Alegeri in Moldova: Studentii care voiau sa voteze acasa, lasati cu ochii-n soare de statul roman. Seful CFR face cheta sa-i ajute

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 13:46
11407 citiri
Alegeri in Moldova: Studentii care voiau sa voteze acasa, lasati cu ochii-n soare de statul roman. Seful CFR face cheta sa-i ajute
Foto: Arhiva Ziare.com

Duminica este o zi importanta pentru Republica Moldova, unde au loc alegeri prezidentiale, iar Guvernul roman anunta saptamana aceasta ca le va asigura transport gratuit cu trenul studentilor moldoveni din tara noastra care vor sa mearga acasa sa voteze.

S-au deschis sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale din Moldova

Insa oferta nu s-a mai concretizat, iar tinerii moldoveni au fost lasati cu ochii in soare de statul roman, potrivit B1 TV.

Initiativa a apartinut Ministerului roman al Transporturilor, care zilele trecut a postat pe site-ul sau un proiect de hotarare de guvern prin care anunta ca elevii si studentii din Republica Moldova care studiaza in Romania, cu varsta de peste 18 ani, vor beneficia gratuit de o calatorie cu trenul dus-intors, in perioada 29-30 octombrie, pentru a putea vota la alegerile prezidentiale de peste Prut.

Citeste mai multe despre initiativa Guvernului roman

Insa, cand studentii au mers sa-si ridice biletele gratuite din gari, s-au trezit ca CFR Calatori nu poate elibera astfel de tichete, pentru ca nu au fost obtinute toate avizele necesare.

"De la nivelul Ministerului Transporturilor a fost promovat un proiect de Hotarare de Guvern pentru facilitarea calatoriei gratuite a studentilor care doreau sa mearga in Moldova sa voteze. Din pacate, nu au fost obtinute toate avizele necesare, astfel incat CFR Calatori nu are baza legala pentru a putea elibera aceste bilete de calatorie cu titlu gratuit", a declarat purtatorul de cuvant al CFR Calatori, Alina Predescu.

Mai multi directori au sarit in ajutor

Revoltat de aceasta situatie, jurnalistul moldovean Vitala Cojocari a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care a cerut ajutor pentru studentii din Romania care vor sa voteze peste Prut.

Primul care a raspuns apelului a fost directorul CFR Calatori Iosif Szentes. Acesta a spus este dispus sa doneze bani din propriul buzunar pentru ca tinerii moldoveni sa poata ajunge acasa in acest weekend.

"Sunt dispus ca din banii mei sa acoper c/v a diferentei de la 50% cl. a II.-a de la facilitatea existenta pentru studenti, astfel incat sa nu aiba nicio cheltuiala. Pe adresa mea de email: iosif.szentes@cfrcalatori.ro - astept poza biletului, carnetului de student si cont IBAN pentru virarea sumei.

Biletul sa fie emis pana la cea mai apropiata sectie de votare, dus-intors. Banii le vor intra luni, mai putin in cazul conturilor de ING BANK, care vor fi operate imediat. (...) Incerc sa mai gasesc oameni cu suflet mare din cercul meu de cunostinte. Imi pare rau de situatia creata, Szentes Iosif", este mesajul primit de jurnalist de la directorul CFR Calatori.

Ulterior, alti doi sefi de companii de stat s-au oferit sa doneze bani din veniturile personale pentru transportul studentilor, printre care si directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu. Pana acum s-a adunat suma de 2.000 de lei, insa se asteapta ca si mai multe persoane sa se alature initiativei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#bilete tren studenti Moldova, #directori transport studenti Moldova , #tren