Sute de romani cu "destinatia schimbata": Tarile care pedepsesc aspru traficul de droguri

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 23:44
10814 citiri
Sute de romani cu "destinatia schimbata": Tarile care pedepsesc aspru traficul de droguri
Foto: Arhiva

Circa 1.200 de romani erau in 2013 in arest preventiv sau executau pedepse cu inchisoarea pentru trafic cu droguri in strainatate, cel mai cunoscut fiind cazul unui prahovean condamnat la moarte in Malaysia, dar autoritatile incearca sa nu faca "publicitate" cazurilor din tari cu legislatie dura.

"Potrivit informatiilor obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei de la autoritatile straine competente, in anul 2013 s-a inregistrat un numar de aproximativ 1.200 de cetateni romani aflati in stare de arest preventiv sau care executa pedepse privative de libertate in baza unor sentinte de condamnare ramase definitive pentru savarsirea unor infractiuni legate de trafic de droguri", se arata in informatiile furnizate de MAE.

Ca urmare a numarului mare de romani implicati, voluntar sau involuntar, in traficul cu droguri, Ministerul de Externe, in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog, a lansat, la 28 ianuarie, o campanie de informare cu privire la riscurile la care se expun carausii si detinatorii de droguri peste hotare, dat fiind ca in 32 de tari cei care se fac vinovati de astfel de infractiuni risca pedeapsa cu moartea.

Demarata sub titlul "Drogurile iti schimba destinatia", campania de constientizare atrage atentia asupra riscurilor pe care le implica transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai putin cunoscute din legislatia unor tari ca Brunei, Malaezia, China si altele, se arata intr-un comunicat MAE.

MAE atentioneaza ca in multe tari detinerea unor cantitati mici de substante incadrate in categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, in cazul arestarii, o pedeapsa corespunzatoare. Aceasta prevedere este valabila pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele facand parte din asa-zisa categorie a drogurilor usoare, aspect necunoscut marii majoritati a publicului, care este, in general, mai familiarizat cu legislatia europeana in materie de droguri, mai permisiva.

Singapore, Malaysia, Iran, Indonezia, Arabia Saudita, China, Emiratele Arabe Unite, Vietnam sau Japonia sunt tarile cu unele dintre cele mai severe legislatii in materie.

Motivul pentru care MAE nu face "publicitate" acestor cazurile

Autoritatile romane nu ofera prea multe informatii despre romanii prinsi cu droguri asupra lor, pentru a nu face prea multa "publicitate" unor cazuri din tari cu legislatie dura, unde procesele dureaza mult, iar o mediatizare prea mare nu ajuta. In schimb, stirile cu carausi romani in presa straina sunt destul de dese.

Cea mai recenta a aparut la 22 ianuarie 2014, cand ITV News a scris ca un sofer roman de camion a fost condamnat la sapte ani de inchisoare de un tribunal de la Canterbury, pentru incercarea de a introduce in mod ilegal zece kilograme de cocaina, in valoare de aproape 820.000 de euro, in portul Dover (Marea Britanie).

La 13 ianuarie, politia din Malaysia a arestat, pe Aeroportul International din Kuala Lumpur, un roman de 47 de ani, de la care a confiscat 2,79 kilograme de droguri, cel mai probabil cocaina, conform agentiei BERNAMA.

Presa italiana a scris, in decembrie 2013, ca Ecaterina P, o menajera romanca de 39 de ani, a fost arestata preventiv in sudul Italiei dupa ce a primit prin curierat din Spania un colet de sarbatori care continea 200 de grame de precursor de ecstasy.

Emil Dan Sarbu, un roman traficant de cocaina, se numara printre cei 266 de urmariti international pentru comiterea de infractiuni din sfera criminalitatii organizate, a anuntat, la 16 decembrie, Interpol, cu prilejul lansarii unei operatiuni globale la care participa politisti din 46 de tari.

