Agentiile de Turism acuza ministerul ca face acte normative pe genunchi si pe fuga, de teama infringementului

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 16:47
2855 citiri
Agentiile de Turism acuza ministerul ca face acte normative pe genunchi si pe fuga, de teama infringementului

Turoperatorii romani sunt nemultumiti de actele normative publicate de Ministerul Turismului si de ANPC, acuzand nu doar ca nu au fost consultati, ci si ca proiectele au fost realizate in graba si ca nu ajuta turismul.

"Turismul este sub asaltul unor acte normative facute pe genunchi, la repezeala. Desi au aflat de aceste probleme la inceputurile mandatelor lor, cei doi sefi ai Ministerului Turismului si ai ANPC au inceput abia la sfarsit de august sa se urneasca lucrurile, sub presiunea ca acestea sa fie gata pana la finalul anului", spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, citat de Profit.ro.

Acesta sustine ca reprezentantii ministerului si cei ai ANPC se grabesc acum sa publice aceste acte normative, de teama unui infrigement pe care il risca Romania, daca pana la sfarsitul anului nu rezolva o chestiune privind protectia turistilor, care este reglementata intr-o directiva europeana din anul 2015.

"ANAT a solicitat o intalnire presedintelui ANPC, care nici macar n-a raspuns. Nu facem nimic pana la 1 august si dintr-odata, apoi, incepem guvernarea si ne apuca toti, dar nu de dragul turismului, ci sa nu fie dati afara de Tudose daca intra Romania in infrigement. Aceasta poveste poate fi rezumata astfel: cum sa faci legi la repezeala de frica penalizarilor de la UE", mai spune presedintele ANAT.

Acesta exprima temerile turoperatorilor ca ANPC si Ministerul Turismului nu vor tine cont de sfaturile jucatorilor din industrie, iar ordonantele vor fi puse in practica fara modificarile cerute.

Nu in ultimul rand, Burcea a acuzat ANPC ca nu a chemat reprezentantii agentiilor de turism la discutii pe tema proiectelor de ordonanta respective. Acestea ar urma sa rezolve problema garantarii pachetelor turistice, astfel incat Romania sa nu intre in infrigement.

In plus, sustine seful ANAT, turoperatorii au depus un proiect de lege la minister, anul trecut, fara a primi un raspuns. De altfel, institutiile statului nu au fost preocupate de acest subiect pana recent.

"Totul s-a desfasurat rapid, sub presiunea timpului. Dar cel mai grav e ca in 40 de zile trebuie publicate normele si nu exista nicio varianta a lor pornita de la minister, nici macar o analiza a propunerii noastre. Suntem ingrijorati, pentru ca de acest act normativ depinde activitatea noastra", mai spune Burcea.

Acesta a cerut si crearea unui fond de garantare, la care sa cotizeze agentiile de turism, in functie de vanzari, iar de aici banii sa fie folositi pentru despagubirea turistilor in cazurile de faliment al unei agentii de turism.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
MosGerila
rank 5
Da. Si eu cred ca "infrigementul" ii sperie rau de tot pe comunisti.