Dupa 35 de ani de asteptare, Portul Galati are o marina de top

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 11:49
5642 citiri
Dupa 35 de ani de asteptare, Portul Galati are o marina de top

Luni va fi inaugurata la Galati prima marina, adica primul port pentru ambarcatiuni, un proiect pe care proprietarii de barci si de vase de agrement din zona il viseaza de 35 de ani.

In anii '80, sute de galateni aveau fie o lotca pescareasca, fie o salupa cu motor construita din metal, dupa priceperea fiecaruia. Dupa 1990, cei cu dare de mana au inceput sa schimbe vechile ambarcatiuni cu barci din fibra de sticla, cu motoare performante. Cu trecerea anilor, competitia s-a intetit, ajungandu-se acum ca peste 2.500 de galateni sa fie proprietari ai unei ambractiuni.

Mai simple sau mai sofisticate din punctul de vedere al performantelor tehnice, acestea sunt utilizate pentru plimbari sau partide de pescuit pe Dunare, Siret si Prut, ori pentru croaziere in Delta Dunarii si pe Marea Neagra.

Daca locul ambarcatiunii in viata unui galatean pasionat de navigatie este bine definit, pana astazi, posibilitatea "parcarii" salupelor si celorlalte vase, mai ales al celor scumpe, precum iahturile, valorand peste 30.000 de euro, a fost destul de incerta.

Ba chiar, in urma cu ceva timp un intreprinzator a inchiriat o bucata de mal si a amenajat o zona in care puteau acosta cateva zeci de barci. Pentru ca nu a avut bani sa le asigure tuturor pontoane plutitoare, omul le tinea legate intre ele cu o sfoara. De aceea, acostarea de acum inainte intr-un port specializat, care sa fie bine pazit si care sa presupuna si existenta unor facilitati, cum ar fi prizele pentru alimentarea cu energie electrica in perioada stationarii, este mai mult decat binevenita.

Pana acum, in portul Galati fusesera improvizate trei mici "porturi de ambarcatiuni", care constau in cate un ponton, in jurul caruia erau legate barcile.

Evident micile porturi n-au rezolvat problema, deoarece criza locurilor de parcare se manifesta din plin si in domeniul naval. Galatenii care n-au prins locuri in micile porturi si-au dus ambarcatiunile la portul turistic din Braila, ori au fost nevoiti sa si le "parcheze" acasa, pe tacheti, in curte sau dupa bloc.

Formula implementata la Galati are un grad mare de unicitate, prin solutia tehnica aleasa. Este o marina realizata cu minimum de costuri, dar care trebuie protejata impotriva sloiurilor de gheata din timpul iernii. O protectie clasica, cu diguri, ar costa milioane de euro. S-a aplicat solutia construirii in amonte a unui deflector de gheata.

Ambarcatiunile sunt acostate la 45 de grade, in curent, pentru a da posibilitatea utilizatorilor sa intre si sa iasa usor de la ponton. La dimensionarea marinei s-a tinut cont de modul in care este impartita piata de ambarcatiuni de la noi, adica 70% din capacitate este pentru ambarcatiuni mici, restul fiind alocat ambarcatiunilor cu lungimi de pana la 12 metri.

Portul este construit la km 153, pe malul stang al Dunarii, in aval de zona unde se afla bacul ce leaga Galatiul de Tulcea. Intreaga constructie este mentinuta in pozitie pe coloane metalice. Portul realizat la Galati este realizat la standarde europene, dar e cu mult mai ieftin decat unul occidental.

Un loc de acostare realizat in comunitatea europeana costa intre 10.000 si 12.000 de euro. La Galati, a fost realizat un loc de acostare cu aproximativ 6.000 de euro. La Serviciul Administrarea Domeniului Public-ADP Galati, caruia i-a fost incredintat Portul, aflam ca intregul ponton a fost deja ocupat. S-a rezolvat paza si un administrator, s-a primit avizul Ministerului Transporturilor, dupa cum ne confirma Eduard Grosu, directorul ADP.

Sunt insa o suta de cereri si numai 80 locuri. Mai mult, se primesc in continuare cereri si ele raman in asteptare pana cand se elibereaza un loc. Tarifele sunt piperate, mult mai mari ca la Braila. Pentru ambarcatiuni mari consilierii galateni au hotarat sa se plateasca 570 lei/luna, pentru cele mijlocii 400 lei/luna, iar pentru cele mici 260 lei/luna.

Tarifele se vor indexa anual cu indicele de inflatie. ADP Galati va incasa cota parte de 50 la suta din veniturile realizate din inchirierea locurilor de acostare, diferenta fiind sursa de venit la bugetul local.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#port Galati marina, #loc acostare port Galati, #barci vapoare port Galati, #port ambarcatiuni Galati , #transport