3 solutii de la americani si nemti pentru fluidizarea traficului din Bucuresti

Marti, 11 Iulie 2017, ora 23:01
11565 citiri
3 solutii de la americani si nemti pentru fluidizarea traficului din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Reintroducerea semafoarelor cu cifre luminoase, regula "fermoarului" sau posibilitatea efectuarii curbei la dreapta, chiar daca semaforul arata culoarea rosie, sunt cele trei propuneri pe care le face Initiativa pentru Competitivitate - INACO in vederea fluidizarii circulatiei in Capitala.

"Primarul Gabriela Firea si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, au infiintat vineri un grup de lucru comun pentru fluidizarea traficului din Bucuresti la nivelul Ministerului Transporturilor si Primariei Capitalei.

INACO propune trei solutii simple si extrem de eficiente, considerand ca orice masura care in mod real poate fluidiza circulatia in Capitala face Bucurestiul un oras mai competitiv, reduce poluarea si aduce mari beneficii financiare atat cetatenilor cat si administratiei locale", se arata intr-un comunicat transmis, marti, de INACO.

Prima dintre cele trei solutii propuse de presedintele INACO, Andreea Paul, si de Bogdan Dumitrescu este posibilitatea efectuarii curbei la dreapta in intersectiile semaforizate chiar daca semaforul arata culoarea rosie. Aceasta, doar dupa acordarea prioritatii tuturor masinilor care circula "pe verde".

"Aceasta masura functioneaza de decenii in Statele Unite, dar si in tarile vecine din fosta Iugoslavie si isi arata eficienta prin fluidizarea traficului cu aproximativ 20%. 'Verdele intermitent' din anumite intersectii este doar o masura intermediara, care ar trebui extinsa la toate semafoarele din Capitala ca regula, chiar fara semnalizarea luminoasa intermitenta.

Pe toate semafoarele din Capitala - unde eficienta acestei masuri este semnificativa - se pot pune indicatoare pe care sa scrie 'Efectuarea curbei la dreapta permisa' sau masura se poate disemina pe tot teritoriul national prin modificarea legislatiei privind circulatia auto", se arata in comunicat.

O alta recomandare este "regula fermoarului", aplicata in tari precum Germania, care ar permite "democratizarea" si eficientizarea circulatiei de pe strazile secundare.

"Pentru eliminarea cozilor nesfarsite de pe strazile din Bucuresti, ar trebui ca circulatia sa fie intermitenta: dupa ce a trecut cu prioritate o masina pe strada principala, urmatoarea masina cu prioritate de trecere sa fie prima masina de pe strada secundara. Si tot asa, ca in alternanta dintilor unui fermoar.

Aceasta masura poate fi recomandata participantilor la trafic din Capitala - unde este cea mai mare nevoie de aplicarea ei, dar poate fi impusa si prin modificarea Regulamentului de Circulatie pe tot teritoriul Romaniei", a precizat INACO.

In ce priveste semafoarele cu cifre luminoase, care indica timpul ramas pana la schimbarea culorii, acestea au existat si in Bucuresti, dar au fost eliminate.

"Semafoarele cu afisarea timpului sunt prezente in mai toate orasele mari din Romania in afara de Bucuresti - dupa cum stiti - si fluidizeaza circulatia semnificativ in intersectiile semaforizate. Bucurestiul ar trebui sa le urmeze urgent exemplul", apreciaza autorii.

INACO remarca faptul ca primele doua masuri pot fi aplicate rapid cu participarea activa a agentilor de circulatie. A treia masura necesita investitii, care pot fi facute treptat, incepand cu marile intersectii ale Capitalei.

Autorii mai propun ca soferii sa opreasca motorul autoturismului la culoarea rosie a semaforului. Masura, chiar daca aparent nu foloseste fluidizarii traficului, poate influenta pozitiv mediul poluat din intersectiile aglomerate.

"Masura se aplica in China permanent - unde este obligatorie atat oprirea motorului, cat si tragerea franei de mana la culoarea rosie a semaforului. Masura s-a aplicat sezonal in Londra iarna aceasta pentru scaderea poluarii.

Masinile mai noi chiar au sistemul Stop & Start, care opresc automat motorul la stationarea autovehiculului. Aceasta masura ar trebui macar recomandata conducatorilor auto din Capitala, pentru reducerea semnificativa a poluarii orasului", se mai arata in comunicat.

INACO este "o comunitate non-profit de manageri, consultanti, analisti, experti in domeniul economic, conectata la reteaua de specialisti in economia de stat si privata din Romania", potrivit site-ului sau.

Amintim, ca, in luna mai, Primaria Capitalei a provocat haos in traficul din nordul orasului, prin infiintarea unei benzi unice pentru RATB.

Firea a renuntat la aceasta idee in aceeasi zi si a spus ca totul nu a fost decat un test, iar masura va fi implementata "imediat dupa incheierea cursurilor scolare". Cursurile scolare s-au incheiat de aproape o luna, insa nici urma de reluare a "testului".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#solutii trafic Capitala, #regula fermoar trafic Capitala, #semafoare cifre luminoase Capitala, #verde dreapta Capitala , #trafic