REPORTAJ: Traficate, batute si vandute. O poveste cu opt minore pe care statul se preface ca nu le vede

Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 12:21
39396 citiri
REPORTAJ: Traficate, batute si vandute. O poveste cu opt minore pe care statul se preface ca nu le vede
Foto Pixabay.com

Intr-o comuna la nici doua ore de Bucuresti, opt fete cu varste intre 14 si 17 ani se ascund intr-un centru pentru protectia si integrarea victimelor traficului de persoane, facut de ONG-ul Reaching Out Romania. Din cand in cand, mai sunt vanate de cei care le-au abuzat, violat si vandut in retele de trafic.

Fiecare are cate o poveste, dar pe toate le uneste un lucru - au simtit pe propria piele neputinta statului roman de a gestiona problema abuzului si a traficului de minori.

In centru mai este si un copil in varsta de un an, care sta alaturi de mama sa, si ea la randul ei minora. Singura care ii daruieste dragoste acestui copil, abuzat si el, e activista Iana Matei, cea care are grija de cele opt fete. In curand, vor mai avea un bebelus in centru, atunci cand una dintre copile, in varsta de 14 ani, va naste si ea.

O casuta mica, o bucatarie la care fetele invata sa gateasca, o mica platantie de lavanda si un caine, asta e tot ce au. "Nero e cainele nostru de paza, ne apara de traficantii care le cauta pe fete. A incasat un cutit in gat de la un proxenet inainte sa vina politia", ne povesteste Iana Matei.

Fetele il iubesc foarte mult, ca e cam singurul lor prieten, ne mai zice Iana Matei, "sunt putine lucruri care le mai fac pe fetele astea sa zambeasca".

Probabil aceste fete nu au avut niciodata copilarie. Alexandra a fost violata la 10 ani de tatal sau natural, Violeta la 14 ani era de mana cu mama sa pe centura, Raluca a fost luata in plasament de o familie, iar cand avea 13 ani, vecinul care statea gard-n gard cu ei, a inceput sa intretina relatii sexuale cu fata. El avea 52 de ani. La 10 ani, DGASPC-ul incercase sa o reintegreze pe Raluca in familie. A fost trimisa la mama sa naturala, care tocmai iesise din inchisoare dupa ce a fost condamnata pentru trafic de persoane.

Si a indemnat-o sa se prostitueze inclusiv pe fiica sa.

Fetele se prostituau pana la epuizare, ore intregi pe zi, de dimineata pana noaptea. Clientii veneau majoritatea de pe un site cu anunturi matrimoniale si erau de tot felul.

Una dintre ele a fost salvata de un politist infiltrat in retea. Alta, abuzata de un politist care acoperea reteaua. Un lucru era clar, proxenetii scoteau o multime de bani de pe urma lor.

Cum am ajuns aici

Deputata Adriana Saftoiu, vicepresedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia cazurilor copiilor disparuti, a scris vineri, 17 iulie, intr-o postare pe Facebook ca una din primele concluzii ale Comisiei este ca exista Directii de Protectia Copilului care furnizeaza "marfa" pentru retelele de trafic de persoane, respectiv prostitutie si/sau cersetorie.

Comisia de ancheta din Camera Deputatilor, propusa de Adriana Saftoiu, realizeaza de trei saptamani audieri. In cadrul audierilor, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne a afirmat ca 40% din copiii disparuti provin din Directiile pentru Protectia Copilului - DGASPC-uri.

Am vrut sa vedem care e situatia in realitate, asa ca am mers cu Adriana Saftoiu la Reaching Out Romania, ONG-ul care ocroteste victime ale traficului de persoane.

Violeta, 17 ani: "Directorul centrului le abuza pe fete"

Am inceput discutia cu Violeta, cea mai "veche beneficiara".

La 14 ani tatal vitreg a violat-o. Ce a facut mama sa cand a aflat? A scos-o "pe traseu".

"Ma punea pe la Cluj, la strada. Faceam cate 50 de lei pe zi si trebuia sa-i dau ei", ne-a spuns Violeta.

"Stateam de dimineata pana noaptea cu mama sau cu baieti pusi de ea sa ma pazeasca. La final de zi imi lua toti banii si ma ducea acasa, atunci cand ma dureau toate oasele", a adaugat fata.

