Romania reala: CFR - artizanat

Luni, 16 August 2010, ora 16:40
1650 citiri
Romania reala: CFR - artizanat
foto: stiri.rol.ro

O ora si jumatate... ai crede ca e doar o notiune de timp, dar din pacate e un fapt concretizat din mijloacele romanesti de transport in comun. Sunt ale noastre, in consecinta e necesar sa le si acceptam. Cu tot cu intarzieri.

Nu stii pe cine ar trebui sa te superi cand cumperi un bilet? Pe taxatoare? De ce pe ea? Nu are nici o vina femeia din spatele geamului care doar transmite aceasta nesuferita informatie: "Trenul accelerat Bucuresti - Satu Mare are intarziere de aproximativ o ora!"

Si ora aceasta se transforma usor intr-o oribila ora si jumatate, iar ultima jumatate este dedicata injurarii fervente a sistemului de transport calatori.

Inca un record al CFR: intarziere de 9 ore pentru trenul Constanta-Oradea

Sa dam vina pe controlorul care vine si nemilos iti composteaza un bilet al carui pret l-ar ustura chiar si pe cel mai bun mancator de chilli?

Cel mai bine ar fi sa dam vina pe o infrastructura care nu permite niciodata trenurilor sa ajunga la timp, o infrastructura care a devenit in ultima vreme o mancatoare de suflete, accidentele fiind din ce in ce mai dese...

In concluzie, suntem oameni si noi, dragi ministri, suntem oameni, nu marfuri care pot sa stea intr-o statie garate zile intregi fara sa se planga nimeni.

E un sistem deficitar, ca si multe altele in Romania, dar un sistem pe care am invatat sa il acceptam pentru ca efectiv nu avem alta alternativa.

Cu toate acestea, o schimbare se vede in calitatea vagoanelor, care s-au transformat incet, incet din IC in Rapid-Accelerat, din Rapid in Accelerat, samd.

Problema acceptarii acestei schimbari este omul de rand care nu are habar despre cum sa foloseasca o usa pneumatica sau pe ce buton trebuie sa apese la baie cand trage apa... e bine totusi ca are intentia de a atrage apa.

As arunca parte din vina pe Berceanu... dar el doar a preluat un sistem cu o multime de carente plus o multime de datorii si deficiente institutionale. Cu toate acestea, in mandatul lui au existat cateva finalitati, finalitati favorabile mediului de presupusa dezvoltare economica in care ne scaldam.

A reusit sa construiasca o autostrada... prima dupa multi ani, fie ea chiar si de doar 42 de km. A reusit sa puna pe picioare cateva aeroporturi regionale vitale pentru viitoarea dezvoltare economica.

Nu a reusit insa sa gaseasca solutii pentru problema transportului feroviar de calatori.

Anul trecut circulam cu trenul de 17 si 20 din Cluj Napoca spre Oradea. Era vestita Sageata Albastra, un tren frumos, dar a carui utilitate si productivitate nu cred ca a calculat-o vreodata cineva.

Tot timpul mi s-a parut ca seamana cu un tren particular, menit pentru a se da vreun chef gomoristic timp de o calatorie. Oricum, mergand eu aproape in fiecare vineri pe aceasta ruta, trenul cu regim de Rapid fiind, era mai tot timpul neincapator si mereu inconfortabil.

Apoi a trebuit sa plec intr-o zi de joi... acelasi tren, mult mai putini pasageri (mai mult ca sigur din cauza studentilor care doar vinerea plecau catre casele lor). Ce m-a socat a fost pretul biletului. Circulam de data aceasta cu un alt pret, un pret mult mai mic... doamna de la bilete, atat de sictirita si cu o mina dezagreabila, mi-a explicat ca trenul cu care urmeaza sa plec este Accerelat.

Atunci am constatat ca, desi in infrastructura nu se investesc prea multi bani, in marketing si in dezvoltarea strategiilor comerciale se pare ca exista fonduri destul de consistente.

Adica daca ma duc cu acelasi tren, pe aceeasi ruta, la aceeasi ora, joia, e Accelerat cu pretul aferent, si daca ma duc vinerea e Rapid cu pretul aferent.

Josnic, si spun josnic pentru ca as fi inteles aceasta strategie daca ar fi venit din partea unei companii multinationale sau chiar nationale, privata, al carei unic scop este profitul.

Dar venind din partea unei companii de stat, a carei menire este de a face rotitele angrenajului macroeconomic sa se invarta, nu mi se mai pare logic. Dar inca o data...ce e logic la noi in tara?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#trenuri CFR, #intarzieri trenuri CFR, #conditii transport cfr , #tren