Tariful la taxiurile din Bucuresti si Ilfov creste substantial in aceasta saptamana

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 09:35
8035 citiri
Tariful la taxiurile din Bucuresti si Ilfov creste substantial in aceasta saptamana
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de astazi, companiile de taxi din Bucuresti si Ilfov vor creste substantial preturile. Astfel, daca pana acum tariful pe un kilometru era in general de 1,39 de lei, pana pe 20 octombrie va ajunge pana la 1,69-1,70 lei/km.

Scumpirea se va face treptat, pe masura ce aparatele de taxare vor fi resoftate, iar pe portierele masinilor se vor afisa noile preturi, informeaza Mediafax.

Taximetristii bucuresteni spun ca, initial, scumpirea era prevazuta pentru data de 1 octombrie, dar pentru ca numarul masinilor este mare, acest termen a fost amanat.

Sunt insa doua companii care s-au grabit si au majorat deja preturile: Speed Taxi a trecut la tariful de 1,69 lei/km, iar Cristaxi Service la 1,70 lei/km.

Tarife de 1,39 lei/km mai au acum companii precum Pelicanul, Next, Cobalcescu, Dartex, Total, AS sau Leone.

"De data asta, nu mai e un zvon si nu ne mai lasam in offsaid unii pe altii. Tarifele au sa creasca la toti, dar e o problema de resoftare a aparatelor si de recolantare - de afisare pe portiere a noilor tarife - la cateva mii de masini. Din cauza asta n-au crescut la toti din 1 octombrie, dar avem termenul de 20 octombrie pentru incheierea acestor manopere", a declarat pentru Mediafax reprezentantul unei companii de taximetrie.

Taximetristii spun ca motivul acestei scumpiri il reprezinta modificarea legislatiei privind munca part-time. Astfel, pentru angajatii care aveau 2-4 ore pe zi ca timp de lucru oficial, contributiile sociale nu se mai platesc fractionat, ci integral, ca si cum timpul de lucru oficial ar fi de opt ore pe zi.

"Pentru patroni, acum este acelasi cost cu CAS-urile, practic nu mai are rost sa tina contracte doar pe doua sau patru ore, ca platesc tot ca la angajatii pe opt ore, iar ca sa suporte aceste cresteri maresc tariful. Unii, probabil, vor mari si planul zilnic, altii poate nu", a mai spus taximetristul.

Senatul a respins, insa, in 10 octombrie, in calitate de prima camera sesizata, ordonanta de guvern privind introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Ramane de vazut ce vor face taximetristii in cazul in care si deputatii vor respunge ordonanta, pentru ca astfel motivul invocat pentru scumpire nu va mai fi valabil: vor reduce tarifele sau le vor mentine 1,70 lei/km?

Asadar, nu este de mirare ca tot mai multi bucuresteni folosesc aplicatiile de transport, cum ar fi Uber sau Taxify, ce au tarife mult mai mici si ofera mai mult confort.

Companiile de taximetrie nu sunt insa de acord cu aplicatiile de transport si au organizat mai multe proteste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#taxi majorare pret, #scumpire tarif taxi Bucuresti , #taxi