Cartea de identitate, pasaportul, permisul de conducere, abonamentul pentru mijloacele de transport in comun, asigurarea sociala si cea de sanatate, creditul la banca, accesul in institutii si, uneori, chiar si locul de munca depind de 13 cifre care ne identifica.
Cu toate ca multi ar crede ca CNP-ul ii reprezinta, ca poate dezvalui absolut totul despre ei, lucrurile nu stau nici pe departe asa, informeaza Evenimentul Zilei.
Desi de aceste numere depinde, in multe situatii, viata sau libertatea de miscare a unei persoane, cantarind "mai greu" decat numele sau personalitatea acesteia, cele 13 cifre ne-au fost atribuite de un functionar de la Starea Civila, in virtutea simplului fapt ca eram "urmatorii" pe lista de asteptare.
"Codul Numeric Personal nu dezvaluie absolut totul despre o persoana. Citindu-l, cei care au habar despre cum se calculeaza pot afla sexul acelei persoane, varsta si locul in care s-a nascut. Si cam atat.
Este important, insa, pentru autoritati, deoarece permite identificarea rapida a unei persoane. De aceea, multe chestiuni legate de viata cuiva depind de cele 13 cifre", explica reprezentantii Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP).
Codul Numeric nu este calculat pentru fiecare persoana in parte. "Concret, lucram cu un program de calculator care genereaza liste cu CNP-uri. Astfel de liste sunt distribuite, in fiecare an, tuturor Oficiilor de Stare Civila din tara, aflate in subordinea primariilor", explica comisarul-sef Doina Tapirdea, din cadrul INEP.
Practic, sunt distribuite CNP-uri pentru fiecare zi a anului, suficiente atat pentru barbati, cat si pentru femei.
Evident, pot aparea si probleme cauzate de greseli, spun politistii. Ofiterii din cadrul Centrului de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, afirma ca CNP-ul este si un mijloc sigur de identificare, pentru ca nu permite furtul de identitate.