Flori de colt: Nu suntem ratusca cea urata a Europei - Ce sa vezi in Romania

Miercuri, 06 August 2014, ora 18:55
30245 citiri
Flori de colt: Nu suntem ratusca cea urata a Europei - Ce sa vezi in Romania
Foto: Facebook/CeSaVezi

Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.

Noi le-am spus "flori de colt" si am decis sa le scriem povestile impresionante.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Asadar, urmareste in aceasta vara pe Ziare.com campania "Flori de colt", povestile unor oameni frumosi la suflet.

Un grup de cinci prieteni, pasionati de calatorii si de IT, incearca sa demonstreze ca Romania nu este ratusca cea urata a Europei. Pe langa obiective cunoscute, precum Casa Poporului si castelele superbe ale tarii noastre, Delta ori manastirile Moldovei, prietenii de la Cesavezi.ro aduc in lumina si locuri mai putin cunoscute.

Cei cinci oameni de la CeSaVezi.ro au lansat in 2013 site-ul cu acelasi nume, cea mai completa initiativa de a promova obiectivele turistice de pe meleagurile romanesti.

"Desi e lansat in 2013, CeSaVezi isi are radacinile in 2008, pentru ca incepand de atunci am inceput sa strangem articole si fotografii ale locurilor frumoase din tara.

Flori de colt: "Priveste cerul", mesajul care a impanzit Bucurestiul si Parisul. Cine si de ce il scrie

Totul a inceput de la o vacanta in care am incercat sa fac un tur al Romaniei. Imi aduc aminte ca eram pe drum si, printre foile printate cu obiective turistice de pe diverse site-uri si bloguri, am reusit cu greu sa gasesc si ce sa vad. Asa a pornit acum 6 ani 2rism.ro, site-ul al carui continut a pus baza primelor obiective asezate pe harta CeSaVezi.ro", a povestit pentru Ziare.com Daniel Chiriceanu, unul dintre fondatorii proiectului.

La nici 2 luni de la lansare, proiectul a castigat Locul 1 in categoria Publishing, la eTravel Conference 2013.

Flori de colt: Oamenii care aduc la viata povestile din Transilvania

"Rabdarea a fost esentiala. Aproape 2 ani am lucrat la acest proiect, astfel incat, atunci cand a fost lansat, numara 1.000 de locuri complet documentate. De asemenea, din punct de vedere tehnic, in acesti 2 ani, am testat harta, astfel incat a fost o platforma stabila inca de la lansare", puncteaza Chiriceanu, subliniind totodata ca "CeSaVezi nu ar fi nimic fara ajutorul celor care au inteles scopul nostru si ne-au ajutat sa scriem cele aproape 2.000 de povesti despre locuri frumoase din tara, de care multi nu au auzit".

Pentru a construi harta cu obiective turistice, oamenii din spatele CeSaVezi au pornit in primul rand de la nevoile noastre ca si turisti prin Romania: "Ne-am intrebat de ce am dus lipsa in trecut si ce ne-am dori sa avem la drum in viitor? Ce ne-ar placea intr-un viitor ipotetic sa citim despre un obiectiv si ce ne-ar face sa il vizitam? Asa am facut o lista cu caracteristici ale hartii. La acea vreme, unele obiective pareau de neatins, insa am reusit sa oferim turistilor mai mult decat ne-am propus. Restul, fiind facute din pasiune, au mers de la sine: webdesign, programare, content writing".

Flori de colt: "O masa calda" - Cum hranesc niste tineri sarmanii din Cluj

Ca sa descopere cele mai frumoase locuri, au adus de acasa vechi harti conventionale, ghiduri turistice, carti de geografie, ghiduri. Din acestea, povesteste Daniel Chiriceanu, au extras numele si localizarea geografica a primelor obiective. Au creat o lista pe care au completat-o cu locurile vizitate chiar de catre ei: "Acestea au fost primele obiective, despre care am scris cu 1 an inainte de lansarea site-ului".

"Fiecare loc vizitat are cu siguranta o poveste. Cea mai recenta este de acum 2 zile. Ne aflam in M-tii Retezat, indeptandu-ne spre Vf. Piatra Iorgovanului, escaladand cu greu o culme si ne-am intalnit cu un domn simpatic, in varsta de 58 de ani, care urca, ducand in acelasi timp si bicicleta dupa el. Se indrepta catre Petrosani, facand o mica plimbare prin munti. L-am intrebat daca drumul de dupa culme este practicabil cu bicicleta si mi-a raspuns ca vede cand ajunge in varf, el escaladand acea culme pentru prima oara. Dorinta de a te bucura de natura si de a explora nu are varsta sau limite", ne-a povestit fondatorul CeSaVezi.