Ulterior, politia a ridicat-o de pe strada si a dus-o la un centru apartinand DGASPC Targu Mures. Ne-a povestit cum o perioada a fost tinuta intr-o camera pe motiv ca avea "raie si paduchi". Ulterior, ea a fugit din centru.

"Directorul le abuza pe fete. Le chema la el in cabinet si le dadea bani daca se culcau cu el. Cand ma vedea, imi facea cu ochiul si fugeam, ma duceam in camera de frica. Fetele imi ziceau ca mai trage de ele si eu nu voiam", povesteste Violeta.

Dupa ce a fugit din centru si s-a intors acasa, tatal sau vitreg a violat-o iar.

Violeta isi ridica privirea. "Urma asta de la nas e facuta de tata cu cutitul".

Raluca, 14 ani: "Am fost data la mama care tocmai iesise din inchisoare"

De la sase luni, Raluca a ajuns in protectia statului. Tatal sau e proxenet, mama sa a fost condamnata si ea pentru trafic de persoane si a stat zece ani in inchisoare.

Cat timp mama sa a stat la inchisoare, fata a fost trimisa la o familie maternala unde cei care erau platiti de stat sa o ingrijeasca o bateau, o jigneau si o sechestrau in casa. Dupa ce mama Ralucai si-a ispasit pedeapsa, DGASPC Deva a hotarat sa o integreze pe fata din nou in familie. O vara intreaga a stat fata cu mama sa, pe care nu o vazuse niciodata pana atunci. Evident, mama a incercat sa o trimita la produs, in Germania sau in Anglia, la unchiul sau la matusa, ambii proxeneti.

Intoarsa de la mama sa naturala, Raluca le-a zis celor de la DGASPC ca mama sa a incercat sa o traficheze. Au acuzat-o ca minte si au internat-o la un spital de boli psihice din Timisoara.

Dupa reintegrarea in familie esuata, la 13 ani fata a fost dusa inapoi la familia maternala. Acolo l-a cunoscut pe vecinul lor, in varsta de 52 de ani, de care Raluca se indragostise. Acolo si-a gasit alinarea, desi barbatul era pedofil.

Barbatul i-a traficat si sora, luata de la aceeasi familie maternala, si a trimis-o la produs in Spania. Urma Raluca dar a intrat politia pe fir. Acum el e sofer de tir in Germania si ea incerca sa isi vindece ranile.

Sorina, 17 ani: "Eram sechestrata intr-un apartament vis-a-vis de sediul Politiei"

Sorina a fost racolata la 15 ani de o prietena din copilarie, in varsta de 14 ani. Au crescut impreuna pe aceeasi strada si avea incredere in ea. Prietena ei a dus-o la "verii ei", dar in realitatea acei oameni faceau parte dintr-o retea de proxenetism.

"Mami nu a stiut. Am fost data disparuta, dar politia nu m-a gasit. M-au tinut inchisa, m-au legat de pat si nu m-au lasat sa plec. M-au tinut mai bine de un an", a povestit Sorina.

Sorina era batuta constant chiar daca facea sau nu bani. "Intr-o saptamana am facut 90 de milioane (9.000 de lei) fara sa dorm mai mult de jumatate de ora sau o ora."

Sorina nu mai stie cati clienti avea pe zi, dar tinea minte ca daca refuza vreun client era batuta si taiata cu cutitul. Nu a putut sa ceara ajutorul nimanui pentru ca cea care se ocupa de ea, proxeneta, statea ascunsa in sifonier cand venea un client pentru a asculta ce vorbeste.

Proxenetii care o tineau pe Sorina mai aveau alte sapte fete minore sechestrate in mai multe orase din tara. Ea a fost salvata de o vecina care a sunat la politie, dupa ce fata i-a zis ca a fost sechestrata. Sorina a fost si ea intr-un centru dupa ce politia a scos-o din reteaua de proxenetism, dar nu i-a plaut acolo pentru ca "vorbeau urat si se dadeau la fete."

Proxeneta Sorinei a fost arestata la domiciliu. Are 17 ani si inca mai are fete la produs.

Carmen, 16 ani: "Am devenit dependenta de droguri tari"

Carmen a fost victima unui loverboy. Avea 15 ani si s-a indragostit de un baiat de 20 de ani care a dus-o la Bucuresti. A drogat-o si a batut-o pana ce a acceptat sa se prostitueze. Dupa un timp a vandut-o la o retea.

Ea le-a cerut ajutorul clientilor si dupa sase luni a gasit indurare. Un client a reclamat situatia la politie si un politist sub acoperiere a scos-o din retea.

A stat doua saptamani intr-un centru de urgenta din care nu avea voie sa iasa, de frica sa nu fie gasita. Cat timp Carmen a fost traficata a devenit dependenta de droguri tari, cocaina, heroina, ketamina si altele. Cea mai mare provocare a fost sevrajul, pe care l-a indurat singura, fara asistenta medicala, de frica sa nu fie judecata.

Alina, 17 ani: "Am avut clienti politisti"

Alina la 16 ani s-a indragostit de un baiat din oras, din Hunedoara. A vrut sa stea cu el ca il iubea mult, spune fata.

"Doua luni am stat cu el, nu am facut sex, dar a venit sora lui acasa si ea m-a scos la produs", povesteste Alina.

Parintii o cautau in disperare dar de fiecare data cand ei ajungeau la politie, proxeneta stia acest lucru.

"Mi-a zis ca nu voi iesi niciodata de aici ca sunt mana-n mana cu politia", zice Alina.

Timp de cateva luni fata a avut zeci de clienti, dintre care si acesti politisti care "acoperau reteua".

Salvarea ei a venit cand mama Alinei a reclamat situatia la politia din Alba Iulia. Schimband politistii, a intervenit DIICOT-ul si a fost salvata.

Pe Alina DGASPC-ul nu o poate trimite inapoi la familie pentru ca inca este cautata.

Proxeneta este condamnata la domiciliu si are sapte fete minore pe care le exploteaza.

Flavia, 15 ani: "M-as intoarce oricand la el"

Povestea Flaviei e poate cea mai complicata dintre toate. In timpul discutiei a stat cu mana pe burta, fiind insarcinata in luna a cincea.

Flavia e din Braila si a locuit cu bunicii in copilarie. Nu ii placea scoala, si-a gasit un anturaj si a inceput sa hoinareasca. La 12 ani si-a facut un prieten care a trimis-o la produs. Dupa ceva timp a ramas gravida si a luat-o un barbat de 50 de ani in grija.

Apoi s-a indragostit iar, de data asta de un tanar de 20 de ani din Caras-Sebes. A inceput sa il viziteze si dupa doua-trei intalniri, nu a mai lasat-o sa plece. A batut-o si a prostituata ea fiind si minora si gravida.

Mainile le are pline de cicatrici de la taieturile pe care si le-a facut singura de dorul lui. Il iubeste, desi ochiul ei e inca vanat de la ultima bataie. Cu toate acestea, nu accepta sa isi vada viata fara el.

Alexandra, 14 ani: "Am fost violata de tatal meu"

Alexandra nu a fost traficata, in schimb a ajuns in grija statului dupa ce tatal sau de la varsta de 10 ani a inceput sa o violeze. Pe Alexandra au salvat-o medicii. A ajuns cu infectie la spital si fata le-a marturisit tot. Mama sa stia dar nu a vrut sa se desparta de tatal fetei. El a recunoscut fapta, dar copila a ramas a nimanui.

Epilog

Cu siguranta a fost una dintre cele mai epuizante experiente din punct de vedere emotional. Copii traumatizati, maturizati inainte de vreme, care au scapat ca prin urechile acului de monstrii care i-au nenorocit pe viata. Ti-e mila, te doare, dar te revolta, pentru ca in spatele tuturor acestor lucruri sta statul care nu isi face datoria, directiile de protectie a copilului impanzite de neprofesionisti si sistemul corupt care permite aceste abuzuri.

In spate sunt povesti si mai complicate care provin din lipsa de educatie si saracie, lucruri pe care tot statul e responsabil sa le schimbe.

In toata perioada pe care au petrecut-o in centrele DGASPC, fetele au primit minimul de consiliere psihologica, desi traumele lor sunt vizibile chiar si pe mainile lor. Majoritatea dintre ele se taiau, de ciuda, de nervi, de depresie.

In fond, sunt doar niste copii. Unde sunt adultii atunci?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Un preot considerat carismatic și îndrăgit de enoriașii ortodocși a făcut o serie de declarații controversate la adresa femeilor abuzate. Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, a...
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
#trafic de persoane, #proxenetism, #violenta, #abuz, #minore , #trafic