Sondaj ingrijorator: 1 din 5 soferi din Romania a condus baut si 1 din 8 a atipit la volan

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 23:11
3613 citiri
Sondaj ingrijorator: 1 din 5 soferi din Romania a condus baut si 1 din 8 a atipit la volan
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape unul din cinci soferi a condus sub influenta alcoolului macar o data, peste jumatate dintre soferi nu folosesc dispozitive handsfree la volan si majoritatea biciclistilor nu utilizeaza vreun echipament de protectie cand circula cu bicicleta, arata un sondaj recent.

Nu doar ca 60% dintre soferi vorbesc la telefon in timp ce sofeaza, insa 40% trimit si mesaje. 4% dintre ei marturisesc ca fac asta la fiecare calatorie cu autohehiculul, arata un sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "Fii treaz la volan!", conform unui comunicat remis Ziare.com.

In cadrul sondajului, 8% dintre respondenti au admis ca li s-a intamplat sa atipeasca in timp ce conduceau.

Nu doar soferii poarta vina accidentelor din trafic. Sondajul mai arata ca 70% dintre pietoni traverseaza neregulamentar. 66% fac acest lucru ocazional, in timp ce 7%, in fiecare zi.

Apoi, peste 60% dintre pietoni sunt atenti la ecranul telefonului mobil in timp ce merg pe strada (scriu mesaje, se joaca etc.).

In anul 2015, 1 din 5 accidente grave a fost provocat de indisciplina pietonilor, arata statisticile Politiei.

Sondajul a mai scos la iveala faptul ca 77% dintre biciclisti nu folosesc niciun echipament de protectie cand circula cu bicicleta. Doar 45% dintre biciclisti semnalizeaza cu mana schimbarea directiei de mers de fiecare data, in timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adopta deloc aceasta practica.

Dintre motociclisti, 54% spun ca poarta atat casca de protectie, cat si imbracaminte de protectie, in timp ce 29% opteaza doar pentru casca. 17% nu folosesc deloc echipament de protectie atunci cand circula cu motocicleta.

Tot dintre motociclisti, 8% recunosc ca au calatorit cel putin o data sub influenta alcoolului.

Sondajul a fost realizat in perioada 21 august 2017 - 17 septembrie 2017 in mediul online, prin intermediul platformei treazlavolan.ro. La el au participat 8.081 de respondenti, majoritatea (76%) avand intre 18-25 de ani. Din totalul respondentilor, 76% au fost barbati, iar 23%, femei.

Campania "Fii treaz la volan!" a ajuns, anul acesta, la cea de-a doua editie.

Citeste si Soferii din Franta nu vor mai avea voie sa foloseasca dispozitivele handsfree

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#soferi stare ebrietate statistici, #soferi telefon trafic, #motociclisti fara echipament protectie, #accidente traversare neregulamentara, #nesemnalizare directie biciclisti , #trafic