Romania se afla pe primul loc in clasamentul tarilor din Europa in ceea ce priveste numarul de victime ale traficului de persoane.
Potrivit statisticilor Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, principalul mijloc de recrutare a victimelor folosit de traficanti este ofertarea cu locuri de munca, metoda utilizata in 56% dintre cazurile victimelor identificate in 2015.
Conform datelor din 2015, in Romania, 6 din 10 victime au fost femei, rata mai mica fata de 2014, cand 7 din 10 romance au devenit victime ale traficantilor.
In Romania, in topul judetelor din care provin victimele, pe primul loc se situeaza Timis, cu 50 de victime in 2015, cu o crestere dubla fata de 2014, si Ialomita, cu 49 de victime - de trei ori mai mare in 2015 decat in 2014.
Potrivit acelorasi date, si in Bucuresti s-a inregistrat o crestere a numarului victimelor: 39 de victime in 2015, de 10 ori mai multe decat in 2014.
De asemenea, s-a constatat ca exploatarea sexuala este cel mai frecvent folosita de traficantii de persoane, insa sunt intalnite si alte forme de exploatare, precum exploatarea identitatii, casatoria fortata si exploatarea pentru cersetorie si vanzare de organe. De cele mai multe ori, victimele au fost racolate de catre persoane din cercul lor de cunostinte, ba chiar si de prieteni si rude.
Conform unor informatii oferite de Fundatia "Usa Deschisa", un ONG care, alaturi de autoritati, lupta pentru combaterea traficului de persoane si sprijina victimele in reintegrarea sociala, varsta acestora a scazut in acest an fata de 2015, cand au fost identificate trei victime cu varsta sub sapte ani, iar in 70% dintre cazurile de care s-a ocupat Fundatia, au fost implicate femei traficant.
"Cand ne gandim la traficul de persoane, intotdeauna ne gandim ca traficul e undeva intr-un colt, ca nu ne afecteaza pe noi si ca noi nu putem fi niciodata intr-o asemenea situatie. Dar victima traficului de persoane poate fi oricine. Trebuie sa avem in vedere ca traficul de persoane inseamna comert cu oameni, care produce profituri uriase pentru traficanti. Si in comertul cu oameni, metodele de exploatare pot fi pe sex, pe cersetorie, pe munca, casatorie fortata, e asa de larga paleta, incat oricine isi poate gasi locul", a declarat Mirela Podoiu, presedintele fundatiei.
De Ziua Europeana impotriva Traficului de Persoane, Fundatia Usa Deschisa a tras un semnal de alarma pentru limitarea acestui fenomen, organizand un eveniment in care voluntari din cadrul Fundatiei au luat locul manechinelor dintr-un mall bucurestean si au purtat tricouri cu mesaje precum "For sale", "La reducere", "Trei la pret de doi".