Ce știm despre noua variantă Omicron a coronavirusului. ”Nu poţi să vorbeşti de oboseală extremă şi să spui că este un simptom foarte ușor"

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 22:10
3770 citiri
Ce știm despre noua variantă Omicron a coronavirusului. ”Nu poţi să vorbeşti de oboseală extremă şi să spui că este un simptom foarte ușor"

A fost detectată în Africa de Sud însă specialiștii dar a ajuns rapid în Europa şi SUA şi a provocat multă îngrijorare, mai ales că încă nu se ştie dacă vaccinurile oferă protecţie şi pentru această variantă deși se pare că cei vaccinați ar face forme ușoare.

Se crede că varianta circulă încă din luna octombrie prin mai multe ţări de pe continentul african. Cu toate că OMS a transmis că ”în prezent nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu omicron sunt diferite de cele ale altor variante”, se pare că există totuși unele schimbări.

Un număr mare de cercetători din întreaga lume au studii în desfășurare în legătură cu această nouă variantă, privind transmisibilitatea, severitatea infecției (inclusiv simptomele), performanța vaccinurilor și a testelor de diagnosticare și eficacitatea tratamentelor.

Doctorul Doina Azoicăi: ”La pacienții din Africa de Sud s-a înregistrat o oboseală importantă”

Pe măsură ce infecțiile se răspândesc în tot mai multe zone de pe glob, au apărut primele informaţii, destul de puține, despre simptomele pe care Omicron le provoacă.

”La pacienții din Africa de Sud s-a înregistrat o stare de oboseală importantă”, a declarat pentru Ziare.com epidemiologul șef al României, doctorul Doina Azoicăi, subliniind că încă nu cunoaște date suplimentare.

De asemenea, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat pentru News.ro care sunt motivele reale de îngrijorare legate de noua tulpină de coronavirus numită Omicron.

"Nu cred că nu avem motive de panică reală, avem motive de îngrijorare, de preocupare pentru că din datele pe care le avem până acum, din studiile care au fost efectuate s-a observat că tulpina nu este nici mai patogenă respectiv nu dă forme critice mai severe şi deocamdată nu avem date îngrijorătoare în privinţa creşterii transmisibilităţii”, a spus specialista.

Ea a mai spus că "deocamdată, nu există date care să confirme eficienţa vaccinurilor faţă de această tulpină, de aceea există o preocupare privind recunoaşterea acestor mutaţii de către anticorpii dobândiţi în urma vaccinării, s-a observat că în cohortele care au fost studiate empiric, la persoanele la care s-a descoperit prin secvenţiere această tulpină, că unele persoane fuseseră vaccinate sau trecuseră prin boală, de aceea această tulpină este o tulpină de preocupare şi din punctul de vedere al reinfectării, dar persoanele respective au făcut forme medii sau uşoare, nu au fost probleme privind spitalizarea sau riscurile de deces sau lipsa răspunsului la un tratament”.

Ce au descoperit medicii din Africa de Sud

Tot despre acest simptom vorbește și dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud. Ea a spus că a observat șapte pacienți la clinica ei care aveau simptome diferite de varianta Delta. Ea spune că a identificat ”oboseală extremă”, pacienții aveau dureri musculare ușoare, „gât iritat” și tuse uscată, conform independent.co.uk.

Dr. Coetzee a spus că a alertat oficialii din domeniul sănătății cu privire la o „imagine clinică care nu se potrivește cu Delta” pe 18 noiembrie.

"Am văzut o mulțime de pacienți Delta în timpul celui de-al treilea val. Și acest lucru nu se încadrează în tabloul clinic. Majoritatea acuză simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei până acum nu a fost internat la ATI", a spus ea.

Dr. Cotezee a subliniat că aceste cazuri au fost tratate la domiciliu.

Potrivit medicului, varianta afectează persoanele care au 40 de ani sau mai tinere. Iar aproape 50% dintre pacienții cu simptome de Omicron pe care i-a tratat nu au fost vaccinați.

Regatul unit ”intră în panică inutil”

Pe de altă parte, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud a declarat într-un interviu pentru BBC că Regatul Unit „intră în panică inutil”, după ce două persoane au fost găsite infectate cu noua tulpină în Anglia.

„Cred că o ai deja acolo în țara ta și nu știi asta și aș spune, da, în acest stadiu aș spune cu siguranță”, a spus ea reporterului.

Rafila o contrazice pe doctorița din Africa de Sud

"Peste 2-3 săptămâni vom afla cât de periculoasă este noua variantă. Informaţiile sunt puţin contradictorii. Nu poţi să vorbeşti de oboseală extremă şi să spui că este un simptom foarte ușor", a punctat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Antena 3.

"Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, de la un pacient de la care s-a recoltat proba pe 9 noiembrie, deci de foarte puțin timp. Dar e clar că se mişcă repede noua tulpină.

O să aflăm peste 2-3 săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns apropo de simptomatologie.

În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos.

Noi nu am acționat isteric în niciun caz, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din şapte ţări din Africa", transmis doctorul Alexandru Rafila.

OMS: Înțelegerea nivelului de severitate poate dura câteva săptămâni

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a numit noua tulpină „o variantă de îngrijorare”, a cerut prudență.

„Infecțiile raportate inițial au fost în rândul studenților – persoane mai tinere care au tendința de a avea o boală mai ușoară – dar înțelegerea nivelului de severitate al variantei Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni”, a spus OMS într-un comunicat duminică.

Cazuri Omicron în Europa

Primul caz de infectare cu varianta Omicron în Italia a fost confirmat sâmbătă, 27 noiembrie, potrivit Institutului Superior de Sănătate, din subordinea guvernului italian.

Tot sâmbătă, Germania a confirmat primele două cazuri de infectare cu noua tulpină la persoane care au venit din Africa de Sud. Alte cazuri sunt în Belgia și Israel.

Duminică, 28 noiembrie, au fost confirmate cele 13 cazuri de infectare cu tulpina Omicron în Olanda, iar seara au fost găsite două cazuri în Danemarca şi două în Australia.

Scoţia a raportat luni şase cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului.Unele dintre acestea nu au istoric de călătorie în sudul Africii, ceea ce provoacă temeri că Omicron circulă deja în comunitate.

Două cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate în Marea Britanie, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Sajid Javid, conform Digi 24.

Și Spania confirmă primul caz de infectare cu varianta Omicron. Este vorba de un pacient întors din Africa de Sud.

Cum prevenim infectarea

Conform OMS, cei mai eficienți pași pe care oamenii îi pot lua pentru a reduce răspândirea virusului COVID-19 sunt să păstreze o distanță fizică de cel puțin 1 metru față de ceilalți; să poarte o mască bine potrivită; deschiderea ferestrelor pentru a îmbunătăți ventilația; evitarea spatiilor prost ventilate sau aglomerate; menținerea mâinilor curate curate; Persoanele care tușesc sau strănută să facă acest lucru în pliul cotului sau într-un șervețel îndoit și să se vaccineze când le vine rândul.

Varianta Omicron (B.1.1.529) a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud pe 25 noiembrie.

La 26 noiembrie 2021, OMS a desemnat B.1.1.529 o variantă de îngrijorare, la sfatul Grupului Consultativ Tehnic al OMS pentru Evoluția Virușilor (TAG-VE). Această decizie s-a bazat pe dovezile cercetătorilor conform cărora Omicron are mai multe mutații care pot avea un impact asupra modului în care se comportă, de exemplu, asupra cât de ușor se răspândește sau asupra severității bolii pe care o provoacă.

În urma descoperirii noii tulpini, Statele Unite, Australia, țările din Europa și Asia și-au înăsprit restricțiile la frontieră și au interzis călătoriile aeriene din Africa de Sud.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, arată OMS într-un document tehnic publicat luni, 29 noiembrie. De asemenea, Sharon Alroy-Preis, șeful serviciului de Sănătate din Israel, a declarat că nu există cazuri severe de COVID printre pacienții vaccinați și infectați cu Omicron.

Citeste si:
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Aberațiile propuse de un deputat AUR în contextul crizei din Ucraina: șanțuri de 4 metri și poduri minate. ”Tu ți-ai trimite copilul în război?”
Ciprian Ciubuc, deputat în Parlament din partea AUR, a postat pe Facebook o listă de măsuri pe care România ar trebui să le ia în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Unele din...
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...