Teleorman, cate un caz, doua cazuri in Mures si patru in Constanta.

Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa si sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.

Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate (copiii trec, de regula, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

In cazul in care prezinta semne de boala - febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tantari virus West Nile, #Iasi Ministerul Sanatatii , #tantari