Ziare.com

Big Brother pentru turisti - STS va sti unde si cat ai fost cazat

Joi, 23 August 2012, ora 22:39

   

Big Brother pentru turisti - STS va sti unde si cat ai fost cazat
Un program contestat de hotelieri, care implica inregistrarea turistilor in timp real la cazare, va fi implementat si gestionat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit unui proiect de ordonanta de guvern elaborat de MDRT.

In luna ianuarie, Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) ceruse Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-o scrisoare, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), pentru ca acesta ar aduce deservicii industriei, informeaza Mediafax.

In plus, s-ar incalca intimitatea turistilor, pentru ca se va sti in orice moment cine si unde e cazat.

In schimb, MDRT a explicat ca sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. In plus, potrivit ministerului, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.

Conform noului proiect de act normativ, MDRT va avea acces la date anonime, respectiv numar de innoptari, numar de persoane cazate, pe care le va pune la dispozitie Institutului National de Statistica pentru cercetare statistica, iar Ministerul Administratiei si Internelor va avea acces si la datele personale.

Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, pastrata 3 ani

La intrarea in vigoare a proiectului, structurile de cazare vor fi obligate sa asigure la sosirea turistilor completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor".

Completarea fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate.

Fisele de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.

Raspunderea pentru completarea corecta a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor revine receptionerilor, care au obligatia informarii turistilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si obtinerii consimtamantului turistilor in acest sens.

Aceste fise se intocmesc intr-un exemplar, se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica la dispozitia organelor de politie, cu termen de arhivare trei ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protectia datelor cu caracter personal. Obligatia de a asigura aceste formulare revine proprietarilor sau administratorilor structurilor de primire turistice.

Administratorii structurilor de cazare sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET, dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii. Inregistrarea se face prin introducerea in SIET a datelor inscrise in fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor.

Personalului unitatilor de cazare ii este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii lor, solicitate de reprezentantii autorizati ai Politiei sau ai autoritatii administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului.

Procedura ramanerii peste noapte

Vizitarea turistilor in structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia si ca acordul celui care urmeaza sa fie vizitat sa fie primit.

Vizitatorul poate ramane peste noapte in camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, inregistrarea in SIET si in documentele de evidenta ale structurii, in vederea achitarii contravalorii cazarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4224 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu văd ce-i așa de problematic

Fișele se completează și acum și in toată Europa e la fel - nu neapărat prin completarea de fișe dar oricum ți se cere un act de identitate la recepție.
Așa că bănui că problema e că domnilor hotelieri li se micșorează posibilitățile de evaziune fiscală. De-aia "Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor [...] ar aduce deservicii industriei"...

 

In ce an suntem?~

1985 sau 2012?

 

stim, d-aia mergem in cercuri in calatorii ...

sa nu le da altceva de facut decat laiba !

 

Itzi dai seama pe ce cheltuie bani statul roman?!

Pe urmarirea locurilor in care dorm turistii.... ca parca ar conta...!
Nu au recuperat nici un leu din miliardele jefuite tot de ei, de politicieni....

nu e costisitor

0.15 centi per ascultare ... nu este costisitor, dar cand iti dai seama ca ai nevoie de un server de inregistrare mai mare decat alpha 2 la CERN, poate ajunge la 2.5 mld euro !

Pheiii, in ce mă priveste ...

"Statuu'" Roman mă scanează de cel putin Zece Ani la Domitiliuu' si Peste_TOT, To'arăsi in Ioropa ...

Face INTOX la Prăstăvanii Locali si Ăia pun Botuu' ...
NU au Destui Islamisti si Alte Scursuri ... :)):)):))

Am pus Ghilimele cu două Motivatiuni ...

1. Statuu' Roman NU mai este Stat Liber, ascultă de KKănari de la Bruxelles si Berlin ...

2. Iar NU Statuu' Roman, Săracuu' mă scanează ...

Ci Partea de Stat Roman subjugată de Un Mare Cocalar, deranjat de la Hotiile de la Biblioteca Natională a Romaniei ...

La care se adaugă si Psiho_Patia unui Cumnat, care si-a distrus SORA, Nevastă-mea ...

Pe unde bantui Dreaqq Banană_Anală ?
Te bucurai ca Năroduu' că mă persecută Securistuu' Ratat de Cumnat ...

Ca să,
intelesessi tu, cu Ciribomflexeruu' Dilacerat si Macerat in Alcool de Pufoaică,

o scape pe Soră-sa din Ghearele mele ...
Pe SORĂ-sa NU o vrea ferictă, Bheii, EL, Fratele EI ...

A sabotat-o Toată Viata la BNaR, să NU cumva să ajungă Directoare ...

Asa că vă potriviti ... :)):)):))

Crez că ia-ti umplut de Vomă pe Toti Ăilalti Securisti, voi doi, tu si Ăla, Cei_Doi_Limbricks ... ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor