Feroviarii anunta greva generala peste doua saptamani

Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:43
2214 citiri
Feroviarii anunta greva generala peste doua saptamani

Presedintele Federatiei Sindicale Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat marti, dupa finalizarea discutiilor din Consiliul National, ca reprezentantii regionalelor au hotarat declansarea conflictului de munca,iar in 15 zile dupa parcurgerea pasilor legali s-ar putea declansa greva generala.

"Cei peste 700 de lideri din Miscare Comercial sunt nemultumiti de faptul ca nu au semnat un nou contract colectiv de munca si nu sunt de acord cu programele de restructurare si disponibilizarile de la calea ferata. Intr-o prima faza vom declara declansarea conflictului de munca, dupa aceasta vom parcurge urmatorii pasi. Va fi anuntat Ministerul Muncii despre conflictul de munca, iar in sapte zile acestia (de la Ministerul Muncii, n.r.) vor executa procedura de conciliere a conflictului, iar daca nu se ajunge la niciun acord, urmeaza greva de avertisment de doua ore, iar dupa minim cinci zile se poate declansa greva generala", a afirmat Fratica.

Potrivit acestuia, este posibil sa se inceteze lucrul fara a se respecta pasii legali. In 15 zile, se poate finaliza totul, aceasta insemnand ca in doua saptamani s-ar putea opri trenurile.

"Totodata, feroviarii au mai spus ca nu se vor prezenta la reexaminarea profesionala. Aceasta reexaminare a fost solicita de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, peste rand. La aceasta reexaminare, ar trebui sa participe personalul cu responsabilitati in siguranta circulatiei, respectiv impiegati de miscare, mecanici de locomotiva, revizori tehnici de vagoane, conductori de tren si paznicii de bariera", a mai spus presedintele Federatiei Sindicale Miscare Comercial.

Unul dintre reprezentantii feroviarelor a precizat ca nu i se pare normal sa se faca aceasta reexaminare, care implica cheltuieli mari. In plus, acestia au mai declarat ca sunt in stare sa reziste acestui conflict de munca, "asa cum au rezistat la desfiintarea multor locuri de munca, cum au renuntat la toate sporurile, tichete de masa, banii pentru concedii, etc".

Potrivit feroviarilor de la Miscare Comercial, salariul mediu net la functiile de executie este de 1.240 lei. "Este pentru prima data cand feroviarii raman fara contract de munca", a mai precizat Fratica.

In plus, acesta a subliniat ca mai sunt 31.400 angajati afiliati la ramura Miscare Comercial, iar administratiile intentioneaza sa disponiblizeze 3.086 angajati.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...