Raport CE: Romania, principala sursa in UE pentru traficantii de carne vie

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 17:35
5268 citiri
Raport CE: Romania, principala sursa in UE pentru traficantii de carne vie

Cele mai multe victime ale traficului de fiinte umane si cei mai multi traficanti de carne vie pusi sub acuzare in statele UE provin din Romania si Bulgaria, iar Romania are o problema speciala legata exploatarea persoanelor pentru cersetorie, indica primul raport al Comisiei Europene (CE) privind traficul de fiinte umane in UE.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, spune ca cele doua tari trebuie sa faca mai mult pentru ameliorarea conditiilor de viata ale romilor, etnie din care fac parte multe dintre victime.

Romania se afla pe primul loc in UE in 2010 din punctul de vedere al cetateniei victimelor confirmate sau presupuse ale traficului de fiinte umane, cu 1.885 de persoane, urmata de Bulgaria (718) si de Franta (189).

In clasamentul pe tari al UE, Romania se afla pe locul doi dupa Spania din punctul de vedere al victimelor idenficate sau presupuse de catre diferite agentii si de ONG-uri interne, cu 1.154 de cazuri, dintre care 650 sunt femei si 380 minore. Numarul victimelor traficului de fiinte umane identificate in Romania este in crestere fata de 2009, cand era de doar 780.

In Romania s-au descoperit 482 de victime ale exploatarii sexuale, mai multe decat in Bulgaria (366), dar mai putine decat in Spania (1.605). Cand vine vorba de victime ale muncii fortate, Romania este clar pe primul loc, cu 503 dintre cele 851 de cazuri depistate la nivelul UE. La fel sta situatia si din punctul de vedere al exploatarii pentru cersit, unde in Romania s-au identificat 169 de cazuri dintre cele 306 din UE, la care Bulgaria contribuie cu alte 32 de cazuri.

Conform primului raport al CE privind traficul de fiinte umane, in 2009 si 2010 s-au inregistrat in 15 tari membre UE infractiuni legate de traficul de fiinte umane in care au fost implicati cetateni romani, in scadere cu doua tari fata de 2008. Pe locurile urmatoare sunt Bulgaria (11 tari in 2009 si 2010), Slovacia (11 tari in 2009 si 8 in 2010) si respectiv Ungaria (8 tari in 2009 si 9 in 2010).

Presa germana: Tot mai multi romani devin victime ale traficului de persoane

Numarul traficantilor romani de persoane pusi sub acuzare a crescut de la 377 in 2009 la 530 in 2012, reprezentand aproape jumatate din numarul total al infractorilor de gen din UE, respectiv 1.214 in total. Pe locul doi din acest punct de vedere se afla Bulgaria, cu 195 de traficanti pusi sub acuzare, urmata de Estonia (99) si Olanda (85).

Numarul traficantilor judecati, in scadere

Unul dintre aspectele ingrijoratoare sesizate de comisarul european Cecilia Malmstrom, respectiv scaderea numarului de traficanti judecati in ciuda cresterii numarului victimelor fenomenului, nu este valabil pentru Romania, care a avut 503 decizii definitive ale instantelor pentru astfel de infractiuni in 2010, fata de 400 in 2009. In ceea ce priveste numarul traficantilor condamnati, acesta a crescut si el de la 183 in 2009, la 203 in 2010.

De asemenea, noteaza raportul, numarul victimelor traficului de fiinte umane din Republica Moldova a scazut fata de 2008, cand acest stat se afla pe locul cinci in top zece al statelor non-UE din care provin acestea. Nici in 2009 si nici in 2010, Republica Moldova nu a mai aparut in top zece al statelor sursa non-UE pentru victimele traficului de fiinte umane.

"Astazi, din nefericire, stim ca ca situatia privind traficul de fiinte umane din Europa s-a deteriorat. Numarul victimelor presupuse si confirmate a crescut cu 18% din 2008 pana in 2010. Raportul arata ca aproape sapte din zece victime sunt femei si 15% sunt copii. Peste jumatate dintre victime, respectiv 61%, provin din tari din cadrul UE, in principal din Romania si Bulgaria, Nigeria si China fiind cel mai adesea tarile de origine pentru victimele din afara UE", a declarat Cecilia Malmstrom cu prilejul prezentarii raportului.

"Majoritatea victimelor (62%) sunt vandute pentru exploatare sexuala si 25% pentru munca fortata. Celelalte victime sunt supuse la alte forme de exploatare, precum cersitul sau recoltarea de organe", a adaugat ea.

Comisarul UE pentru afaceri interne si-a exprimat in acest context dezamagirea ca numai sase state membre UE - Cehia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Polonia si Suedia - au transpus pe deplin in legislatia nationala directiva UE pentru combaterea traficului de fiinte umane si alte trei au raportat transpunerea ei partiala, pana la termenul-limita de 6 aprilie. Cecilia Malmstrom le-a cerut insistent celorlalte state sa transpuna directiva, precizand ca s-ar putea recurge la declansarea procedurii de infringement in cazul acelor state care continua sa intarzie din acest punct de vedere.

In ceea ce priveste masurile pe care Romania si Bulgaria ar trebui sa le ia pentru reducerea fenomenului, comisarul european a precizat ca "CE lucreaza cu autoritatile din cele doua tari pentru a vedea cum putem ajuta in faza de preventie, cea de punere sub acuzare, dar si in cea de reabilitare".

"Avem multe proiecte in derulare acolo. Este important ca autoritatile romane, precum si cele din Bulgaria, iau fenomenul foarte in serios si in toate aceste stadii fac tot ce pot. Multe dintre victime fac parte din minoritatea roma si conditiile de viata pentru acesti oameni trebuie sa se imbunatateasca considerabil si aceasta e o chestiune in care trebuie sa faca mai mult", a adaugat Cecilia Malmstrom.

Intrebata daca faptul ca Romania si Bulgaria nu se afla in spatiul Schengen are vreo relevanta asupra amplorii fenomenului traficului de fiinte umane care are ca punct de plecare de cele doua tari, Cecilia Malmstrom a raspuns: "Infractorii se pot misca chiar daca Romania si Bulgaria nu fac parte din Schengen, vor gasi mereu cai de a face acest lucru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#trafic persoane Romania, #victime trafic persoane UE , #trafic persoane