"Romania este, ca de fiecare data, printre tarile participante, fiind selectat cazul unui barbat de 46 de ani, Emil Dan Sarbu, urmarit international de catre Interpol Romania, din anul 2006, intrucat se sustrage executarii unei pedepse privative de 13 ani de inchisoare, pentru trafic international de droguri", se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Sarbu a fost condamnat pentru implicarea intr-o retea de trafic de cocaina din America de Sud in Romania.

In octombrie anul trecut, Malta Independent a relatat ca un cetatean roman, gasit vinovat de trafic de droguri, a fost condamnat la 14 ani de inchisoare si plata unei amenzi de 25.000 de euro, in Malta. Barbatul fusese arestat pe Aeroportul International din Malta, in bagajul sau fiind gasite 1.000 de grame de heroina, cu o valoare de piata de 45.000 de euro, si 900 de grame de cocaina, cu o valoare de aproape 70.000 de euro.

Unul dintre "cele mai celebre" cazuri este cel al unui tanar de 21 de ani, din Telega (Prahova), care a fost condamnat la moarte, in 2013, de catre Inalta Curte de Justitie din Malaysia pentru trafic de droguri.

MAE a precizat, la 16 octombrie, ca hotararea de condamnare nu este una definitiva, fiind posibile doua cai de atac.

Tot in octombrie, un alt roman, un mecanic de 29 de ani, a fost condamnat, de aceeasi instanta, la opt ani de inchisoare si la zece lovituri de bici.

Romanul a fost acuzat initial de trafic de droguri, ceea ce i-ar fi adus in mod obligatoriu pedeapsa cu moartea prin spanzurare.

El a fost gasit vinovat de posesie de 2,5 kilograme de metamfetamina pe Aeroportul International Kuala Lumpur din Sepang, la 10 aprilie 2012.

Doua persoane, mama si fiu, condamnati la 15 si respectiv 25 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri si cautati de 12 ani, au fost extradati, la 24 august, din Ecuador, fiind incarcerati intr-un centru de arest preventiv al Politiei Capitalei.

Cu o zi inainte, un roman a fost arestat de politia cambodgiana pe Aeroportul International din Siem Reap, avand asupra sa 3,5 kilograme de cocaina si fiind suspectat ca planuia sa transporte drogurile spre Thailanda, potrivit publicatiei Cambodgia Daily.

Sase cetateni bulgari si romani au fost arestati, in luna mai, pentru trafic de droguri pe Aeroportul din Munchen. Autoritatile vamale au descoperit asupra lor aproximativ 20 de kilograme de cristale de metamfetamina.

Mesajul lui Corlatean: Sa nu se joace nimeni cu focul

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a atras atentia, la 21 septembrie anul trecut, ca sunt cetateni romani, inclusiv in Mexic, in America Latina si in Asia, care "au cazut in plasa unor retele de trafic de droguri", el transmitand "un semnal politic de avertizare, sa nu se joace nimeni cu focul!".

Intrebat de jurnalisti despre faptul ca unii romani nu sunt primiti in Mexic, fiind intorsi de la aeroport, ministrul Titus Corlatean a spus ca "sunt anumite situatii, dar nu o regula".

"Insa pentru ca ati vorbit de Mexic, eu as vrea sa mentionez un alt subiect, mult mai complicat, mult mai delicat si care se regaseste in America Latina si in Asia. Din pacate, concetateni de-ai nostri, inclusiv in Mexic, au cazut in plasa unor retele de trafic de droguri, unii sunt transportatori de droguri si, din pacate, suporta consecinte. Avem astfel de situatii in care noi incercam, cu sprijin consular, sa le acordam asistenta consulara", a mai spus Corlatean, care a adaugat ca sunt situatii in care romanii trebuie sa se fereasca, sa nu faca greseli.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#droguri trafic romani strainatate, #trafic heorina romani, #pedepse moarte trafic droguri romani , #trafic droguri