Norul de cenusa vulcanica: inchiderea spatiului aerian, o masura exagerata?

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 09:17
2336 citiri
Norul de cenusa vulcanica: inchiderea spatiului aerian, o masura exagerata?

O eruptie vulcanica a devenit un fenomen de o amploare neimaginabila, reusind sa ajunga in prim planul lumii, pe prima pagina a ziarelor si in deschiderea tuturor jurnalelor de stiri.

Norul de cenusa vulcanica a fost prezentat ca o amenintare la adresa omenirii. Principalele canale de stiri au profitat de eruptia vulcanica din Islanda pentru a-si face audienta, speriindu-si telespectatorii cu declaratii si ipoteze alarmiste.

Pana si funeraliile presedintelui Kaczynski au fost eclipsate de norul de cenusa. Iar zeci de mii de zboruri au fost anulate in Europa si Canada. Acestea sunt cateva din efectele produse de vulcanul Eyjafjallajokull, un nume foarte greu de pronuntat. De altfel, islandezii s-au amuzat in aceste zile pe seama britanicilor, pentru ca cei din urma nu reuseau sa pronunte numele vulcanului de sub ghetarul Eyjafjallajokull.

Cititorii britanici ai ziarelor au incercat zile la rand sa-i rosteasca numele, dar se incurca de fiecare data, iar BBC a furnizat chiar instructiuni cum sa se pronunte: "AY-uh-fyat-luh-YOE-kuutl-uh".

De fapt, Eyjafjallajokull este numele enormului ghetar care acopera craterul, numele muntelui pe care se afla vulcanul fiind mai simplu - Eyjafyoll (Ay-uh-fyotl).

Cel mai grav efect al eruptiei vulcanice din Islanda a fost blocajul traficului aerian in majoritatea tarilor Europei. Decizia de a intrerupe zborurile a fost mult discutata, iar unii au catalogat evenimentele drept un fiasco. Se pare ca anularea zborurilor din cauza norului de cenusa vulcanica a fost decisa pe baza datelor oferite de computere care nu aveau capacitatea de a face astfel de analize.

Computerele care au decis interdictiile de zbor au la baza date limitate si incomplete din punct de vedere stiintific, sustin mai multi oficiali europeni, printre care se numara si Willie Walsh, director executiv al British Airways.

Declaratiile oficialilor europeni sustin acuzatiile companiilor aeriene care au aratat ca autoritatile au exagerat cu inchiderea spatiului aerian. "Este o cutie neagra in unele zone", a declarat Matthias Ruete, director UE pentru Mobilitate si Transport, indicand ca numeroase ipoteze generate de modele pe computer nu au fost sustinute cu dovezi stiintifice.

Autoritatile europene nu sunt sigure nici la ce concentratie a cenusei sunt in pericol motoarele aeronavelor. "Este unul dintre elementele asupra carora, din cate stiu eu, nu ne-am pus de acord", a spus Ruete.

El a mai adaugat ca testele de zbor efecuate in weekend de avioane ale anumitor companii aeriene cum ar fi KLM si Air France au aratat ca riscurile erau mai mici decat le-a aratat computerul. Asadar, cerul era sigur? Pericolul nu a fost atat de mare incat sa fie anulate mii de zboruri?

Potrivit reglementarilor UE, statele membre pot hotari asupra inchiderii spatiului lor aerian. Insa, hotararile din ultima saptamana au fost ghidate de modele pe computer ale Centrului pentru Cenusa Vulcanica din Londra si Eurocontrol, o organizatie care coordoneaza traficul aerian.

Costurile acestui blocaj pentru companii si pasageri au generat o polemica ampla. Zeci de mii de pasageri au ramas blocati departe de destinatiile lor, din cauza faptului ca nu exista zboruri suficiente, chiar dupa deschiderea spatiilor aeriene. In acest context, polemica privind compensatiile sau absenta lor si eventuala responsabilitate a autoritatilor in acest blocaj a luat amploare.

Desigur ca au fost "beneficiari" ai eruptiei vulcanului, si aici vorbim de companiile de cai ferate din Europa, al caror numar de calatori a crescut considerabil.

Cert este ca in momentul cel mai grav al crizei, Guvernele europene au invocat principiul precautiei, cenusa vulcanica putand in anumite cazuri sa se solidifice in reactoarele avionului, ducand la blocarea acestora. Desi s-au conformat atunci, numarul vocilor critice din partea companiilor aeriene sunt tot mai multe, iar in viitor nu sunt excluse surprize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vulcan Islanda nor cenusa, #trafic aerian inchis vulcan , #trafic aerian