Examenul pentru permisul auto: Traseul, filmat pentru a eradica mita

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 19:48
5512 citiri
Examenul pentru permisul auto: Traseul, filmat pentru a eradica mita
Foto: ziuaveche.ro

Dupa ce Ministerul Afacerilor Interne a propus inregistrarea examenului auto, oficialii au lamurit ca masura va duce la eliminarea mitei si nu numai.

MAI a supus dezbaterii publice modificare Codului Rutier printr-un proiect care prevede instalarea unei camere de filmat la bordul masinilor pentru examene auto. Purtatorul de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere, Mihai Enache, a declarat pentru Romania TV, ca acesta initiativa ar ajuta la eliminarea spagii.

Potrivit proiectului, la bordul autoturismelor vor fi montate sisteme de inregistrare audio-video.

Proba de traseu a examenului auto, supravegheata video

Acestea vor filma prestatia celui care se afla in spatele volanului, dar si conversatiile dintre examinator si candidat. Drept urmare, posibilitatea de a da spaga este ingradita in aceste conditii, insa acesta nu este sigurul obiectiv al autoritatilor. "Masura nu este in primul rand pentru eliminarea spagii, cat pentru a fi asigurata legalitatea examenului pentru permisul auto", a subliniat Mihai Enache.

De asemenea, inregistrarile audio-video ar fi folositoare in caz ca un candidat respins depune contestatie, acestea putand fi utilizate ca probe pentru o solutionare corecta. Clipurile vor fi pastrate timp de un, insa nu vor avea acces la ele decat institutiile autorizate.

"Noi propunem ca aceste materiale sa se studieze de catre serviciul public comunitar judetean care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere pentru cel mult un an de la data examenului", a mai spus Enache.

Noi reguli pentru soferi: Vezi ce s-ar putea schimba in noul Cod Rutier

Un astfel de sistem va fi utilizat si in cazul motocicletelor, pentru ca politistul examinator, aflat in masina, sa comunice mai eficient cu cel care da examenul.

Alte modificari ale Codului Rutier propuse de MAI sunt cresterea perioadei de suspendare a permisului pana la 4 patru luni si cresterea cuantumului amenzilor pentru exces de viteza si neacordarea de prioritate pentru pietoni.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#examen auto filmat, #traseu examen auto filmat, #modificari Cod Rutier , #trafic rutier