Protestul angajatilor de la Romatsa ar trebui privit cu maxima seriozitate si nu numai pentru ca el este pe cale sa provoace pe 1 septembrie un blocaj de proportii al traficului aerian.
Nu este un protest legat de revendicari salariale. Si nici nu ar avea cum sa fie pentru ca, in pofida celor afirmate, din nestiinta sau manipulator de-a dreptul, angajatii Romatsa nu sunt bugetari si salariile lor nu sunt platite de la buget, desi este vorba despre o companie de stat. Una cu statut special.
Salariile de la Romatsa sunt platite exclusiv din banii colectati de la companiile aeriene prin taxele de survol, iar fondul general de salarii este stabilit anual impreuna cu autoritatea europeana in domeniu, Eurocontrol.
Deci de la buget nu numai ca nu pleaca niciun leu pentru angajatii Romatsa, dar bugetul are de castigat prin impozitarea acestor salarii. Cu cat ele sunt mai mari, cu atat castigul statului este mai mare.
Deci, daca ne-am lamurit, sper, ca nu-i platim pe controlorii de trafic cu 7.000 de euro pe luna din banii nostri, decat in masura in care cumparam bilete de avion, in schimb impozitele lor ajung la buget, ar trebui sa ne uitam nitel pe revendicari.
Eu vad ca ele tin in mare masura de siguranta traficului aerian. Sindicalistii, pe care, marturisesc, eu ii privesc intotdeauna cu mare prudenta, invoca aparatura invechita si deficitara cu care se lucreaza, invoca ocuparea posturilor pe criterii clientelare, invoca intarzierea unor licitatii.
Eu intreb: orice om care se suie intr-un avion nu vrea de fapt ca aeronava in care se afla sa fie dirijata de la sol in conditii de maxima siguranta si putem discuta despre maxima siguranta cu aparatura veche si incompleta si aceasta folosita de oameni cu insuficienta calificare, ajunsi acolo pentru ca sunt rubedeniile, amantele sau prietenii unui decident sau al altuia?
Ma inspaimanta sa aud ca pentru aparatura Romatsa nu exista contract de mentenanta si ca uneori avioanele dispar subit de pe radar si trebuie cautate rudimentar.
Totodata sindicatul Romatsa cere ca un controlor de trafic sa isi inceteze aceasta activitate automat la 55 de ani, dupa care sa poate fi trecut intr-o alta pozitie in cadrul companiei. Este o munca extrem de solicitanta, dupa unele studii cea mai solicitanta cu putinta, cu o raspundere uriasa.
Cand un controlor de trafic greseste, si s-a mai intamplat, sute de oameni sunt condamnati la moarte, fara drept de apel, in cateva clipe. Nu mi se pare nimic nefiresc, ba dimpotriva chiar necesar, ca dupa o anumita varsta si un numit nivel de uzura omul sa fie retras din pozitia de prima linie pentru a preintampina efectele unei probabil inevitabile oboseli nervoase.
Sindicalistii invoca ceea ce vedem cu totii de fapt, ca dupa tragedia din Apuseni, care ar fi trebuit sa fie un semnal de alarma de proportii, la nivelul Romatsa nu s-a intamplat nimic, in afara aparitiei unui nou director pentru cautare si salvare: "Una dintre sarcinile pe care le-a avut a fost modernizarea acestui sistem de cautare si salvare dupa evenimentele din Apuseni. Puteti vedea ca nu s-a facut nimic, in afara unei directii. Au angajat purtator de cuvant pentru aceste evenimente, dar l-ati vazut undeva pe post cu ocazia tragicului eveniment cu planorul?", spune liderul sindical Gabriel Tudorache.
Sigur ca exista o vorba romaneasca "nici toate ale popii, nici toate ale doctorului". Dar am vorbit off the record cu oameni din Romatsa, neimplicati in miscarea sindicala, care mi-au confirmat ca situatia descrisa de liderii sindicali este corecta si foarte periculoasa, intr-adevar.
Asa ca, daca lasam la o parte tema iritanta si pe alocuri manipulatoare a salariilor de la buget, cred ca revendicarile sinicalistilor Romatsa ar trebui sa primeasca raspunsuri concrete pentru ca in joc pot fi mii de vieti.
Ceea ce vreau eu sa aud in mod concret de la autoritati nu e cuantumul salariilor de la Romatsa, care nu ma priveste cat timp nu contribui cu niciun leu la el daca nu sunt pasager, si nici asmutirea pasagerilor blocati la sol impotriva grevistilor, ci daca acuzatiile sindicalistilor sunt reale. Si daca sunt reale, ce intentioneaza sa faca rapid. Ca sa nu mai gaseasca padurarii avioanele cazute, iar planoarele sa nu dispara ca in Triunghiul Bermudelor.
Ca dupa ce se intampla vreo nenorocire, degeaba demitem cate un director si infiintam mai stiu eu ce comitet, raul ireparabil a fost produs.