Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 09:07
2462 citiri
Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron

Moderna a anunţat vineri, 26 noiembrie, că intenţionează să dezvolte o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a Covid-19, depistată în Africa de Sud şi considerată "îngrijorătoare" de OMS, informează AFP.

"Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron", a declarat compania americană într-un comunicat.

Acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru care vizează rapelul specific pentru variantele îngrijorătoare, conform Moderna.

"În 2020-2021, acestea au inclus deja doze pentru variantele Delta şi Beta", a precizat laboratorul, subliniind că a "demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile".

"De la început, am spus că pentru combaterea pandemiei a fost imperativ să fim proactivi la revoluţia virusului", a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.

"Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de mai multe zile ne mişcăm cât mai repede pentru a realiza strategia cu scopul de a lupta contra acestei variante", a adăugat el.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă şi aşteaptă "cel mai târziu în două săptămâni" primele rezultate ale studiului care vor permite să determine dacă este capabilă să scape de protecţia vaccinală.

Vor fi necesare "mai multe săptămâni" pentru a înţelege nivelul de trasnmisibilitate şi de virulenţă a noii variante, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Pentru Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), este "prematur" să prevadă o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Noua variantă prezintă un risc foarte ridicat să se răspândească în Europa, anunță ECDC

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Africa de Sud, Omicron (B.1.1.529), prezintă un de risc „de la ridicat la foarte ridicat” să se răspândească în Europa, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă a SARS-CoV-2, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită „Omicron”.

„Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia pandemiei.

Citeste si:
️USR reclamă ”cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro”: "Printre cei care vor beneficia se numără Alina Gorghiu și alți peneliști de frunte"
️USR reclamă ”cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro”: "Printre cei care vor beneficia se numără Alina Gorghiu și alți peneliști de frunte"
USR reclamă ”cel mai mare tun imobiliar din România, în valoare de 1 miliard de euro”, la Mogoşoaia. Formaţiunea susţine, într-o declarație făcută în seara zilei de marți, 18...
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Primarul orașului Câmpulung Muscel, județul Argeș, se laudă că a reușit să facă economii de 1,5 milioane de lei în bugetul municipiului plătind facturi mult reduse la gaz metan și...