Statele UE din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea contesta in instanta noile reglementari rutiere (Reuters)

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 18:33

   

Statele UE din Europa de Est, printre care si Romania, ar putea contesta in instanta noile reglementari rutiere (Reuters)
Polonia, Romania, Bulgaria si alte state din Europa de Est iau in calcul sa conteste in instanta noile reglementari rutiere care forteaza camioanele lor sa revina acasa la fiecare opt saptamani, o modificare care va afecta semnificativ companiile de transport rutier, au declarati diplomati pentru Reuters.

Revizuirea reglementarilor rutiere este promovata de statele UE mai bogate, inclusiv Franta si Olanda, iar disputa ameninta sa adanceasca diviziunile dintre flancul estic si cel vestic al UE, subminand unitatea blocului comunitar, afectata de Brexit.

Tarile UE mai sarace din Europa de Est vor sa castige oferind servicii la preturi mai scazute pentru a-si dezvolta economiile si a prinde din urma statele mai bogate. In timp ce camioanele si soferii lor traverseaza UE, Franta si alte state sunt ingrijorate ca aceste practici ii afecteaza pe propriii lor lucratori.

Majoritatea tarilor membre ale UE au fost de acord in decembrie sa reformeze sectorul rutier al blocului comunitar, inclusiv sa dea dreptul soferilor de camioane care lucreaza in strainatate sa revina acasa la fiecare trei-patru saptamani, stipuland ca odihna lor saptamanala de cel putin 45 de ore trebuie petrecuta in afara vehiculului si nu in parcari, iar angajatorii trebuie sa plateasca pentru cazare.

Noile reglementari vor forta, de asemenea, camioanele implicate in transportul international sa revina la sediile centrale ale companiei lor la fiecare opt saptamani, o decizie menita sa lupte impotriva practicilor privind inregistrarea firmelor de transport in tari cu impozite mai scazute, dar fara a opera de fapt acolo.Dar Bulgaria, Romania, Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Malta si Cipru sunt impotriva, conform surselor diplomatice. Ele vor schimbarea noilor reglementari, care ar urma sa fie discutate in Parlamentul European in urmatoarele luni, relateaza Reuters.

"Un grup de tari care impartasesc aceeasi viziune vor modificarea reglementarii legate de cele opt saptamani. Vom urmari cat de departe vor merge negocierile, sau vom contesta in instanta reglementarile", a declarat pentru Reuters un diplomat UE.

"Aceste reglementari afecteaza semnificativ companiile noastre. Daca nu vom avea alta solutie, ne vom adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE)", a declarat un al doilea diplomat din tarile nemultumite de noile reglementari, ai scrie Reuters.

In 21 ianuarie, transportatorii din Romania au solicitat eurodeputatilor romani contestarea in cadrul Comisiei de Transport si Turism (TRAN) a Parlamentului European a Acordului privind Pachetul Mobilitate 1, considerand ca firmele de transport rutier autohtone sunt excluse, astfel, din piata europeana de transport.

