Romania, sub avertizarea codului rosu - Manescu: Daca ninge mult si tare, inchidem drumuri!

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 16:32

   

Romania, sub avertizarea codului rosu - Manescu: Daca ninge mult si tare, inchidem drumuri!
Ministerul Transporturilor (MT) anunta, in contextul avertizarilor de ninsori si viscol valabile pana duminica seara, ca la nivelul institutiei a fost constituit Comandamentul de iarna si ca in situatii speciale ar putea fi dispusa inchiderea unor rute.

Comandamentul de iarna are, potrivit sursei citate, responsabilitatea de a actiona pentru curatarea, asigurarea fluentei si buna functionare a infrastructurii feroviare (gari si liniile de cale ferata), aeriene (aeroporturi), maritime si fluviale (porturi, senale si cai navigabile pe Dunare si mare).

Iarna a venit in forta - Seful ANM: E posibil sa avem cod rosu

"Este important sa mentionam ca indeplinirea acestei misiuni de interventie se realizeaza in conditiile unor intemperii normale de sezon, urmand ca situatiile speciale, determinate de cantitatea si durata ninsorii, sa fie tratate special, impreuna cu alte masuri ce tin de siguranta calatorilor, mergand pana la inchiderea unor rute", se mai arata intr-un comunicat de vineri remis de MT.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!MT precizeaza ca s-au luat masuri de pregatire la CFR Infrastructura (ce se coordoneaza cu CFR Marfa si CFR Calatori), la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos - RA Galati (ce intervine pentru asigurarea navigatiei pe Dunare) si la cele patru aeroporturi din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroportul "Henri Coanda" si Aeroportul "Aurel Vlaicu" din Bucuresti, Aeroportul "Mihail Kogalniceanu" din Constanta si Aeroportul "Traian Vuia" din Timisoara.

Masuri si pentru transportul naval si feroviar

Potrivit MT, pregatirile pentru Comandamentul de iarna s-au desfasurat in doua etape: septembrie - octombrie 2013, cand s-a efectuat evaluarea resurselor si planificarea si noiembrie-decembrie 2013, inspectia la fata locului a utilajelor, materialelor si procedurilor de interventie.

"Astfel, la CFR Infrastructura au fost inventariate si verificate macazele, starea tehnica a celor 34 de pluguri din dotarea CFR Infrastructura, stocul de panouri parazapada care a fost deja montat pentru protejarea cailor ferate expuse si vulnerabile. Vagoanele plug de zapada vor interveni in caz de ninsoare, doar daca grosimea stratului de zapada nu depaseste un metru, iar zapada este afanata.

Cod portocaliu de ninsoare in 10 judete si in Bucuresti. Cod galben in alte 16 judete (Video)

In cazurile in care, din cauza depunerilor de zapada si a intensitatii viscolului nu exista siguranta ca trenul va ajunge in statia vecina, seful sectiei de district poate dispune inchiderea liniei", mai arata ministerul.

Pentru asigurarea continuitatii transportului naval, au fost pregatite de interventie remorcherele de spargere a ghetii si au fost incheiate contracte cu societati care dispun de nave pentru participarea la interventii in caz de nevoie.

Pe cele patru aeroporturi aflate in subordinea MT, au fost luate masuri pentru asigurarea continuitatii stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile si piese de schimb, precum si asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszapezire-degivrare.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3426 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
ramona !
- da' la varianta cu curatzatu' te-ai gandit ?
Kronstadter
rank 5
Codul roz
Pai daca ninge luung, tare si repetat e bine pt. doamna ministru . Eu ca fan al doamnei Manescu ma intreb daca "cantitatea si durata" e asa de importanta sau e suficienta lungimea.
Mos bazil
rank 5
Aveti grija
ce spuneti si mie mi s-a reprosat ieri ca vreau s-o dau jos
pe d-na ministru
Mos bazil
rank 5
Mai MT voi nu ati fost in stare sa gestionati situatia de urgenta
cind s-a prabusit avionul in Apuseni-Muntele Mare si masurile de acum ..inchidem rutele.Sinteti penibili . Inchideti si usile ministerului si stati acasa ca si asa faceti nimic.
cuiulluipepelea
rank 1
cucoana v-am admirat chiloti cu dungi pe care i-ati
purtat la investitura, dar vreu sa va intreb daca se mai prabuseste un avion cind zapada va avea 2 metri cum o sa procedati daca drumurile sunt inchise , cu sania cu zurgalai??
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor