Ziare.com

Trenurile merg mult mai incet ca acum zece ani

Luni, 16 August 2010, ora 15:30

   

Trenurile merg mult mai incet ca acum zece ani
Din cauza neglijarii investitiilor in infrastructura, intr-un deceniu trenurile au ajuns sa strabata aceleasi distante intr-un timp mult mai mare, viteza de deplasare scazand de la an la an. Astfel, distantele care in urma cu zece ani erau strabatute in doua ore si jumatate se parcurg acum in peste patru ore.

Gandul a comparat Mersul Trenurilor din 1999-2000 cu cel in vigoare in momentul de fata. Ce a constatat? Ca distanta de 225 km dintre Bucuresti si Constanta era strabatuta acum zece ani de trenul Intercity Expres 501 Marea Neagra in doua ore si 34 de minute. In prezent, acelasi tren face pana la Constanta trei ore si 47 de minute.

Incepute in 2006, lucrarile de modernizare a Magistralei 800 care leaga Capitala de litoral ar fi trebuit sa se incheie inca de anul trecut. Deocamdata, au fost finalizate doar doua tronsoane, de la Bucuresti la Fundulea si de la Fetesti la Constanta, lucrarile fiind intarziate pe cel mai mare sector, dintre Fundulea si Fetesti, unde lucreaza italienii de la Astaldi.

Pe un alt tronson de cale ferata, Campina - Predeal, lucrarile de modernizare ar fi trebuit sa fie finalizate in acest an. Austriecii de la Porr au intarziat insa foarte mult graficul de lucrari, astfel incat nici la anul nu este sigur ca se va putea circula in conditii optime.

Pana la Arad, diferenta de timp este si mai mare. In 2000, trenul pleca din Bucuresti la 19,20 si ajungea la Arad la 4,00 dimineata, adica dupa opt ore si 40 de minute. Acum, durata oficiala a calatoriei a crescut la zece ore si 39 de minute.

Chiar daca, oricum, timpul oficial de parcurs al trenului accelerat care leaga Mangalia de Cluj-Napoca si apoi de Oradea este foarte mare, in urma cu doua zile, garnitura a acumulat si o intarziere-record, de noua ore.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1125 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inexact

Trenurile se deplaseaza mai incet decat in urma cu opt decenii.Ca sa fim rigurosi in formulare,viteza comerciala a trenurilor nu a crescut.Ca exemplu elocvent:acceleratul Satu Mare-Bucuresti Nord efectueaza cursa de la start la sosire in acelasi timp,ca in anii '20.Asadar,unul din indicatorii de civilizatie importanti nu are nici-o evolutie.

 

Trenurile circula cu restrictii de viteza.

Si asta din cauza sinelor vechi, macazelor si instalatiilor de cale neverificate la termenele prevazute in documentatii, din lipsa de personal si materiale. Acum 10 si 20 de ani se faceau verificarile la termenele scadente, acum, adio! In plus, unele tronsoane de trebuiau casate demult si schimbate. De unde bani, de unde materiale, de unde forta de munca calificata, cand e criza? Observi ca cei care reabiliteaza CF sunt firme straine, deci avem de lucru, de dam si la altii... Pe ai nostri i-am dat afara, unii au iesit la pensie, liceele de specialitate s-au desfiintat, iar tanara generatie nu-i interesata sa lucreze in domeniu, deci nu vine nimeni din urma...
Ca sa vezi management...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor