De ce românii ar putea răspunde diferit la infectările cu Omicron. Previziunea medicului Beatrice Mahler

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 15:42
4837 citiri
De ce românii ar putea răspunde diferit la infectările cu Omicron. Previziunea medicului Beatrice Mahler

Tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2 ar putea avea unele particularități în România, iar autoritățile ar trebui să urmărească evoluția cazurilor de infectare.

Este semnalul de alarmă tras de medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, care a transmis țara noastră este o regiune cu o populație și un sistem de sănătate aparte și, „cu siguranță, există o variație a modului în care răspundem la orice infecție, față de alte popoare”, potrivit stirileprotv.ro.

Populația îmbătrânită, comorbiditățile multiple ale românilor și deficitul de asistență medicală din unele zone ale țării - toți acești factori ar putea avea un anumit efect asupra evoluției pandemiei de Covid-19 la noi, este de părere medicul.

„De ce trebuie, noi, în România, să ne punem semne de întrebare? Pentru că avem o populație cu o durată de viață medie, cu siguranță mai mare decât în Africa de Sud. Bolile cu care noi suntem obișnuiți și antecedentele patologice ale populației din România sunt particulare și am văzut asta, din păcate, și la valurile anterioare ale pandemiei, populația României având o populație îmbătrânită și cu comorbidități multiple, cu deficit de asistență medicală în foarte multe zone din România. Am trecut prin aceste valuri cu pierderi mai multe de vieți omenești”, a declarat Mahler.

Medicul a mai spus că valul al cincilea este o certitudine.

Primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost deja depistate în România, o variantă care prezintă numeroase mutații și care a stârnit îngrijorare pe întreg globul. Specialiștii se așteaptă să devină dominantă în scurt timp, la care se adaugă multe necunoscute, principala fiind eficacitatea vaccinurilor în fața acestei noi provocări.

Medicul Radu Țincu, medic primar terapie intensivă - toxicologie la Spitalul Floreasca, din Capitală, a explicat pentru Ziare.com la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare. Susține că va exista ”fără discuție” o creștere a numărului de cazuri, dar punctează că încă există multe necunoscute.

”Eu cred că va exista fără discuție o creștere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de țări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante.

Din primele date preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme ușoare și medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată și că vaccinurile își păstrează din eficiență. Nu știm însă care este gradul de eficiență pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficiență în cazul anticorpilor produși fie prin vaccinare, fie prin boală”, explică Radu Țincu.

Citeste si:
Raport Covid 21 ianuarie. Cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei. 460 de bolnavi au fost internați în ultimele 24 de ore
Raport Covid 21 ianuarie. Cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei. 460 de bolnavi au fost internați în ultimele 24 de ore
Autoritățile au emis vineri, 21 ianuarie, un nou raport preliminar privind evoluția pandemiei în România, în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 19.649 de cazuri noi și 49 de...
De ce renunță țările occidentale la restricții în plin val 5: ”Au în vedere coabitarea cu virusul”
De ce renunță țările occidentale la restricții în plin val 5: ”Au în vedere coabitarea cu virusul”
Valul cinci a luat cu asalt Europa, iar tot mai multe țări raportează cifre record de la începutul pandemiei privind numărul infectărilor zilnice cu coronavirus. În mod paradoxal,...