Ziare.com

Transportatorii ameninta ca lasa pe drumuri 100.000 de oameni din Bucuresti si Ilfov. Ce le-a transmis Gabriela Firea

de Andreea Ghinea; Gabriel Kolbay
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:06

   

Transportatorii ameninta ca lasa pe drumuri 100.000 de oameni din Bucuresti si Ilfov. Ce le-a transmis Gabriela Firea
De principiu, transportatorii de persoane care acopera traseele dintre Bucuresti si Ilfov sunt, in continuare, hotarati sa isi suspende toate cursele, pe termen nelimitat, incepand de miercuri, 31 octombrie. Cu toate astea, decizia finala privind declansarea protestului o vor lua abia in dupa-amiza zilei de astazi, dupa negocieri cu autoritatile din Bucuresti si Ilfov.

Inca de zilele trecute, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati Romania (COTAR) anunta ca vrea sa suspende cursele dintre Bucuresti si Ilfov, incepand cu finele lunii octombrie. Motivul: pe 31 decembrie transportatorilor le expira licentele pe trasee, iar Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov (ADITPBI) n-ar fi facut demersuri pentru organizarea de noi licitatii. Cu alte cuvinte, multi dintre transportatori nu stiu daca, de la 1 ianuarie 2019, vor mai avea sau nu de munca.

Ingrijorarea intreprinzatorilor este cu atat mai mare cu cat, inca de la finele lunii august, ADITPBI a prezentat un document in care se prevedea ca parte dintre traseele Bucuresti-Ilfov nu vor mai fi acoperite de privati, ca pana acum, ci de masini din parcul Societatii de Transport Bucuresti (STB).

In aceste conditii, nestiind ce le rezerva inceputul lui 2019, transportatorii avertizeaza ca trag pe dreapta si lasa pe drumuri circa 100.000 de oameni care circula zilnic pe trasee Bucuresti-Ilfov. Asta, daca nu cumva autoritatile vor veni, in ultimul moment, cu o solutie de compromis, care sa multumeasca pe toata lumea.

"Negocierile vor incepe astazi, la ora 15:00. Vom merge si vom discuta, dar pana la acest moment, decizia noastra ramane neschimbata: urmeaza sa oprim transportul pe rutele Bucuresti-Ilfov", a declarat pentru Ziare.com reprezentatul COTAR, Dan Leasa.

Acesta a mai apreciat ca, in prezent, circa 40 de trasee dintre Bucuresti si Ilfov sunt acoperite de membri ai COTAR. Iar potrivit informatiilor Confederatiei, multe dintre ele ar urma sa nu mai fie scoase la licitatie, ci sa fie acoperite, de la inceputul lui 2019, de STB.

Firea: Nu ia fosta RATB toate traseele. Se vor da licente provizorii, daca e nevoieIn cadrul sedintei de marti a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), primarul Gabriela Firea a declarat ca nu vrea sa scoata privatii de pe trasee.

"Este o stire falsa, neadevarata. Niciodata nu am afirmat asa ceva, in schimb, prin infiitarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti Ilfov din care face parte Primaria Capitalei si fac parte toate cele 40 de unitati administrative din Ilfov, impreuna luam decizii pentru imbunatatirea traficului in Bucuresti si zona metropolitana si STB, in masura in care vom receptiona toate autobuzele pe care le-am cumparat, va fi o etapizare ca si in Ilfov sa intre autobuze de la STB, dar nu cu riscul ca in Bucuresti sa se circule si mai greu, timpii de asteptare in statie sa fie crescuti.

Am vorbit cu primarii din Ilfov. STB are deja un serviciu delegat, va intra pe anumite trasee si restul de piata va fi acoperita de transportatori privati care vor trebui sa vina la licitatie de trasee care, si asta e o noutate, nu vor fi doar din Ilfov, asa cum opereaza acum, ci si din Bucuresti. Cred ca noi ne tinem de cuvant, respectam planurile de Mobilitate Urbana Durabila.

Sub nicio forma nu dorim ca operatorii privati sa intre in faliment, dar si ei trebuie sa inteleaga sa creasca conditiile si calitatea oferita cetatenilor, astfel incat calatorii din Bucuresti si Ilfov sa nu poata sa faca o diferenta in sensul rau al cuvantului intre transportul oferit de STB si ceilalti operatori privati de transport. Trebuie sa fie aceeasi calitate.

Toate aceste conditii se vor regasi in caietele de sarcini care vor fi finalizate in perioada premergatoare organizarii licitatiei. Cat nu mai au licente, se pot da licente provizorii ca sa isi continue activitatea in conditii legale in Ilfov pe traseele din acest moemnt. (...) Nu va acoperi fosta RATB toate traseele din Bucuresti si Ilfov, cum fals s-a afirmat in aceste zile. Vom acoperi un procent pe care il va comunica conducerea STB, restul va fi acoperit de operatori privati care vor trebui sa corespunda criteriilor tehnice si de poluare", a declarat Firea.

Ziare.com a solicitat, in scris, de Primaria Capitalei, ADITPBI si Consiliul Judetului Ilfov detalii cu privire la modul in care se va desfasurat, incepand cu 1 ianuarie 2019, transportul de persoane in zona metropolitana. Pe masura ce vom primi raspunsurile autoritatilor, vi le vom comunica.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor