Secretele Codului Numeric Personal

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 07:30
17838 citiri
Secretele Codului Numeric Personal

Cartea de identitate, pasaportul, permisul de conducere, abonamentul pentru mijloacele de transport in comun, asigurarea sociala si cea de sanatate, creditul la banca, accesul in institutii si, uneori, chiar si locul de munca depind de 13 cifre care ne identifica.

Cu toate ca multi ar crede ca CNP-ul ii reprezinta, ca poate dezvalui absolut totul despre ei, lucrurile nu stau nici pe departe asa, informeaza Evenimentul Zilei.

Desi de aceste numere depinde, in multe situatii, viata sau libertatea de miscare a unei persoane, cantarind "mai greu" decat numele sau personalitatea acesteia, cele 13 cifre ne-au fost atribuite de un functionar de la Starea Civila, in virtutea simplului fapt ca eram "urmatorii" pe lista de asteptare.

"Codul Numeric Personal nu dezvaluie absolut totul despre o persoana. Citindu-l, cei care au habar despre cum se calculeaza pot afla sexul acelei persoane, varsta si locul in care s-a nascut. Si cam atat.

Este important, insa, pentru autoritati, deoarece permite identificarea rapida a unei persoane. De aceea, multe chestiuni legate de viata cuiva depind de cele 13 cifre", explica reprezentantii Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP).

Codul Numeric nu este calculat pentru fiecare persoana in parte. "Concret, lucram cu un program de calculator care genereaza liste cu CNP-uri. Astfel de liste sunt distribuite, in fiecare an, tuturor Oficiilor de Stare Civila din tara, aflate in subordinea primariilor", explica comisarul-sef Doina Tapirdea, din cadrul INEP.

Practic, sunt distribuite CNP-uri pentru fiecare zi a anului, suficiente atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Evident, pot aparea si probleme cauzate de greseli, spun politistii. Ofiterii din cadrul Centrului de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, afirma ca CNP-ul este si un mijloc sigur de identificare, pentru ca nu permite furtul de identitate.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Tânărul împușcat de polițiști, în Botoșani, a rămas fără un rinichi. Medicii au scos din corpul lui două gloanţe
Tânărul împușcat de polițiști, în Botoșani, a rămas fără un rinichi. Medicii au scos din corpul lui două gloanţe
Tânărul de 25 de ani din judeţul Suceava care a fost împuşcat de poliţiştii din Botoşani în timpul unei urmăriri în trafic a rămas fără un rinichi, iar medicii au fost nevoiţi să...
#cod numeric personal, #CNP, #numere, #politisti, #secrete , #transport