Sutele de transportatori romani care protesteaza, pe 27 martie, la Strasbourg, la adresa adoptarii unor legi care i-ar putea baga in faliment au motive sa se bucure. Motivul: Parlamentul European a acceptat sa reanalizeze actele normative dezavatajoase pentru romani.
Peste 200 de membri ai Asociatiei Patronale Transport Europa (APTE) 2000 protesteaza, in acest moment, la Strasbourg, nemultumiti de faptul ca Pachetul de Mobilitate 1 ar putea fi adoptat, cauzandu-le pierderi imporante. In mod normal, alti 300 de transportatori ai Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) ar fi trebuit sa se alature manifestatiei, dar au renuntat in ultimul moment si s-au intors acasa, in noaptea de marti spre miercuri. Iata de ce.
"Noi deja plecasem spre Strasbourg in momentul in care - in cursul noptii de ieri - un eurodeputat roman ne-a anuntat ca Tajani (presedintele Parlamentului European - n.red.) a anulat votul Pachetului de Mobilitate 1 in plenara se astazi. Asa ce ne-am intors din drum", a explicat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.
Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Pachetul de Mobilitate 1 a fost retrimis Comisiei de Transport si Turism - TRAN, in conformitate cu articolul 175 din Regulamentul de procedura, unde urmeaza sa fie rediscutat.
"Va fi, probabil, ingropat acolo, pana cand se vor alege urmatorii europarlamentari. Momentan, ne multumim si cu aceasta solutie, in conditiile in care eforturile pentru implementarea masurilor Pachetului de Mobilitate 1 ar fi fost uriase", a explicat Augustin Hagiu.
In ianuarie, FORT a organizat un protest la Bruxelles, cerand ca multe dintre prevederile Pachetului 1 de mobilitate sa se modifice.
Initial, europarlamentarii n-au ascultat vocea protestatarilor si au stabilit ca miercuri, pe 27 martie, pachetul de legi ar urma sa intre la vot final, in plen, la Strasbourg. Ulterior, insa, strategia s-a schimbat.
Adoptarea Pachetului 1 de Mobilitate in forma curenta ar schimba radical modul in care se desfasoara transportul de marfuri in Europa.
Printre altele, noile norme obliga firma de transport din Romania - in cele mai multe dintre situatii - sa isi plateasca soferul care face curse internationale in regim de detasare. Acest lucru inseamna ca, atata vreme cat circula prin Romania, el va fi platit in raport cu salariul negociat la angajare.
Pentru orele petrecute la volan, in timpul cursei, pe teritoriul altor tari, cum ar fi Austria, Germania sau Franta, insa, soferul ar urma sa fie platit la nivelul salariului minim din acele state (si care, evident, e mult mai mare decat in Romania) . Or, intreprinzatorii din bransa spun ca nu au cum sa si nici posibilitatea sa isi plateasta soferii cu 8-9 euro pe ora sau chiar cu mai mult de atat.
Pachetul de Mobilitate 1 mai prevede si alte schimbari. Spre exemplu, actele normative din acest set ii interzic soferului sa isi mai petreaca anumite perioade de odihna - numite timpi de "repaos saptamanal" - in cabina TIR-ului. In schimb, ii obliga pe acesta sa se cazeze intr-un spatiu in care sa se poata, intr-adevar, relaxa.
Nu in ultimul rand, normele pe care PE vrea sa le adopte i-ar impune soferului sa revina in Romania o data la 3 sau 4 saptamani.
Tarile din Vest au gasit mai multe justificari pentru promovarea Pachetului 1 de Mobilitate. Unele dintre ele tineau de respectarea drepturilor soferilor. Altele, de faptul ca transportatorii din Vest si-ar fi deschis filiale in estul Europei, ca sa angajeze soferi pe salarii mai mici, cu care, de fapt, fac transport tot prin Austria, Olanda, Germania si Franta.