Tot mai multi romani si bulgari implicati in traficul de cocaina

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 20:22
2880 citiri
Tot mai multi romani si bulgari implicati in traficul de cocaina
Foto: Romania Libera

Romania figureaza printre tarile de tranzit de pe principala ruta de intrare a heroinei in Europa, dar si drept unul dintre statele de provenienta a grupurilor criminale implicate tot mai mult in traficul cu cocaina, in primul raport comun referitor la piata drogurilor in UE al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT) si al Europol, publicat joi la Bruxelles.

Romania este mentionata in mai multe randuri de raport, in general printre tarile tranzitate de droguri. De pilda, in cazul traficului de heroina, raportul afirma ca principala cale de intrare a acestui drog in Europa este 'ruta Balcanilor', care porneste de la Turcia, continua in state ca Bulgaria, Romania si Albania si apoi se opreste in sudul, centrul sau vestul Europei.

Heroina este adusa pe teritoriul UE de grupuri infractionale din blocul comunitar, care insa se bazeaza pe conexiunile pe care le au cu crima organizata din Turcia sau Albania.

Crima organizata din Italia lucreaza, de pilda, cu parteneri din Turcia si Albania, pentru a satisface piata locala italiana, una dintre cele mai mari consumatoare de heroina.

Alte grupuri criminale, de exemplu din Romania si Bulgaria, beneficiaza de pe urma anilor de implicare in traficul de heroina pentru organizatii infractionale din Turcia si sunt acum in pozitia de a fi furnizori pentru propriile piete interne, dar si pentru alte piete UE, mentioneaza raportul.

La capitolul cocaina, Romania figureaza, alaturi de Lituania, Polonia, Cehia, Ungaria si Grecia, printre tarile in care consumul acestui drog reprezinta doar 0,5% sau mai putin din consumul total de stupefiante, situatie care s-ar explica prin faptul ca drogul a ajuns relativ tarziu in aceste tari.

Pe de alta parte, tarile estice tind tot mai mult sa devina o ruta de intrare pentru cocaina, in zece state, printre care si Romania, proportia cocainei din capturile de droguri crescand intre 2001 si 2011 de la 0,1% la 1,8%.

In plus, mentioneaza raportul, desi majoritatea transporturilor de cocaina din America de Sud continua sa se indrepte spre vestul Europei, capturi substantiale de cocaina, adesea ascunsa in containere, au avut loc in ultimii ani in importante porturi bulgare, grecesti, romanesti si ucrainene la Marea Neagra.

Cantitatile interceptate in Romania, Bulgaria, Turcia si Grecia sunt relativ mici, de 4 tone in total in perioada 2009-2011, dar dimensiunile lor relative atrag atentia. Desi capturile din cele patru tari reprezinta inca doar 2% din numarul total de capturi raportate in Europa, procentul lor s-a triplat din 2001, noteaza documentul.

Nu in ultimul rand, se mentioneaza faptul ca un numar tot mai mare de cetateni din Balcani, inclusiv romani si bulgari, s-au implicat in traficul de cocaina in ultimii ani, majoritatea fiind curieri pentru droguri.

In ceea ce priveste canabisul, raportul mentioneaza ca acesta este tot mai mult cultivat in interior in tari ca Lituania, Polonia si Romania, in timp ce Slovacia si Cehia au ajuns chiar in stadiul in care, in unele cazuri, productia domestica de canabis a fost industrializata.

Cand este vorba de furnizarea de ecstasy, ruta de tranzit este una inversa. Olanda ramane principala sursa de ecstasy din Europa, nu mai putin de zece state raportand faptul ca au obtinut astfel de droguri din acest stat in 2010.

Traficul international pare sa reprezinte ceva obisnuit in acest caz, in conditiile in care mai multe tari mentioneaza ca aduc pilule de ecstasy din tari vecine. Alte tari au doar un rol de tranzit.

De exemplu, pilulele de ecstasy trec prin Germania pentru a ajunge in Bulgaria, Romania, Irlanda si Elvetia, si respectiv prin statele baltice, in drumul spre tarile nordice, Ucraina, Belarus si Rusia.

In ultimul capitol al raportului, cel privitor la substantele psihoactive, se mentioneaza ca mai multe tari - Romania, Bulgaria, Letonia, Luxemburg si Slovacia - au introdus initiative de ameliorare si accelerare a raspunsului legal la amenintarile reprezentate de noile droguri.

In Romania, noteaza raportul, a fost intocmit un proiect menit sa evalueze riscurile legate de "drogurile legale" care a adoptat metodologia OEDT.

De asemenea, pedepsele pentru vanzarea de substante cu proprietati psihoactive au crescut in Germania, Ungaria, Austria, Polonia, Romania, Finlanda si Suedia. Politia suedeza si ofiterii vamali au acum atributii de a confisca substantele neidetificate, pot sa dispuna o investigatie asupra riscurilor de sanatate pe care le prezinta o substanta si sa distruga bunurile despre care suspecteaza ca ar putea fi folosite in acest scop.

In raport, OEDT si Europol descriu o piata care este din ce in ce mai dinamica, inovatoare si capabila sa reactioneze rapid la provocari. Documentul dezvaluie "mutatiile criminalitatii organizate din Europa". In timp ce, in trecut, piata drogurilor din UE s-a concentrat asupra anumitor droguri traficate de operatori specializati, de-a lungul unor rute bine definite, piata actuala este mai "fluida", rutele noi si transporturile care contin mai multe substante devenind mai frecvente.

"Acest raport care apare la momentul potrivit evidentiaza interdependenta din ce in ce mai mare ce caracterizeaza piata europeana moderna a drogurilor.

Grupurile de criminalitate organizata sunt in prezent mai susceptibile sa traficheze simultan mai multe substante si sa isi uneasca fortele.

Traficul de droguri devine, de asemenea, mai diversificat, atat in ceea ce priveste complexitatea rutelor alese, cat si tipurile de droguri transportate de-a lungul lor. Toate acestea impun o cooperare sporita la nivelul UE", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, cu ocazia prezentarii concluziilor raportului.

"Traficul international de droguri ramane activitatea principala a majoritatii gruparilor de criminalitate organizata. Acestea se adapteaza la noile posibilitati de a comite infractiuni si isi schimba metodele si rutele de contrabanda pentru a se sustrage aplicarii legii.

Am constatat totodata o intensificare a utilizarii optiunilor legale de transport comercial, cum ar fi containere, aeronave, curierat si servicii postale. Aceasta permite deplasarea drogurilor prin puncte multiple de tranzit, ingreunand interceptarea", a afirmat la randul sau directorul Europol, Rob Wainwright.

Raportul analizeaza, de asemenea, in detaliu, rolul Europei ca sursa-cheie la nivel mondial a precursorilor chimici utilizati pentru fabricarea heroinei si ca un actor important in etapele ambalarii, comercializarii si promovarii produselor care contin noi substante psihoactive.

"Pentru drogurile sintetice si, intr-o masura din ce in ce mai mare, pentru canabis, UE ramane o regiune producatoare de droguri importanta. Tendinta de producere a drogurilor ilegale in apropierea pietelor de consum carora le sunt destinate, unde sansele de a fi interceptate sunt mai reduse, este din ce in ce mai accentuata", a precizat directorul OEDT, Wolfgang Gotz.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romani trafic cocaina, #trafic droguri Balcani , #trafic droguri