Mobilizare pentru iarna - utilajele asteapta sa actioneze

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32
1934 citiri
Mobilizare pentru iarna - utilajele asteapta sa actioneze

Comandamentul de iarna s-a reunit sambata dimineata, la orele 11.00, in cadrul unei videoconferinte cu judetele. In conditiile intrarii in vigoare a doua avertizari meteorologice si a faptului ca in vestul si nordul tarii sunt conditii de iarna, pana duminica dupa pranz, utilajele sunt pregatite, asteptand sa intervina.

Avertizare de cod galben de ninsori si ploi in toata tara pentru weekend

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o prima avertizare de cod galben pentru perioada 8 decembrie, ora 17:00 - 9 decembrie, ora 8:00, precizand ca vremea se va inrautati treptat in vestul, centrul, nordul tarii si in zona de munte.

In seara zilei de sambata 8 decembrie si in noaptea de sambata spre duminica va ninge in Banat, Crisana, apoi si in Maramures si nordul Moldovei, iar in Transilvania si Oltenia vor fi precipitatii mixte.

In zona montana si in Banat, cantitatile de precipitatii vor depasi local 25 l/mp si izolat 50 l/mp. Vantul va avea intensificari in sudul si sud-estul tarii, dar mai ales la munte si in sudul Banatului, unde va viscoli ninsoarea.

A doua avertizare de cod galben va intra in vigoare duminica, 9 decembrie, la ora 8:00 si va fi valabila pana la ora 20:00. In acest interval se vor inregistra precipitatii in toate regiunile, sub forma de ninsoare in Banat, Crisana, Maramures, jumatatea de nord a Moldovei si in zona montana, mixte in Transilvania si Oltenia si ploi in Muntenia si Dobrogea, potrivit ANM.

Cantitatile de precipitatii vor depasi 25...30 l/mp in Carpatii Orientali si Meridionali si in Moldova. Indeosebi in prima parte a zilei, vantul va avea intensificari, iar in Crisana, Banat si la munte va viscoli ninsoarea. In Dobrogea, dar si in sudul Olteniei si al Munteniei, inclusiv in Municipiul Bucuresti, precipitatiile vor fi sub forma de ploaie.

In aceste conditii, pana la orele 17.00, sambata, utilajele vor fi pregatite, la capetele drumurilor unde urmeaza sa actioneze, iar cand va incepe sa ninga, utilajele cu lama vor fi pornite, a declarat Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), conform Antena 3. Cand zapada nu va mai fi viscolita, se va actiona cu material antiderapant, a mai spus acesta. Potrivit lui, s-au imbunatatit mult stocurile de materiale antiderapante.

In situatii exceptionale, unde va fi viscol si precipitatii abundente, cand zapada va fi peste 50 centimetri, se va actiona cu autofreze, a mai declarat Septimiu Buzasu.

In ultimele 24 de ore, nu s-au inregistrat evenimente deosebite, nici drumuri blocate. Au fost mici probleme in judetul Mehedinti, in sensul ca s-a circulat in conditii mai deosebite pe un drum national. Numai in noaptea de vineri spre sambata s-a actionat cu 352 de utilaje.

Conducatorii auto sunt sfatuiti sa evite deplasarile. In situatii deosebite, circulatia va fi restrictionata.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane a anuntat ca sambata dimineata nu erau semnalate probleme deosebite privind circulatia vehiculelor pe drumurile nationale si autostrazile din tara.

A venit iarna: Trafic ingreunat din cauza zapezii in 9 judete

Nu exista sectoare de drumuri cu circulatia oprita din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, insa pe unele drumuri nationale, majoritatea secundare, care strabat zone montane din judetele Mehedinti, Gorj, Arges, Valcea, Sibiu, Hunedoara, Bistrita-Nasaud, Covasna si Harghita, stratul de zapada framantata in amestec cu material antiderapant masoara, pe alocuri, cel mult doi centimetri.

Sambata, dupa pranz, in urma atentionarilor Administratiei Nationale de Meteorologie care privesc vestul tarii, Banat si Crisana, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a dispus ca toate materialele antiderapante si utilajele de deszapezire sa fie concentrate in zonele avertizate.

Totodata, utilajele de deszapezire din zona Regionalei Craiova au fost redistribuite spre judetele Mehedinti si Caras Severin, se mentioneaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#comandament iarna 8 decembrie, #Septimiu Buzasu utilaje iarna, #ninsori tara prognoza meteo, #avertizari ANM ninsoare, #drumuri inchise zapada Infotrafic , #trafic