In noua Comisie Europeana, Romania detine portofoliul Transporturilor, prin comisarul Adina Valean (PNL).
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sulampahar
rank 4
Evident ca masurile sunt protectioniste. Nu au de-a face cu
odihna sau siguranta sau alte smecherii de hartie de impachetat.
De ex: Compania din Polonia poate avea mai multi soferi dacat camioane, si, la fiecare 8 saptamani (sau 4), sa inlocuiasca un sofer cu altul odihnit, iar camionul sa lucreze continuu in Franta, de ex. (ca la avioane, mancati-as).
D-aia, ba, plecara englejii, ca oiropa este "unita", dar bata vine tot de la berlin sau paris. Nu vedeti ca reich-ul iV-lea s-a realizat fara razboi?
carnatoltenescu
rank 5
Nu ai înțeles.
Nu numai șoferul trebuie sa se intoarcă ci si camionul. Daca pana la aderare ne limitau accesul in baza autorizatiilor CEMT , acum au inventat chestia asta. Pai cu ce sa incarci 100000 de camioane in 8 saptamani ca sa le aduci in tara? Desigur, mulți se vor plimba fără incărcătură, pierzand mii de euro/camion si poluand inutil . Mulți vor da faliment rapid dar, ipocritul occident asta si urmărește. Falimentul cat mai multor transportatori din est si deplasarea forței de munca spre occident. Este criza foarte mare de șoferi in vestul Europei (asta din cauza ca diferențele salariale intre vest si est sunt mici in acest domeniu)
Sulampahar
rank 4
Am inteles bine. Ziceam ca daca ii vrea odihniti
pe soferi, aia se pot odihnii rotindu-se la volan. Camionul nu tre sa se odihneasca in Polonia, poate rula continuu prin franta.
Dar ei de fapt vor sa scoata camioanele din Franta; cestia cu soferul odihnit este o minciuna, un motiv.
joe-limonada
rank 5
aici sunt de acord cu UE...
adica cum , oile , porcii si alte necuvantatoare au dreptul prin lege la relaxare in timpul transportului si soferii de TIR tratatzi mai rau ca animalele , continuu la volan.
ce-i bun pentru o oaie este bun si pentru sofer.
Sulampahar
rank 4
Da, da pui oile sa doarma cu randul Aia care nu doarme conduce
duba sau camionul de-a lungul si latul Frantei.
JeanB
rank 5
Statele UE din Europa de Est
Sa fie foarte clar: "Noi sintem pentru CONTRA!", asta este logica de fier a fostelor tari comuniste.
Impotriva hotiei: da dar nu prea tare;
Impotriva coruptiei: nici chiar asa;
Impotriva poluarii: dar numai in alte state;
Zeci de ani au tot spus "Da jupine", acum di NU nu-i scoate nimeni. Si cine? Plonia noua tara a fascismului, impreuna Bulgaria, Romania, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia. Din cauza caderii zidului de la Berlin au cazut in aceiasi cloaca Malta si Cipru unde pungasii "refugiati" din Rusia fac acum legea. Inainte centru Mafiei europene era in Sicilia, acum sau mutat in Cipru si Malta. Felicitarile mele Europa, sinteti pe calea cea buna...
carnatoltenescu
rank 5
Nu. Noi nu suntem contra
de dragul de a fi contra. Noi suntem contra schimbării regulilor de fiecare data cand interesul vesticilor o impune. Cu ce sa incarce transportatorii romani peste 100000 de camioane in 8 saptamani ca sa le faca sa ajungă in tara? Mulți le vor plimba goale mii de kilometri. Asta inseamnă faliment rapid(si poluare fără rost). Tu crezi ca occidentalii nu știu treaba asta! Dar, falimentul celor din est este "mana cereasca" pentru occidentali . Este criza mare de șoferi in occident.
JeanB
rank 5
Nu. Noi nu suntem contra
Nu, voi nu sinteti contra, voi sinteti impotriva si logica este strimba.
Deci daca noi trimitem camioane pline si ele ar veni goale Romania pierde.
De ce nu lucreaza soferii romani pentru niste companii europene si atunci vor avea marfa de transportat in ambele sensuri.
Problema nu sint soferii, problema sint niste afaceristi veroci care au camioane pe care le incredinteaza soferilor si acestora le dau mai nimic salariu. Ei iau bani grasi pentru ca in est nu sint atit de multe reglementari, iar ei platesc cu praful de pe toba pe cei care intradevar muncesc. Da, asta este si mutivul pentru care se lupta cu dintii pentru ciolan si intr-adevar asta ar aduce la sapa de lemn multe asa-zise companii de transport. Este ca si problema pavilioanelor de complezenta pentru nave. Nu face pe naivul ca nu pentru sanatatea companiilor nationale plingi tu, ci pentru a ta. Ati profitat atitia ani de o legislatie LEJERA facind bani grosi si acum cind cei din occident vor sa puna toate pe picior de egalitate (si legalitate) doare...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor