Serviciile de car sharing ar reduce cu un sfert traficul din Bucuresti si din marile orase

Luni, 05 Februarie 2018, ora 13:52
3157 citiri
Serviciile de car sharing ar reduce cu un sfert traficul din Bucuresti si din marile orase
Foto: Arhiva Ziare.com

Serviciile de car sharing ar reduce traficul din Capitala si din marile orase ale Romaniei cu 25 de procente, conditia fiind ca autoritatile locale sa includa acest tip de servicii in strategii integrate de mobilitate urbana.

Conform unui analize de piata, o masina folosita printr-un astfel de serviciu compenseaza detinerea a patru pana la opt autoturisme. De asemenea, ar fi reduse si nevoia de parcari, precum si cheltuielile cu intretinerea.

"Un autoturism este stationar, in medie, 23 de ore pe zi, ceea ce inseamna 95% din timp. Serviciile de car sharing presupun cresterea ratei de utilizare a masinii cu pana la 45%, maximizand eficienta fiecarui autoturism.

Este suficient sa observam cate masini stau nefolosite zilnic, in Bucuresti, intre anumite intervale orare, blocand benzi de circulatie, trotuare si chiar strazi, calcand deseori spatiile verzi. Serviciile de car sharing inseamna o utilizare mult mai eficienta si mai rationala a autoturismului, ceea ce duce la imbunatatirea semnificativa a mobilitatii urbane", a declarat Raluca Ghilea, directorul general al Perceptum Concept, realizatorul studiului.

Autorii studiului mai arata ca, in perioada 2011 - 2015, Romania a avut cea mai mare crestere a numarului de inmatriculari de autoturisme din Uniunea Europeana, de 19%. Cu toate acestea, rata de motorizare este cea mai scazuta din Europa.

Serviciile de car sharing pot substitui detinerea unui autoturism in Romania, mai ales de catre persoanele care doresc sa-si investeasca banii in alte bunuri, asa cum se intampla deja in statele UE.

"Romanii isi doresc masini, mai ales ca doar 35,5% din populatie detine un autoturism. In UE, serviciile de car sharing si-au demonstrat de ceva ani utilitatea, mai ales in orase precum Milano, Anvers, Bremen sau Zurich, unde municipalitatile au elaborat strategii de mobilitate urbana in jurul acestor servicii.

Aici, traficul a fost redus cu procente intre 15% si 35%. Bucurestiul este, deja, una dintre cele mai aglomerate capitale europene, unde car sharing-ul ar fi solutia decongestionarii traficului", a mai adaugat Raluca Ghilea.

Studiul Perceptum a fost realizat pe baza datelor de pe 30 de platforme de car sharing din Germania, Italia, Franta, Marea Britanie si tarile scandinave, coroborate cu date oficiale ale INS, Biroului Federal pentru Energie al Elvetiei si Eurostat.

Intr-un clasament intocmit la inceputului anului trecut de catre specialistii producatorului de sisteme GPS TomTom se arata ca Bucurestiul ocupa locul 5 in topul celor mai aglomerate orase din lume. Inaintea Capitaliei Romaniei se aflau orasele Bangkok, Ciudad de Mexico, Jakarta si Chongqing.

Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#car sharing, #trafic Bucuresti , #trafic