Proiectul a fost inca de la inceput unul non-profit, iar CeSaVezi se finanteaza "cu reactia pozitiva a turistilor si cu 'parerile de bine' care vin din partea lor".

De ce ar trebui sa vina turistii sa viziteze Romania? Ce e de vazut la noi in tara?

Flori de colt: Locul din Bucuresti in care nu platesti cu bani, ci cu fapte bune

Chiriceanu spune ca, lucrand la harta, a realizat cate locuri frumoase trebuie neaparat vizitate si ca simpla trecere pe langa ele nu este de ajuns. "Sunt atatea povesti si legende necunoscute, care cu siguranta ar atrage mai multi turisti straini decat multe alte obiective ale vecinilor nostri. Pe langa acestea, cele mai frumoase locuri raman cele mai putin cunoscute si explorate: Parcurile si Rezervatiile Naturale, varfurile, cabanele si peisajele muntilor, salbaticia Deltei, frumusetea satelor cu traditii care nu au murit de sute de ani, linistea si frumusetea manastirilor, castelele si cetatile pline de istorie si lista poate continua".

Sunt multe categorii de turisti, de aceea nu se poate generaliza ce vor ei sa viziteze la noi in tara.

"Daca ar fi sa gasesc un punct comun, ar fi acela ca nu sunt informati si atrasi sa descopere Romania. Un simplu punct pe harta, cu denumirea unui obiectiv nu poate atrage turisti. O poveste, insa, o parere despre obiectiv, insotita de fotografii, informatii utile despre caile de acces, informatii meteo, starea drumurilor, posibilitati de cazare in zona il pot convinge sa viziteze si locuri mai 'necomerciale'. Turistul strain, fiind un consumator, va vizita ce i se va oferi, ce ii este la indemana. Este datoria noastra sa ii indreptam catre locurile care merita cu adevarat vizitate", spune fondatorul CeSaVezi.

Turismul in Romania

In afara de zonele cele mai vizitate pe care le stim cu totii, turistii romani incep sa descopere si locuri mai putin exploatate pana acum.

Potrivit lui Chiriceanu, "avansul tehnologic din ultimii 5 ani (smartphone si Internet) a ajutat foarte mult la acest lucru si perspectivele sunt imbucuratoare. Turistii vor sa afle simplu si repede unde se pot indrepta intr-o calatorie si ce pot vizita. Acum acest lucru este posibil de pe telefon, intr-un mod usor si interactiv".

Aplicatia cu locurile pe care sa le vezi in Romania

Recent, cele 2.000 de obiective turistice din site au fost transpuse in aplicatia CeSaVezi, din dorinta de a crea o harta interactiva care sa poata fi folosita oriunde, direct de pe telefonul mobil sau tableta.

Aplicatia iti arata pozitia ta pe harta si ce este in jurul tau, iar punctele de interes de pe harta sunt complet documentate, cu descriere si galerie foto, bilet de intrare, orar de vizita, oferte speciale de cazare, restaurante si multe altele.

"Aplicatia 'Harta CeSaVezi in Romania' face conexiunea cu toate obiectivele turistice din site-ul CeSaVezi.ro. In plus, fiind o aplicatie mobila, a fost o mare provocare sa adaugam functionalitati ca: navigatie gps cu trasee catre punctele de interes, vremea live, starea drumurilor si a traficului, localizare. S-a lucrat in paralel astfel incat am lansat concomitent variantele pentru iOS si Android. Acestea sunt disponibile gratuit", explica Chiriceanu.

Planuri de viitor

Tinerii entuziasti de la CeSaVezi vor sa faca si o versiune in limba engleza a site-ului: "Mai avem de atins un punct din lista initiala a obiectivelor: varianta in limba engleza. La proiecte de acest gen se lucreaza si se aduc imbunatatiri incontinuu.

Speram ca o sa avem in continuare posibilitatile tehnice sa realizam tot ce ne propunem. Ne dorim cat mai multe accesari ale site-ului si aplicatiei, insa din pacate acest lucru vine cu costuri legate de echipamente IT care sa sustina un asemenea trafic".

Stiti oameni de bine, care fac sa se intample lucruri frumoase? Dati-ne un mail la adresa floridecolt@ziare.com si le vom scrie povestea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#ce sa vezi Romania, #campanie Flori de colt , #turisti