Firea vrea sa interzica Uber in Bucuresti? Reguli noi pentru cine face taximetrie

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 15:47
6244 citiri
Firea vrea sa interzica Uber in Bucuresti? Reguli noi pentru cine face taximetrie
Foto: Facebook/ Uber

Primaria Capitalei va promova in urmatoarea sedinta a Consiliului General un proiect ce va stabili "norme si reguli" pentru operatorii de taxi, ceea ce ar putea duce la interzicerea serviciului Uber in Capitala.

Primarul Gabriela Firea a avut, luni, o intalnire cu reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R.), pentru a analiza problemele cu care se confrunta operatorii de taxi din Capitala, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Reprezentantii C.O.T.A.R. au prezentat in cadrul intalnirii o serie de revendicari ale asociatiilor taximetristilor licentiati, care reclama, printre altele, "concurenta neloiala practicata prin sistemele de aplicatii online ce ofera servicii ilegale de taximetrie".

Printre sistemele de aplicatii online evocate se numara si serviciul Uber, impotriva caruia transportatorii si taximetristii care fac parte din COTAR au protestat de mai multe ori in trecut.

"Vom promova in urmatoarea sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti un proiect de hotarare ce va stabili norme si reguli clare pentru toti cei care practica taximetria in Capitala, astfel incat atat bucurestenii, cat si turistii sa poata folosi acest serviciu cu incredere, si in deplina siguranta, beneficiind de aceeasi calitate a transportului in regim de taxi ca in marile capitale europene", a declarat Gabriela Firea.

Potrivit primarului general, practicantii sunt obligati sa respecte acest regulament, prin care va fi interzisa taximetria ce nu se incadreaza in Legea 38/2003.

"Concret, prin noul regulament vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se incadreaza in prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, precum si in cele ale HCGMB 78/2008 si ale Codului Fiscal. Toti cei care practica activitatea de taxi in Capitala vor fi obligati sa respecte acest regulament.

Ii anunt pe toti cei care practica taximetria ca ne vom asigura, prin departamentele de resort, ca acest regulament va fi respectat in integralitate", a mai spus Firea.

Potrivit Profit.ro, ar fi vizate Uber si Taxify, ambele fiind servicii de ridesharing.

In urma cu cateva luni, transportatorii acuzau platforma de ridesharing Uber de transport ilegal.

Potrivit noului regulament, taximetristii sunt obligati sa aiba o tinuta civilizata, sa foloseasca un limbaj adecvat si sa aiba masini curate, care sa ofere siguranta cetatenilor.

De asemenea, Gabriela Firea a propus ca Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Tehnologia Informatiei si Compania Municipala Managementul Traficului, sa realizeze parteneriate cu structurile de taximetrie recunoscute pentru implementarea unor servicii online de rezervari, curse si plata, facilitand accesul bucurestenilor la serviciile de taxi, mai arata comunicatul citat.

In luna septembrie, serviciul de transport Uber ii propunea Gabrielei Firea un parteneriat pentru fluidizarea traficului din Bucuresti.

Reactia COTAR la posibila interzicere a serviciului Uber in Capitala

Vasile Stefanescu, presedintele COTAR, sustine ca nu vrea sa iasa nimeni din piata de transport, dar "codul fiscal este unul singur" si "toata lumea trebuie sa intre sub incidentele legilor din transporturi".

"Transportul in Romania este reglementat, precum si activitatile conexe. Chiar nu vrem sa iasa nimeni, sub nicio forma, din aceasta piata de transport persoane sau activitatile conexe, dar consideram ca toata lumea trebuie sa intre sub incidentele legilor din transporturi. Nu putem sa facem, in spatele unor platforme, venituri ilicite, cand de fapt se face transport de persoane.

Nu poti sa incasezi bani prin GPS. Codul Fiscal este unul singur. Noi nu am vazut reglementat in Codul Fiscal ca noi putem sa incasam bani, sa ne taxeze prin GPS si cu un tarif dinamic. Nu am vazut asa ceva. Daca onor Guvernul Romaniei considera ca ceea ce se intampla acum, aceasta activitate de transport este corecta, nu avem nimic impotriva si vom face si noi acelasi lucru.

Absolut nimic nu avem impotriva. Nu vrem sa interzicem nimic, ca nu suntem o tara bananiera, dar consideram ca nu poti sa vii in Romania, sa spui ca vii cu nu stiu ce inovatii si sa nu te supui niciunei legi. Tu spui ca nu faci transport de persoane, dar faci, emiti facturi, incasezi banii, tu, ca platforma online. Daca aceste platforme s-ar autoriza, probabil ca ne-am inchide si noi dispeceratele pe care le avem in Romania si ne-am duce la ei", a declarat, pentru stiripesurse.ro, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu.

Marti, 5 decembrie, taximetristii vor organiza o adunare in Piata Victoriei, pentru a se manifesta fata de transportatorii neautorizati.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Uber interzis Capitala, #Primaria Capitalei Uber interzicere, #regulament nou taximetristi , #taxi