Timișoara a cerut cărbune din rezerva strategică a statului român. Societatea de termoficare are probleme financiare uriașe

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 12:06
1537 citiri
Timișoara a cerut cărbune din rezerva strategică a statului român. Societatea de termoficare are probleme financiare uriașe
Încălzirea timișorenilor din sistemul centralizat este în pericol la iarnă FOTO Hepta

Primarul Dominic Fritz a anunţat marţi, 19 octombrie, că a cerut cărbune din rezerva strategică a statului.

Edilul susține că este varianta sigură pentru a asigura în această iarnă căldura zecilor de mii de timişoreni abonaţi ai societăţii Colterm, aflată în subordinea municipalităţii.

"Prefectul Ovidiu Drăgănescu a transmis Guvernului României, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, solicitarea Primăriei Timişoara pentru cărbune din rezerva strategică a României.

Colterm a încercat la jumătatea anului, în contextul creşterii explozive a preţului la gaz, să cumpere cărbune de la furnizorii tradiţionali, precum Complexul Energetic Oltenia, dar aceştia au refuzat să ne livreze, din cauza datoriilor acumulate. Doar doi furnizori din cei patru contractaţi de Colterm s-au angajat că ne vor şi trimite cărbune. O parte din el este pe drum.

Cu conturile blocate de ANAF, compania de termoficare nu s-a putut îndrepta cu credibilitate spre alţi furnizori, iar soluţia de urgenţă astăzi este obţinerea cărbunelui din rezerva strategică. Toţi, indiferent de culoarea politică, ne dorim ca oraşul să treacă cu bine peste această iarnă şi le mulţumesc liderilor partidelor şi parlamentarilor de Timiş care se implică în găsirea soluţiilor la nivel naţional", a declarat Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Subprefectul de Timiş cu atribuţii de prefect, Ovidiu Drăgănescu, afirmă, tot pe Facebook, că a discutat cu directorul economic al Primăriei Timişoara, care i-a explicat, luni, impasul în care se află Colterm şi că a semnat imediat propunerea de hotărâre de guvern. Un demers similar l-a avut şi Consiliul Judeţean Timiş.

"Societatea nu are contract pentru livrările de gaz şi nici vreun gram de cărbune, ştiindu-se că actuala politică a administraţiei locale este de a elimina încălzirea pe cărbune la CET Sud. Mi-a fost prezentată şi o adresă prin care Primăria solicită Instituţiei Prefectului Timiş şi Consiliului Judeţean promovarea unei Hotărâri de Guvern pentru asigurarea unei cantităţi de cărbune din rezerva Guvernului. Deşi, aceste proceduri se derulează după discuţii directe şi serioase între conducătorii instituţiilor publice implicate, am redactat şi semnat imediat propunerea de H.G., exact același lucru întâmplându-se imediat şi la Consiliul Judeţean. Nu e timp de pierdut când e vorba de minimul confort a 200.000 de timişoreni", spune Ovidiu Drăgănescu.

Reprezentantul Guvernului în Timiş menţionează că în curând, Instituţia Prefectului va verifica pregătirile de iarnă la nivel judeţean, inclusiv pregătirea efectuată de Colterm.

Între timp, Dominic Fritz a anunţat că societatea Colterm intră în insolvenţă, din cauza datoriilor istorice de 320.000.000 de lei.

Corturi electorale USR vandalizate în Timișoara. Dominic Fritz: ”Se înscriu mai mulți voluntari care mă ajută să strâng semnături”
Corturi electorale USR vandalizate în Timișoara. Dominic Fritz: ”Se înscriu mai mulți voluntari care mă ajută să strâng semnături”
Mai multe corturi electorale ale USR au fost vandalizate în Timișoara, scrie primarul Dominic Fritz pe rețelele sociale. ”Cu fiecare cort vandalizat se înscriu mai mulți voluntari care...
Studentul de la Medicină suspectat că și-a ucis iubita a fost arestat. Tânăra avea doar 21 de ani
Studentul de la Medicină suspectat că și-a ucis iubita a fost arestat. Tânăra avea doar 21 de ani
Magistraţii Tribunalului Timiş au dispus sâmbătă, 23 martie, arestarea preventivă pe 30 de zile, pentru omor, a unui tânăr de 23 de ani din Caraş-Severin, bănuit că şi-a omorât iubita...
#Timisoara, #caldura timisoara, #Colterm, #dominic fritz , #Timisoara