Agentiile de Turism acuza ministerul ca face acte normative pe genunchi si pe fuga, de teama infringementului

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 16:47
3187 citiri
Agentiile de Turism acuza ministerul ca face acte normative pe genunchi si pe fuga, de teama infringementului
Foto: Arhiva Ziare.com

Turoperatorii romani sunt nemultumiti de actele normative publicate de Ministerul Turismului si de ANPC, acuzand nu doar ca nu au fost consultati, ci si ca proiectele au fost realizate in graba si ca nu ajuta turismul.

"Turismul este sub asaltul unor acte normative facute pe genunchi, la repezeala. Desi au aflat de aceste probleme la inceputurile mandatelor lor, cei doi sefi ai Ministerului Turismului si ai ANPC au inceput abia la sfarsit de august sa se urneasca lucrurile, sub presiunea ca acestea sa fie gata pana la finalul anului", spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, citat de Profit.ro.

Acesta sustine ca reprezentantii ministerului si cei ai ANPC se grabesc acum sa publice aceste acte normative, de teama unui infrigement pe care il risca Romania, daca pana la sfarsitul anului nu rezolva o chestiune privind protectia turistilor, care este reglementata intr-o directiva europeana din anul 2015.

"ANAT a solicitat o intalnire presedintelui ANPC, care nici macar n-a raspuns. Nu facem nimic pana la 1 august si dintr-odata, apoi, incepem guvernarea si ne apuca toti, dar nu de dragul turismului, ci sa nu fie dati afara de Tudose daca intra Romania in infrigement. Aceasta poveste poate fi rezumata astfel: cum sa faci legi la repezeala de frica penalizarilor de la UE", mai spune presedintele ANAT.

Acesta exprima temerile turoperatorilor ca ANPC si Ministerul Turismului nu vor tine cont de sfaturile jucatorilor din industrie, iar ordonantele vor fi puse in practica fara modificarile cerute.

Nu in ultimul rand, Burcea a acuzat ANPC ca nu a chemat reprezentantii agentiilor de turism la discutii pe tema proiectelor de ordonanta respective. Acestea ar urma sa rezolve problema garantarii pachetelor turistice, astfel incat Romania sa nu intre in infrigement.

In plus, sustine seful ANAT, turoperatorii au depus un proiect de lege la minister, anul trecut, fara a primi un raspuns. De altfel, institutiile statului nu au fost preocupate de acest subiect pana recent.

"Totul s-a desfasurat rapid, sub presiunea timpului. Dar cel mai grav e ca in 40 de zile trebuie publicate normele si nu exista nicio varianta a lor pornita de la minister, nici macar o analiza a propunerii noastre. Suntem ingrijorati, pentru ca de acest act normativ depinde activitatea noastra", mai spune Burcea.

Acesta a cerut si crearea unui fond de garantare, la care sa cotizeze agentiile de turism, in functie de vanzari, iar de aici banii sa fie folositi pentru despagubirea turistilor in cazurile de faliment al unei agentii de turism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#agentii turism acte normative infrigement, #turoperatori acuzatii Ministerul Turismului ANPC , #turisti
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Da. Si eu cred ca "infrigementul" ii sperie rau de tot pe comunisti.