Cat au cheltuit turistii in minivacanta de 1 mai in statiunile din Romania

Marti, 02 Mai 2017, ora 18:59
2232 citiri
Cat au cheltuit turistii in minivacanta de 1 mai in statiunile din Romania
Foto: Ziare.com

In jur de 94.000 de turisti au ajuns anul acesta, in minivacanta de 1 Mai, in diverse statiuni din tara, unde au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de euro, cu aproape un milion de euro mai putin decat in anul 2015, cand de Ziua Internationala a Muncii au plecat in vacante 99.000 de turisti, potrivit unui studiu al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Tot marti, celalalt mare patronat din turism, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), a estimat ca litoralul romanesc a atras in aceasta minivacanta peste 40.000 de turisti, insa datele FPTR se refera la toate zonele turistice.

"Vedeta acestei minivacante a fost zona rurala, pensiunile reusind sa atraga peste 40.000 de turisti. Cele mai cautate zone au fost Bran, Bucovina si Maramures. In zona rurala, cazarea a costat intre 40-300 lei de persoana", arata un comunicat emis marti de FPTR.

Cati turisti au fost pe litoral si cati vizitatori

Litoralul romanesc a fost si el la mare cautare in acest an.

"Deschiderea oficiala si legala a sezonului s-a transformat intr-o traditie care ii determina an de an pe romani sa ajunga la mare de 1 Mai. Nu putem face insa o comparatie cu anul 2016, pentru ca atunci am avut o vacanta prelungita, Pastele fiind legat de 1 Mai", arata patronatul.

Cei mai multi turisti care si-au petrecut minivacanta de 1 mai la malul marii au fost tineri, care au ales in special Mamaia, sustine patronatul.

"Fata de anul 2015, am constatat ca au fost cu 40% mai putine locuri de cazare ofertate, in ciuda faptului ca au aparut unitati noi de cazare. In Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vanzandu-se astfel, 14.000 de locuri din totalul de 23.000 de locuri clasificate", a precizat FPTR.

In sudul litoralului, turistii n-au coborat in statiuni, ci au preferat sa mearga direct in Vama Veche, care a fost celalalt pol al distractiei de 1 Mai. In Vama Veche sunt 2.500 de locuri clasificate si probabil mai exista inca 1.500 neclasificate, estimeaza FPTR.

"Din datele puse la dispozitie de hotelieri, anul acesta, de 1 Mai, au venit pe litoral in jur de 20.000 de turisti, si cand spunem asta ne referim la cei care au cumparat cel putin o noapte de cazare. Un numar mult mai mare decat cel al turistilor a fost reprezentat de vizitatori, in general locuitorii oraselor de la malul marii, care au venit pentru o zi in statiuni, fara sa innopteze intr-o structura de cazare. Diferenta dintre cei 20.000 de turisti si cifrele exagerate de 40.000 sau chiar 70.000, vehiculate in mass-media, o reprezinta vizitatorii", arata FPTR, care contrazice, astfel, datele trimise de ANAT.

Pe litoral, tarifele au pornit de la 30 lei pentru o noapte de cazare pana la 250-300 lei pe noapte.

Cati oameni au mers la munte si in Delta si cat au platit romanii pentru city break-uri

"Chiar daca la munte s-au anuntat precipitatii, 18.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,25 milioane de lei in sejurul de doua-trei zile", subliniaza FPTR.

Statiunile balneare au fost si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 15.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament si relaxare.

Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii. Este vorba despre 1.000 de persoane, in special pescari pasionati si turisti dornici de inedit.

De asemenea, cateva mii de romani au mers in Bulgaria, atrasi de conditiile oferite, iar acolo hotelurile au fost deschise mai devreme decat pe litoralul romanesc, deoarece vremea a fost favorabila.

Romanii care au ales sa mearga de 1 Mai in city break-uri din diverse capitale europene, au platit mai mult de 200 de euro de persoana. La Praga, pachetul a pornit de la 199 euro, pentru trei nopti de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun si transport cu avionul. Acelasi pachet pentru Roma a costat 252 euro de persoana, in timp ce pentru Paris a depasit 340 euro.

Reprezentantii FPTR spun ca aceste date sunt aproximative si au fost obtinute pe baza estimarilor realizate de membrii patronatului si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#turisti 1 mai litoral, #turisti 1 mai munte, #bani cheltuiti 1 mai, #turisti minivacanta 1 mai , #turisti