Transportatorii romani vor protesta la Bruxelles, in fata Parlamentului European

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 12:29
2845 citiri
Transportatorii romani vor protesta la Bruxelles, in fata Parlamentului European
Foto: Arhiva Pixabay

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania organizeaza, alaturi de organizatii similare din alte state UE, un protest autorizat in fata Parlamentului European (foto).

UNTRR spune ca permisul pentru protest in Bruxelles este asteptat pe 27 decembrie 2018. Cererea de protest este depusa pentru 10 ianuarie 2019, pentru 10 autocamioane si 600 de persoane care vor protesta in Piata Luxemburg (in fata Parlamentului European).

Dupa mai multe intalniri cu autoritatile competente de la Bruxelles, reprezentantii transportatorilor se declara increzatori ca le va fi acordat permisul de protest, desi sunt inca posibile schimbari din cauza ultimelor evenimente de la Strasbourg, Paris si Bruxelles care vizeaza securitatea cetatenilor si masurile de ordine publica speciale.

Totodata, reprezentantii transportatorilor negociaza autorizarea unei procesiuni de 120 de camioane pe centura Bruxelles-ului, care insa va fi mult mai dificil de obtinut, avand in vedere complexitatea efectelor si implicarea mai multor autoritati competente din regiuni diferite, acest raspuns oficial al autoritatilor belgiene fiind asteptat pana pe 6 ianuarie 2019.

In data de 10 ianuarie 2019, Comisia de Transport si Turism a Parlamentului European (TRAN) va vota cele trei propuneri cheie ale Pachetului Mobilitate 1, dupa care vor urma sa fie aprobate in sesiunea plenara PE din 14-17 ianuarie.

Pachetul Mobilitate 1 a fost publicat de Comisia Europeana pe 31 mai 2017 si cuprinde propuneri importante de modificare a legislatiei europene in domeniul transporturilor rutiere, precum:

propunerea de Lege speciala pentru aplicarea Directivei detasarii nr. 71/1996 la transporturile rutiere;

propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere si de odihna ai soferilor profesionisti;

propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie si a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piata de transport rutier de marfa.

Pe 3 decembrie 2018, Consiliul Ministrilor de Transport din UE a adoptat pozitia sa (abordare generala) privind Pachetul de Mobilitate 1, "bazata pe propunerile restrictive ale Aliantei Rutiere a Statelor din Vestul UE, prin care transportatorii romani, alaturi de ceilalti transportatori estici, sunt trimisi acasa, prin masurile restrictive dure de efectuare a transportului rutier in Uniunea Europeana", transmite UNTRR.

Noile reguli

In principal vor fi aplicate urmatoarele reguli, interpretate de UNTRR:

* Aplicarea regulilor detasarii la transporturile rutiere internationale, cu exceptarea tranzitului si a transportului bilateral, definit extrem de restrictiv: in drumul spre tara de destinatie si in drumul de intoarcere, se permite o activitate suplimentara de incarcare/descarcare in ambele directii, fara a se incadra in regimul de detasare, sau zero la plecare si pana la doua (operatiuni) in drumul de intoarcere. Pentru toate celelalte tipuri de operatiuni, inclusiv pentru cabotaj, regimul de detasare integrala se aplica incepand cu prima zi a operatiunii.

* Restrictionarea cabotajului prin introducerea unei perioade de "racire" (cooling-off) de 5 zile inainte ca alte operatiuni de cabotaj sa poata fi efectuate in aceeasi tara cu acelasi autovehicul. Aceasta restrictionare a cabotajului este o abatere a UE de la drumul spre piata libera!

* Interzicerea efectuarii perioadei de repaus saptamanal normal in afara cabinei autovehiculului, desi in documentele Presedintiei austriece este recunoscuta lipsa acuta de spatii de parcare sigure si securizate in UE

* Intoarcerea acasa a soferilor cel putin o data la patru saptamani - sau, in cazul in care soferul alege sa ia doua repausuri saptamanale reduse, dupa trei saptamani pe drum.

* Obligatia dotarii tuturor autovehiculelor care efectueaza operatiuni de transport international cu tahograf inteligent pana la sfarsitul anului 2024.

Propunerile cuprinse in Pachetul Mobilitate 1 au fost realizate pe fondul protectionismului in crestere al statelor membre din vestul UE reunite in cadrul Aliantei Rutiere, iar transportatorii romani si est-europeni vor fi cei mai afectati prin masurile propuse, care vor conduce la o crestere semnificativa a costurilor lor de operare si la restrictionarea transporturilor rutiere internationale operate de acestia in cadrul UE, adauga UNTRR.

Dupa aprobarea pozitiei Parlamentului European, Pachetul Mobilitate 1 va intra in procedura de trialog pentru armonizarea pozitiilor celor 3 institutii europene - Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Transport UE in vederea aprobarii textului final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#protest transportatori romani Bruxelles , #transport