Ziare.com

Amenzi de pana la 6.000 de lei pentru turistii care patrund in zonele protejate din Delta

Luni, 20 Mai 2013, ora 15:11

   

Amenzi de pana la 6.000 de lei pentru turistii care patrund in zonele protejate din Delta
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) le recomanda turistilor sa ocoleasca zonele strict protejate din Rezervatie, in caz contrar ei riscand sanctiuni de pana la 6.000 de lei.

"Este adevarat ca pe zonele strict protejate sunt presiuni si interventii de vizitare, dar politica Administratiei este de sustinere a respectarii prevederilor legislatiei in vigoare. Recomandarea ARBDD este ca vizitatorii sa acceseze zonele tampon care au caracteristici apropiate zonelor strict protejate", se arata intr-un comunicat al ARBDD Tulcea.

Regulile de navigare in Delta Dunarii se schimba

Serviciul Districte Ecologice al ARBDD a aplicat, in ultimii trei ani, 305 sanctiuni turistilor care au vizitat zone strict protejate, 207 dintre acestea fiind amenzi in valoare totala de 80.365 lei.

"Pentru o cat mai buna echilibrare a activitatii turistice cu tinta Administratiei de protejare a mediului, se propune organizarea vizitelor pe trasee stabilite de catre ARBDD si insotite de personal de specialitate al institutiei", se mentioneaza in sursa citata.

In contextul in care conducerea institutiei publice tulcene reclama insa de mai multi ani problema unui personal insuficient, grupurile de turisti care viziteaza Rezervatia vor continua sa exercite presiuni asupra habitatelor naturale, iar in zonele strict protejate vor continua sa apara carari facute de turisti, asa cum se intampla in Padurea Letea de cativa ani.

Turistii straini aleg Delta Dunarii

Dezvoltarea acelor ramuri ale turismului care se practica in alte tari si care au drept obiectiv protejarea ariilor naturale - eco-turismul, turismul cultural sau turismul stiintific - pare sa fie singura solutie, in ultimii ani eco-turismul atragandu-i inclusiv pe vizitatorii romani.

"In ultimele patru sezoane, turistii straini sunt principalii beneficiari ai serviciilor noastre, pentru ca la ei exista o cultura bazata pe turismul activ. Incet-incet insa si romanii se intorc la natura si aleg acest mod de a-si petrece vacantele, iar anul trecut o treime din cererile primite pentru tururile cu caiace in Delta au fost din partea romanilor. A fost pentru prima data cand ponderea romanilor a fost atat de mare", a declarat Iliuta Goean, unul dintre primii ghizi din Delta Dunarii care le-au oferit turistilor posibilitatea de a vizita Rezervatia in caiace.

Paradisul pierdut din Delta Dunarii renaste pe Internet (Video)

De altfel, pe timp de vara, plimbarea cu caiacul pe Dunare si canalele din Rezervatie este pentru unii pasionati cea mai buna metoda de a cunoaste Delta, barcile nemotorizate oferite si de Centrul Rowmania din satul Crisan prezentand mai multe avantaje printre care si acela de a nu afecta natura si coloniile de pasari.

In momentul de fata, in Delta Dunarii exista 20 de zone strict protejate cu o suprafata totala de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafata Rezervatiei, acestea reprezentand, conform ARBDD, esantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre si acvatice din Delta.

La finele anului trecut, Consiliul stiintific al ARBDD a aprobat redimensionarea a 13 zone strict protejate, suprafata a sapte dintre acestea crescand de la 26.877 hectare la 30.310 hectare. Decizia Consiliului stiintific urmeaza sa fie aprobata de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Amenda...

Dupa citirea acestui articol sunt mai mult decat indignat, cred ca aceasta este starea care ar trebui sa caracterizeze romanii, neintelegand cum au putut gandi (sau cu ce au gandit) o amenda ca aceasta. Sase mii lei pentru fapte care ar putea pune in pericol ecosistemul? Fratilor in statele civilizate se face puscarie, se platesc daune imense pentru a avea cu ce sa repare ce s-a stricat... ce sa faci cu 6 mii lei? Helooooo, trezitiva "dragi" guvernanti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor