Feroviarii anunta greva generala peste doua saptamani

Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:43
2214 citiri
Feroviarii anunta greva generala peste doua saptamani
Foto:1235.ro

Presedintele Federatiei Sindicale Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat marti, dupa finalizarea discutiilor din Consiliul National, ca reprezentantii regionalelor au hotarat declansarea conflictului de munca,iar in 15 zile dupa parcurgerea pasilor legali s-ar putea declansa greva generala.

"Cei peste 700 de lideri din Miscare Comercial sunt nemultumiti de faptul ca nu au semnat un nou contract colectiv de munca si nu sunt de acord cu programele de restructurare si disponibilizarile de la calea ferata. Intr-o prima faza vom declara declansarea conflictului de munca, dupa aceasta vom parcurge urmatorii pasi. Va fi anuntat Ministerul Muncii despre conflictul de munca, iar in sapte zile acestia (de la Ministerul Muncii, n.r.) vor executa procedura de conciliere a conflictului, iar daca nu se ajunge la niciun acord, urmeaza greva de avertisment de doua ore, iar dupa minim cinci zile se poate declansa greva generala", a afirmat Fratica.

Potrivit acestuia, este posibil sa se inceteze lucrul fara a se respecta pasii legali. In 15 zile, se poate finaliza totul, aceasta insemnand ca in doua saptamani s-ar putea opri trenurile.

"Totodata, feroviarii au mai spus ca nu se vor prezenta la reexaminarea profesionala. Aceasta reexaminare a fost solicita de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, peste rand. La aceasta reexaminare, ar trebui sa participe personalul cu responsabilitati in siguranta circulatiei, respectiv impiegati de miscare, mecanici de locomotiva, revizori tehnici de vagoane, conductori de tren si paznicii de bariera", a mai spus presedintele Federatiei Sindicale Miscare Comercial.

Unul dintre reprezentantii feroviarelor a precizat ca nu i se pare normal sa se faca aceasta reexaminare, care implica cheltuieli mari. In plus, acestia au mai declarat ca sunt in stare sa reziste acestui conflict de munca, "asa cum au rezistat la desfiintarea multor locuri de munca, cum au renuntat la toate sporurile, tichete de masa, banii pentru concedii, etc".

Potrivit feroviarilor de la Miscare Comercial, salariul mediu net la functiile de executie este de 1.240 lei. "Este pentru prima data cand feroviarii raman fara contract de munca", a mai precizat Fratica.

In plus, acesta a subliniat ca mai sunt 31.400 angajati afiliati la ramura Miscare Comercial, iar administratiile intentioneaza sa disponiblizeze 3.086 angajati.

Citește și:
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Cine sunt politicienii pedofili ai României. Un proiect de lege nu le mai permite abuzatorilor de minori să candideze
Un proiect de lege care modifică modalitatea în care sunt aleși primarii și parlamentarii a fost depus în Parlament. Inițiatiatorii susțin că în România legea le permite prădătorilor...
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primul tren cu cărbune pentru încălzirea Timișoarei a ajuns la destinație. Primarul Fritz: ”Am închiriat gara pentru a avea un flux continuu de transporturi” VIDEO
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că vineri, 7 octombrie, a ajuns în gara închiriată din Motru primul tren cu cărbune. ”Aceste trenuri vor veni toată iarna, cu cărbune...