Norul de cenusa a plecat, vezi situatia traficului aerian

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 13:30
9664 citiri
Norul de cenusa a plecat, vezi situatia traficului aerian

Cerul Romaniei a fost redeschis, partial, luni la ora 9.00. Aeroporturile din Timisoara si Arad au fost redeschise luni, incepand cu ora 9.00, iar daca lucrurile vor evolua bine la ora 15.00 vor fi redeschise si aeroporturile Otopeni si Baneasa, aeroportul din Craiova si Mihail Kogalniceanu din Constanta.

ANM a anuntat ca primul nor rezultat din emisia vulcanica din Islanda a traversat deja Romania, iesind din tara duminica, la ora 05:00 dimineata, insa un al doilea nor este in curs de formare.

Duminica seara, norul de cenusa vulcanica provenit de la vulcanul din Islanda a ajuns in Turcia, autoritatile de la Ankara luand decizia sa inchida, partial, spatiul aerian al acestei tari.

Cateva zboruri-test efectuate duminica dau sperante ca spatiul aerian din cea mai mare parte a Europei ar putea fi sigur pentru cursele aeriene, insa oficialii s-au ferit sa promita ca restrictiile impuse din cauza norului de cenusa vulcanica vor fi ridicate, relateaza CNN.

"Rezultatele obtinute in urma acestor zboruri arata ca nu exista niciun impact in zona", a declarat secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeana, Diego Lopez Garrido, a carui tara detine presedintia Consiliului UE.

Aeroporturi redeschise incepand cu ora 15.00

Ziare.com va prezinta fiecare informatie legata de evolutia restriciilor aeriene, atat din Romania, cat si din celelalte tari europene

17.00 Traficul aerian a fost reluat pe toate aeroporturile din Bucuresti, spune purtatorul de cuvant al aeroportului Otopeni, Valentin Iordache. Vor decola si vor ateriza numai acele aeronave care au curse catre si dinspre tari cu spatiul aerian deschis.

16.00 Un pilot al companiei Blue Air a efectuat un zbor de test deasupra Romaniei si a aterizat in siguranta, sustinand ca norul de cenusa nu a afectat functionarea avionului.

15:00 Inca opt aeroporturi, respectiv cele din Otopeni, Baneasa, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu Mare si Baia Mare, au fost redeschise.

Aeroporturile din Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Constanta si Tulcea raman in continuare inchise, luni.

13:30 - Compania aeriana low-cost Blue Air executa, la 13:30, pentru prima data in Romania un zbor test, fara pasageri, cu o aeronava Boeing 737-800 Next Generation, ce va traversa zona considerata contaminata de cenusa vulcanica, a anuntat compania.

12:50 - "Ar trebui ca, odata cu ploile pe care le asteptam, care vor strabate tara luni si marti, sa se curete chiar si aceste concentratii sub pragul de pericol. Speram ca in urma acestor ploi sa se linisteasca tot", a declarat pentru Ziare.com Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

12:00 - Turistii din Romania au la dispozitie o linie telefonica gratuita cu numarul 0.800.868.282 pentru informatii de calatorie, precum si posibilitatea de a beneficia de reduceri la cazare de 50% la 15 hoteluri in orasele cu aeroporturi internationale, pana la rezolvarea problemelor de transport.

11:15 - Spatiul aerian al Marii Britanii ramane inchis pana marti dimineata, anunta oficiali ai aviatiei civile britanice.

11:00 - Inca opt aeroporturi se vor redeschide, luni, incepand cu ora 15.00, restrictia cauzata de norul de cenusa vulcanica fiind ridicata, a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta comitetului pentru situatii de urgenta de la Guvern.

10:50 - Potrivit site-ului Aeroportului International Cluj, suspendarea zborurilor expira astazi, la ora 12.00, iar programul curselor va reintra in normal. Totusi, alte doua zboruri, dupa aceasta ora, sunt inca anulate: cursa companiei Lufthansa Cluj-Munich, de la 12.55, si cel al companiei Tarom, de la 14.25, spre Bucuresti.

Al doilea nor de cenusa, inofensiv daca ploua

10:40 - Aeroportul Stockholm-Arlanda, cel mai mare aeroport din Suedia, a fost redeschis luni dimineata, au anuntat autoritatile. In Belgia insa, restrictiile de zbor au fost prelungite pana luni seara la ora 18 GMT.

10:30 - Danemarca si-a redeschis spatiul aerian de mare altitudine pentru traficul aerian.

10:15 - Italia si-a redeschis spatiul aerian din nordul tarii.

10:00 - Comitetul pentru situatii de urgenta discuta la Guvern despre posibilitatea deschiderii totale a spatiului aerian, dupa ce cateva aeroporturi din Romania sunt operationale incepand din aceasta dimineata.

09:30 - Toate cele 16 aeroporturi internationale din Germania raman inchise, cel putin pana la ora 21:00, ora Romaniei.

09:00 - Aeroporturile din Arad si Timisoara au fost redeschise. Cu toate acestea, o cursa spre Bergamo care urma sa decoleze la ora 09.00, de pe aeroportul Timisoara, a fost amanata pentru ora 12.30.

07:00 - Cursa catre Bergamo care trebuia sa plece, luni dimineata, la ora 06.00, de pe aeroportul din Timisoara, a fost anulata.

06:00 - Presedintele Traian Basescu s-a intors de la Cracovia, in noaptea de duminica spre luni, in Romania, cu avionul, desi spatiul aerian al Roamaniei era inchis.

Norul de cenusa a traversat Romania

Spatiul aerian din Romania a fost partial inchis incepand de sambata, ora 00:00, pe sectorul de nord-vest al tarii.

Norul a ajuns in Romania sambata dimineata, in jurul orei 06:00, acesta trecand deasupra tarii noastre la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri.

Norul de cenusa inchide spatiul aerian al Romaniei

Autoritatile au avertizat insa ca nu exista motive de panica. Potrivit informatiilor primite, in cenusa vulcanica nu exista cianuri. Exista, insa, multi oxizi ai metalelor grele care ar putea fi periculosi, insa nu exista niciun avertisment ca sunt in concentratii periculoase.

Fenomenul este in proces de dispersie, ceea ce inseamna ca densitatea sa este din ce in ce mai mica. Circulatia in straturile joase nu favorizeaza norul poluant, astfel ca dioxidul de siliciu nu avea cum sa ajunga pe pamant, iar populatia nu a fost afectata.

Eruptiile vulcanice pot schimba clima

Eruptia vulcanica ce are loc in Islanda ar putea da peste cap vremea din urmatoarele luni, sau chiar ani. Temerea se bazeaza pe existenta unui caz similar.

Eruptia din 1815 a vulcanului Tambora din Indonezia a eliminat o cantitate foarte mare de cenusa, care s-a raspandit in atmosfera, ceea ce a facut ca anul urmator, 1816, sa fie cunoscut drept "anul fara vara".

Protejati-va de cenusa vulcanica - poate fi periculoasa

Frig si zapada au fost semnalate in lunile iunie si iulie, atat in Noua Anglie cat si in nordul Europei. In Irlanda a plouat atunci 142 de zile din 153.

Cand au loc astfel de eruptii, din cauza impiedicarii propagarii radiatiei solare primul efect este racirea climei. Un alt efect ar fi ploile in regiuni aride pentru ca acesta cenusa actioneaza drept nuclee de condensare pentru toata umezeala din atmosfera. Apar inundatii in zone de regula uscate. De asemenea solul este defertilizat, afirma specialistii.

De asemenea, norii de sulf pot persista in atmosfera luni intregi, ani intregi in functie de gravitatea si de durata eruptiei. Un efect distrugator l-ar putea avea ploile acide.

Norul de cenusa ar putea perturba traficul aerian chiar si cateva luni

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#nor cenusa Romania, #trafi aerian Romania, #nor vulcan Islanda , #trafic aerian
Comentarii